Szövegfájlok szerkesztése a gEdit Linux szövegszerkesztő használatával

A gEdit egy Linux szövegszerkesztő, amelyet általában a GNOME asztali környezet részeként telepítenek. Míg a legtöbb Linux-útmutató és oktatóanyag a nano szerkesztő vagy a vi használatát javasolja a szöveges fájlok és a konfigurációs fájlok szerkesztéséhez, a gEdit szerkesztő könnyebben használható, mint a nano és a vi, és ugyanúgy működik, mint a Microsoft Windows Notepad.


A gEdit indítása

A GNOME asztali környezettel rendelkező terjesztésnél nyomja meg a gombot szuper kulcs (az a kulcs, rajta a Windows logóval, az ALT kulcs mellett). Ezután írja be szerkesztése a keresősávba, és válassza ki a Szöveg szerkesztő ikonra.

Fájlok megnyitása a gEdit alkalmazásban:

  1. Nyissa meg a Nautilus fájlkezelőt.

  2. Keresse meg a megnyitni kívánt fájlt tartalmazó mappát.

  3. Kattintson a jobb gombbal a fájlra.

  4. választ Megnyitás szövegszerkesztővel. Ha nem látja ezt az opciót, válassza a lehetőséget Megnyitás más alkalmazással, majd válassza a Szöveg szerkesztő opciót.

A fájlokat a gEdit alkalmazásban is szerkesztheti a parancssorból. Nyisson meg egy terminált, és írja be a következő parancsot:

Egy adott fájl megnyitásához adja meg a fájlnevet a gedit parancs után, az alábbiak szerint:

ge

Futtassa a gedit parancsot háttérparancsként, hogy a kurzor visszatérjen a terminálhoz, miután végrehajtotta a parancsot annak megnyitásához. Egy program futtatásához a háttérben adja hozzá az és jelet az alábbiak szerint:


A gEdit felhasználói felület

A gEdit felhasználói felülete egyetlen eszköztárat tartalmaz, az alatta lévő szöveg beírására szolgáló panellel.

Az eszköztár elemeket tartalmaz fájlok megnyitásához és mentéséhez, fülek hozzáadásához és az ablak vezérléséhez. Válassza a lehetőséget Nyisd ki ablak megjelenítése egy keresősávval a dokumentumok kereséséhez, a nemrégiben elért dokumentumok listája és a hozzáférés lehetõsége Egyéb dokumentumok. Amikor úgy dönt Egyéb dokumentumok, megjelenik egy fájl párbeszédpanel, ahol a könyvtár struktúrájában megkeresheti a megnyitni kívánt fájlt.

Van egy plusz szimbólum (+) mellett Nyisd ki. Ha kiválasztja, egy új fül kerül hozzáadásra, így egyszerre több dokumentumot szerkeszthet.

Megtakarítás megjeleníti a filé párbeszéd. Válasszon egy helyet a fájlrendszerben a fájl mentéséhez. Kiválaszthatja a karakterkódolást és a fájltípust is.

A Opciók ikont három függőleges vonal jelöli. Kiválasztásakor új menüt nyit meg, amelyben lehetőségek nyílnak a képernyő frissítésére, a dokumentum mentésére és kinyomtatására, információk keresésére a dokumentumban, a nézet megváltoztatására és egyebekre.

A másik három ikon minimalizálja, maximalizálja és bezárja a szerkesztőt.


Frissítse a dokumentumot

felfrissít megtalálható a Opciók menü. Ez az opció akkor engedélyezett, ha a szerkesztett dokumentum az első megnyitás óta megváltozott.

Ha egy fájl betöltése után megváltozik, a képernyőn megjelenik egy üzenet, amely megkérdezi, hogy szeretné-e újratölteni.

Dokumentum nyomtatása

A Nyomtatás ikon a Opciók menüben megjelenik a Nyomtatási beállítások képernyőn, és kiválaszthatja a dokumentum nyomtatását fájlba vagy nyomtatóba.


Teljes képernyős dokumentum megjelenítése

A Full Screen ikon a Opciók A menü a gEdit ablakot teljes képernyős ablakként jeleníti meg, és elrejti az eszköztárat. A teljes képernyős mód kikapcsolásához vigye az egérmutatót az ablak teteje fölé, és kattintson a gombra Full Screen ikonra.

Ment egy dokumentumot

A Mentés menüpont a Opciók menüben a Fájl mentése párbeszédablak. Használja a fájl mentésének kiválasztásához. Az Összes mentése menüpont menti az összes fülön megnyitott fájlt.

Szöveg keresése

A Találj menüpont megtalálható a Opciók menü. Válaszd ki a Találj menüpont a keresősáv megjelenítéséhez. Megadhatja a keresendő szöveget, és kiválaszthatja a keresés irányát (fel vagy le az oldalon).

A Keresse meg és cserélje ki A menüpont megnyit egy ablakot, ahol szöveget kereshet és beírhatja a helyettesíteni kívánt szöveget. Ezenkívül esetekre is egyeztethet, visszakereshet, csak a teljes szót egyezheti, körbefuttathatja és használhatja reguláris kifejezéseket. A képernyőn látható opciók lehetővé teszik az összes egyező bejegyzés megkeresését, cseréjét vagy cseréjét.

Kiemelt szöveg törlése

A Clear Highlight menüpont megtalálható a Opciók menü. Ez törli a kijelölt szöveget, amelyet a Találj opciót.

Ugrás egy adott sorra

Egy adott sorra lépéshez válassza a ikont Ugrás a sorra menüpont a Opciók menü. Megnyílik egy kis ablak, ahol megadhatja a kívánt sorszámot.

Ha a beírt sorszám hosszabb, mint a fájl, akkor a kurzor a dokumentum aljára kerül.

Mutasson egy oldalpanelt

Menj a Opciók És válassza ki a Megnézem almenüben megtalálja az oldalpanel megjelenítésének vagy elrejtésének lehetőségét. Az oldalsó panel a megnyitott dokumentumok listáját mutatja. A dokumentum megtekintéséhez kattintson rá.

Jelölje ki a Szöveg elemet

Az elérhető kiemelési lehetőségek a dokumentum típusától függenek. A szöveg kiemeléséhez lépjen a Opciók menüből válassza ki Megnézem, majd válassza ki Kiemelés mód. A módok listája tartalmazza a programozási nyelvek opcióit, beleértve a Perl, Python, Java, C, VBScript, Actionscript és még sok mást.

A szöveg kiemelve a választott nyelv kulcsszavai segítségével történik. Például, ha az SQL-t választotta kiemelési módnak, a szkript így nézhet ki:

válassza a * -t a tablenamból

Állítsa be a nyelvet

A dokumentum nyelvének beállításához nyissa meg a Opciók menü. Aztán a Eszközök almenüből válassza a lehetőséget Nyelv beállítása. Több nyelv közül választhat.

Ellenőrizze a helyesírást

A dokumentum helyesírás-ellenőrzéséhez nyissa meg a Opciók menüben válassza a ikont Eszközök menüt, majd válassza a lehetőséget Ellenőrizze a helyesírást.

Ha egy szót hibásan írtak, megjelenik a javaslatok listája. Dönthet úgy, hogy figyelmen kívül hagyja, figyelmen kívül hagyja az összeset, megváltoztatja vagy megváltoztatja a helytelen szó minden előfordulását.

Van egy másik lehetőség a Eszközök menü nevű Jelölje ki a helytelenül írt szavakat. Ha be van jelölve, a helytelenül írt szavak kiemelésre kerülnek.

Helyezze be a dátumot és az időt

A dátum és az idő dokumentumba történő beszúrásához lépjen a Opciók menüben válassza a ikont Eszközök menüt, majd válassza a lehetőséget Adja meg a dátumot és az időt. Megjelenik egy ablak, ahol kiválaszthatja a dátum és az idő formátumát.

Statisztikák beszerzése a dokumentumhoz

Alatt Opciók > Eszközök, van egy lehetőség Statisztika. Ez egy új ablakot mutat a statisztikákkal a sorok, szavak, karakterek (szóközökkel), karakterek (szóköz nélkül) és bájtok számával kapcsolatban.

preferenciák

A beállítások megkereséséhez válassza a ikont Opciók > preferenciák. Megjelenik egy ablak, amelyen négy fül jelenik meg: Nézet, Szerkesztő, Betűtípusok és színek, valamint Pluginok.

  • Menj a Megnézem lapon kiválaszthatja, hogy sorszámokat, jobb margót, állapotsort, áttekintő térképet vagy rácsmintát jelenítsen meg. Emellett be- és kikapcsolhatja a szócsomagolást, feloszthat egyetlen szót több sorra, és szabályozhatja a kiemelés működését.
  • Menj a szerkesztő lapon állíthatja be a fülek közötti távolságot, a fülek helyett helyezzen be szóközt, és válassza ki, hogy milyen gyakran mentse el a fájlt.
  • Menj a Betűtípusok és színek lapon válassza ki a gEdit által használt témát, valamint az alapértelmezett betűtípust és méretet.
  • Menj a Dugó lapon megtalálhatja a gEdit számára elérhető pluginokat. Néhány bővítmény ki van emelve. Mások engedélyezéséhez tegyen egy pipát a négyzetbe.