Az operációs rendszer (OS) meghatározása és példák

Az operációs rendszer egy nagy teljesítményű és általában nagy program, amely vezérli és kezeli a számítógép hardverét és egyéb szoftvereit.

Minden számítógéphez és számítógépszerű eszközhöz operációs rendszer szükséges, beleértve a laptopot, táblagépet, asztali gépet, okostelefont, okosórát és útválasztót.

Nem tudja, milyen operációs rendszert futtat? Használja az alábbi Web rendszerinformációs eszközt!


Példák az operációs rendszerekre

A laptopok, táblagépek és asztali számítógépek olyan operációs rendszereket futtatnak, amelyekről valószínűleg már hallottál. Néhány példa a Microsoft Windows (például Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista és Windows XP), az Apple macOS (korábban OS X), Chrome OS, BlackBerry Tablet OS verziói, valamint a nyílt forráskódú Linux ízei operációs rendszer.

Microsoft Windows 10.

Az okostelefon egy mobil operációs rendszert futtat, valószínűleg vagy az Apple iOS-jét, vagy a Google androidját. Mindkettő háztartási név, de nem biztos, hogy rájött, hogy ezek az operációs rendszerek futnak ezeken az eszközökön.

A kiszolgálók, hasonlóan azokhoz, amelyek az Ön által felkeresett webhelyeket tárolják, vagy az Ön által megtekintett videókat szolgáltatják, általában speciális operációs rendszereket futtatnak, amelyeket úgy terveztek és optimalizáltak, hogy futtassák azokat a speciális szoftvereket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy tegyék meg, amit csinálnak. Néhány példa a Windows Server, a Linux és a FreeBSD.

Linux Mint.


Szoftver és operációs rendszerek

A legtöbb szoftveralkalmazást úgy tervezték, hogy csak egy vállalat operációs rendszerével működjenek együtt, mint például a Windows (Microsoft) vagy csak a macOS (Apple).

Egy szoftver egyértelműen megmondja, hogy mely operációs rendszereket támogatja, és szükség esetén nagyon specifikus lesz. Például egy videoprodukciós szoftver azt mondhatja, hogy támogatja a Windows 10, a Windows 8 és a Windows 7 rendszert, de nem támogatja a Windows régebbi verzióit, mint a Windows Vista és az XP.

A szoftverfejlesztők gyakran kiadják szoftverük további verzióit, amelyek más operációs rendszerekkel működnek. Visszatérve a videoprodukciós programra, az a cég kiadhatja a program egy másik verzióját, pontosan ugyanazokkal a funkciókkal, de ez csak a macOS-mal működik.

Fontos tudni azt is, hogy az operációs rendszere 32 bites vagy 64 bites. Gyakori kérdés, amelyet a szoftver letöltésekor feltesznek. Ha segítségre van szüksége, olvassa el a Hogyan lehet megmondani, ha 64 vagy 32 bites Windows rendszert használ.

A virtuális gépeknek nevezett speciális szoftverek valóban utánozhatják a "valódi" számítógépeket, és belőlük futtathatnak különböző operációs rendszereket. Lásd: Mi a virtuális gép? erről a funkcióról többet.


Operációs rendszer hibák

Számos módon sérülhet vagy sérülhet meg az operációs rendszer, de ezek a problémák viszonylag ritkák.

A Windows rendszerben a legsúlyosabb az Operációs rendszer nem található hibaüzenet, amely azt jelenti, hogy nem is lehet megtalálni!

Operációs rendszer frissítések

Minden modern operációs rendszer beépített mechanizmussal rendelkezik a szoftver frissítéséhez. A Windows rendszerben ez a Windows Update segítségével történik. Más operációs rendszerek is hasonlóan működnek, például amikor frissíti az Android operációs rendszert vagy telepíti az iOS frissítéseket.

Fontos az operációs rendszer naprakészen tartása a legújabb funkciókkal, hogy a legtöbbet hozza ki abból, amit fizetett. A biztonsági javítások megszerzése egy másik fontos ok annak biztosítására, hogy az operációs rendszer mindig frissüljön; ez megakadályozhatja, hogy a hackerek bekerüljenek az eszközödbe.