A rendszer-visszaállítás használata (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

A Windows rendszer-visszaállító eszköze az Ön számára elérhető egyik segédprogram, és általában nagyszerű első lépés, amikor megpróbál megoldani egy fő problémát a Windows rendszerben.

Dióhéjban a Windows Rendszer-visszaállító eszköz lehetővé teszi, hogy visszatérjen egy korábbi szoftver-, nyilvántartás- és illesztőprogram-konfigurációhoz, amelyet helyreállítási pontnak hívnak. Ez olyan, mintha "visszavonná" a Windows utolsó jelentős változását, és visszavenné a számítógépet a visszaállítási pont létrehozásakor mért helyzetbe.

Mivel a Windows-problémák többsége az operációs rendszer ezen aspektusainak legalább egyikével kapcsolatos problémákat tartalmaz, a Rendszer-visszaállítás nagyszerű eszköz a hibaelhárítási folyamat elején. Az is segít, hogy nagyon egyszerű megtenni.

A Rendszer-visszaállítás eszköz használata a Windows változásainak visszavonására / visszavonására általában 10-30 percet vesz igénybe, legalábbis a legtöbb esetben. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket a Windows visszaállításához egy korábbi, remélhetőleg működő állapotba a Rendszer-visszaállítás segítségével:

A Rendszer-visszaállítás elérésének módja a Windows verzióiban különbözik. Az alábbiakban három külön eljárás látható: egy a Windows 10, a Windows 8 vagy a Windows 8.1, egy a Windows 7 vagy a Windows Vista és egy a Windows XP számára. Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem vagy biztos benne.


A Rendszer-visszaállítás használata Windows 10, 8 vagy 8.1 rendszerben

  1. Nyissa meg a Vezérlőpultot. Nézze meg a hivatkozott útmutatót, ha ez az első alkalom, vagy csak keresse meg a Windows 10 keresőmezőből vagy a Windows 8 / 8.1 Charms Bar-ból.

    Megpróbálunk eljutni a Vezérlőpult Rendszer kisalkalmazására, amely nagyon gyorsan elvégezhető az Energiafelhasználó menüből, de csak akkor gyorsabb, ha billentyűzetet vagy egeret használ. nyomja meg WIN + X vagy kattintson a jobb gombbal a Rajt majd válassza ki rendszer. Ugorjon a 4. lépésre, ha végül így jár.

  2. választ Rendszer és biztonság a Vezérlőpulton belül.

    A Rendszer és biztonság nem jelenik meg, ha a Vezérlőpult nézete Nagy vagy Kicsi ikonra van állítva. Ehelyett válassza rendszer majd ugorjon a 4. lépésre.

  3. A most megnyitott Rendszer és biztonság ablakban válassza a lehetőséget rendszer.

  4. A bal oldalon válassza a lehetőséget A rendszer védelme.

  5. A megjelenő Rendszer tulajdonságai ablakban nyomja meg a gombot rendszer-visszaállítás gomb. Ha nem látja, győződjön meg róla, hogy a System Protection Tab.

  6. választ Tovább> a Rendszer-visszaállítás ablakból, amelynek címe Rendszerfájlok és -beállítások visszaállítása.

    Ha korábban végrehajtott egy rendszer-visszaállítást, akkor láthatja a Rendszer-visszaállítás visszavonása és a Válasszon egy másik visszaállítási pontot opciót is. Ha igen, válassza a lehetőséget Válasszon egy másik visszaállítási pontotfeltételezve, hogy nem azért vagy itt, hogy visszavonj egyet.

  7. Válassza ki a használni kívánt visszaállítási pontot a listában találhatóak közül. 

    Ha régebbi visszaállítási pontokat szeretne látni, ellenőrizze a Mutass több visszaállítási pontok jelölőnégyzetet. 

    Az összes visszaállítási pont, amely még mindig a Windows rendszerben található, itt lesz felsorolva, amennyiben ez a jelölőnégyzet be van jelölve. Sajnos a régebbi helyreállítási pontok "visszaállítására" nincs mód. A felsorolt ​​legrégebbi helyreállítási pont a legtávolabbi hátlap, amelyre visszaállíthatja a Windows rendszert.

  8. A kiválasztott helyreállítási pont kiválasztásával használja a Tovább> gombot.

  9. Erősítse meg a használni kívánt visszaállítási pontot a Visszaállítási pont megerősítése ablakban, majd válassza a lehetőséget befejez

    Ha kíváncsi arra, hogy a Rendszer-visszaállítás milyen programokat, illesztőprogramokat és a Windows 10/8 / 8.1 egyéb részeit fogja befolyásolni a számítógépén, válassza ki a Az érintett programok beolvasása link ezen az oldalon a Rendszer-visszaállítás megkezdése előtt. A jelentés csak tájékoztató jellegű, de hasznos lehet a hibaelhárításban, ha ez a Rendszer-visszaállítás nem oldja meg a megoldani kívánt problémát.

  10. Válasszon Igen hoz Miután elindította, a Rendszer-visszaállítás nem szakítható meg. Akarod folytatni? kérdés. 

    Ha a Rendszer-visszaállítást csökkentett módból futtatja, kérjük, vegye figyelembe, hogy a számítógépen végrehajtott változtatások nem lesznek visszafordíthatók. Ne hagyja, hogy ez elriassza - valószínű, hogy ha innen folytatja a rendszer-visszaállítást, az azért van, mert a Windows nem indul megfelelően, így néhány más lehetőség marad. Ennek ellenére tisztában kell lennie vele. 

    A számítógép a rendszer-visszaállítás részeként újraindul, ezért feltétlenül zárjon be mindent, ami jelenleg futhat.

  11. A Rendszer-visszaállítás most megkezdi a Windows visszaállítását a 7. lépésben kiválasztott visszaállítási ponttal naplózott dátum és idő szerinti állapotába.

    Megjelenik egy kis Rendszer-visszaállítás ablak, amely a Rendszer visszaállításának előkészítése feliratot írja ..., amely után a Windows szinte teljesen leáll.

  12. Ezután egy üres képernyőn megjelenik egy Kérjük, várjon, amíg a Windows fájljait és beállításait visszaállítja üzenetet.

    Azt is látni fogja, hogy különféle üzenetek jelennek meg alatta, például a Rendszer-visszaállítás inicializálja ..., A Rendszer-visszaállítás visszaállítja a rendszerleíró adatbázist ... és a Rendszer-visszaállítás eltávolítja az ideiglenes fájlokat ... Összességében ez valószínűleg körülbelül 15 percet vesz igénybe .

    Amit itt ül, az a tényleges rendszer-visszaállítási folyamat. Ne kapcsolja ki és ne indítsa újra a számítógépet ez idő alatt!

  13. Várjon, amíg a számítógép újraindul.

  14. Jelentkezzen be a Windows rendszerbe a szokásos módon. Ha nem használja az Asztalot, és nincs automatikusan oda kapcsolva, akkor lépjen tovább.

  15. Az Asztalon látnia kell egy kis Rendszer-visszaállítás ablakot, amely a következőket mondja: "A rendszer-visszaállítás sikeresen befejeződött. A rendszer visszaállt [dátum és idő]. Ez a dokumentumokat nem érinti."

  16. választ közel.

Most, hogy a Rendszer-visszaállítás befejeződött, ellenőrizze, hogy bármilyen problémát, amelyet javítani próbált, valóban kijavították.

Ha a Rendszer-visszaállítás nem oldotta meg a problémát, vagy a) megismételheti a fenti lépéseket, választva egy még régebbi helyreállítási pontot, feltételezve, hogy az elérhető, vagy b) folytathatja a probléma elhárítását.

Ha ez a Rendszer-visszaállítás további problémát okozott, akkor visszavonhatja, feltéve, hogy nem biztonságos módban fejezte be (lásd: Fontos felhívás a 10. lépésben). A rendszer-visszaállítás visszavonásához a Windows rendszerben ismételje meg a fenti 1–6. Lépéseket, és válassza a Rendszer-visszaállítás visszavonása lehetőséget.


A Rendszer-visszaállítás használata Windows 7 vagy Windows Vista rendszerben

  1. Navigáljon a Rajt > Minden program > kiegészítők > System Tools programcsoport.

  2. Kattints a rendszer-visszaállítás program ikonra.

  3. Kattints Tovább> a Rendszerfájlok és beállítások visszaállítása ablakban, amelynek meg kellett volna jelennie a képernyőn. 

    Ha két lehetősége van ezen a képernyőn: Javasolt visszaállítás és Válasszon másik visszaállítási pontot, válassza a ikont Válasszon egy másik visszaállítási pontot opcióra kattintás előtt Tovább> hacsak nem teljesen biztos abban, hogy az előre kiválasztott helyreállítási pont az, amelyet használni szeretne.

  4. Válassza ki a használni kívánt visszaállítási pontot. Ideális esetben azt szeretné választani, amelyet közvetlenül a visszavonás előtt észlelt probléma észlelése előtt választott, de nem később. A manuálisan létrehozott visszaállítási pontok, az ütemezett visszaállítási pontok, amelyeket a Windows automatikusan létrehozott, valamint az egyes programok telepítése során automatikusan létrehozott helyreállítási pontok itt kerülnek felsorolásra. A Rendszer-visszaállítással nem lehet visszavonni a Windows módosításait egy olyan dátumra, amelyre nem létezik visszaállítási pont. 

    Ha szükséges, jelölje be a Több visszaállítási pont megjelenítése vagy az 5 napnál régebbi helyreállítási pontok jelölőnégyzetet, hogy a legutóbbi visszaállítási pontoknál többet láthasson. Nincs garancia arra, hogy vannak ilyenek, de érdemes megnézni, ha ennyire vissza kell térnie.

  5. Kattints Tovább>.

  6. Kattints befejez a Rendszer-visszaállítás megkezdéséhez a Confirm your restore point ablakban 

    A Windows leáll a Rendszer-visszaállítás befejezéséhez, ezért a folytatás előtt mindenképpen mentse el a többi programban esetlegesen megnyitott munkát.

  7. Kattints Igen hoz Miután elindította, a Rendszer-visszaállítás nem szakítható meg. Akarod folytatni? párbeszédablak.

  8. A Rendszer-visszaállítás most visszaállítja a Windows állapotát, amelyet a 4. lépésben kiválasztott visszaállítási pontban rögzítettek. 

    A Rendszer-visszaállítás folyamata néhány percet vehet igénybe, amikor megjelenik a "Kérjük, várjon, amíg a Windows fájljait és beállításait visszaállítják" üzenet. A számítógép ezután a szokásos módon újraindul, ha befejeződött.

  9. Az újraindítás után a Windows rendszerbe való bejelentkezés után azonnal megjelenik egy üzenet, amely a Rendszer-visszaállítás sikeresen befejeződött. Kattintson a gombra közel.

Ellenőrizze, hogy a rendszer-visszaállítás kijavította-e a Windows 7 vagy a Windows Vista problémáját, amelyet hibaelhárítással okozott. Ha a probléma továbbra is fennáll, ismételje meg a fenti lépéseket, és válasszon másik helyreállítási pontot, ha van ilyen. Ha ez a helyreállítás problémát okozott, akkor mindig visszavonhatja ezt a Rendszer-visszaállítást.


A Rendszer-visszaállítás használata Windows XP rendszerben

  1. Tegyen utat Rajt > Minden program > kiegészítők > System Tools.

  2. Kattints a rendszer-visszaállítás program ikonra.

  3. Válassza ki, hogy Állítsa vissza a számítógépemet egy korábbi időpontra majd kattintson az OK gombra Tovább>.

  4. Válasszon egy elérhető dátumot a bal oldali naptárból. 

    A rendelkezésre álló dátumok azok, amikor a helyreállítási pont létrejött, és félkövéren vannak feltüntetve. A Rendszer-visszaállítással nem lehet visszavonni a Windows XP olyan dátumra történő módosítását, amelyre nem áll rendelkezésre visszaállítási pont.

  5. Most, hogy kiválasztott egy dátumot, válasszon egy adott helyreállítási pontot a jobb oldali listából.

  6. Kattints Tovább>.

  7. Kattints Tovább> a most látható Visszaállítási pont kiválasztása ablakban.

    A Windows XP a rendszer-visszaállítási folyamat részeként leáll. A folytatás előtt feltétlenül mentse el a megnyitott fájlokat.

  8. A Rendszer-visszaállítás most visszaállítja a Windows XP rendszert, az illesztőprogramot és más fontos fájlokat, amelyek az 5. lépésben kiválasztott visszaállítási pont létrehozásakor léteztek. Ez több percig is eltarthat.

  9. Az újraindítás befejezése után jelentkezzen be a szokásos módon. Feltéve, hogy minden a tervek szerint alakult, meg kell jelennie a Restoration Complete ablaknak, amelyet kiválaszthat közel on.

Most ellenőrizheti, hogy a Rendszer-visszaállítás kijavította-e a javítani próbált Windows XP problémát. Ha nem, akkor bármikor kipróbálhat egy korábbi visszaállítási pontot, ha van ilyen. Ha a Rendszer-visszaállítás rontotta a helyzetet, akkor mindig visszavonhatja.


További információ a rendszer-visszaállításról és a visszaállítási pontokról

A Windows Rendszer-visszaállítás segédprogram semmilyen módon nem befolyásolja a rendszeren kívüli fájlokat, például dokumentumokat, zenét, videókat, e-maileket stb. Ha azt remélte, hogy a Windows Rendszer-visszaállítás valójában visszaállít vagy "visszavonja" a törölt nem rendszerfájlokat fájlokat, próbálkozzon inkább egy fájl-helyreállító programmal.

A visszaállítási pontokat általában nem kell manuálisan létrehozni. Ha feltételezzük, hogy a Rendszer-visszaállítás engedélyezett és megfelelően működik, a Windows-nak és más programoknak rendszeresen létre kell hozniuk a helyreállítási pontokat a kritikus helyeken, például a javítás alkalmazása előtt, egy új program telepítése előtt stb.

Lásd: Mi a visszaállítási pont? nagyobb vita a visszaállítási pontokról és azok működéséről.

A Rendszer-visszaállítás a Windows bármely verziójában elindítható futtatással is rstrui.exe, ami hasznos lehet bizonyos helyzetekben, például amikor csökkentett módból vagy más korlátozott hozzáférésű helyzetből kell futtatnia.

Ha segítségre van szüksége ehhez, olvassa el a Rendszer-visszaállítás indítása parancssorból című részt.