Mi az Android operációs rendszer?

Mi az Android? Nem robotokról beszélünk. Ebben az esetben okostelefonokról beszélünk. Az Android egy népszerű, Linux alapú mobiltelefon operációs rendszer, amelyet a Google fejlesztett ki. Az Android operációs rendszer (OS) telefonokat, órákat és még autórádiókat is működtet. Nézzük meg közelebbről, és ismerjük meg, mi is az Android valójában. 

Web / Luyi Wang


Android nyílt forráskódú projekt 

Az Android egy széles körben elfogadott nyílt forráskódú projekt. A Google aktívan fejleszti az Android platformot, de egy részét ingyen megadja azoknak a hardvergyártóknak és telefonszolgáltatóknak, akik szeretnék eszközeiken használni az Androidot. A Google csak akkor számít fel díjat a gyártóknak, ha ők telepítik az operációs rendszer Google alkalmazásainak részét is.

Sok (de nem az összes) Androidot használó nagy eszköz választja a szolgáltatás Google-alkalmazások részét is. Az egyik figyelemre méltó kivétel az Amazon. Bár a Kindle Fire táblagépek Androidot használnak, nem használják a Google adatait, az Amazon pedig külön Android alkalmazásboltot tart fenn. 


A telefonon túl

Az Android működteti a telefonokat és a táblagépeket, de a Samsung kísérletezett az Android interfészekkel a nem telefonos elektronikában, például kamerákban és még hűtőszekrényekben is. Az Android TV egy játék / streaming platform, amely Androidot használ. Parrot digitális fényképkeretet és autós sztereó rendszert készít Androiddal. Egyes eszközök a nyílt forráskódú Android-ot a Google-alkalmazások nélkül testre szabják, így előfordulhat, hogy felismeri az Androidot, ha látja. A testreszabások és alkalmazások listája folytatódik.

A 10 legjobb Android telefon 2020-ból


Nyitott kézi szövetség

A Google Open Handset Alliance nevű hardver-, szoftver- és távközlési vállalatcsoportot hozott létre azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az Android fejlesztéséhez. A legtöbb tagnak az is célja, hogy pénzt keressen az Androidról, akár telefonok, telefonszolgáltatás vagy mobilalkalmazások értékesítésével.

Google Play (Android Market)

Bárki letöltheti az SDK-t (szoftverfejlesztő készlet), írhat alkalmazásokat androidos telefonokhoz, és elkezdheti a fejlesztést a Google Play áruház számára. Azokat a fejlesztőket, akik alkalmazásokat adnak el a Google Play piacon, az eladási áruk körülbelül 30% -át olyan díjakkal számolják fel, amelyek a Google Play piac fenntartását szolgálják. (A díjmodell meglehetősen jellemző az alkalmazás-terjesztési piacokra.)

Egyes eszközök nem támogatják a Google Play szolgáltatást, és alternatív piacot használhatnak. A Kindles az Amazon saját alkalmazáspiacát használja, ami azt jelenti, hogy az Amazon minden alkalmazáseladásból pénzt keres. 


Szolgáltatók

Az iPhone nagyon népszerű volt, de amikor először bemutatták, kizárólag az AT&T volt. Az Android egy nyílt platform. Sok szolgáltató kínálhat Android-alapú telefonokat, bár az eszközgyártóknak kizárólagos megállapodása lehet a szolgáltatóval. Ez a rugalmasság lehetővé tette, hogy az Android hihetetlenül gyorsan növekedjen platformként. 

Google-szolgáltatások

Mivel a Google fejlesztette az Android-ot, sok, a dobozból kivéve telepített Google-alkalmazásszolgáltatás érkezik hozzá. A Gmail, a Google Naptár, a Google Maps és a Google Asszisztens előre telepítve van a legtöbb androidos telefonra.

Mivel azonban az Android módosítható, a szolgáltatók választhatják ezt. A Verizon Wireless például módosított néhány androidos telefont, hogy a Binget használja alapértelmezett keresőmotorként. Ön is eltávolíthat egy Gmail-fiókot a legtöbb androidos telefonról. 

Érintőképernyő

Az Android támogatja az érintőképernyőt, és anélkül nehéz használni. Használhat trackballt némi navigációhoz, de szinte minden érintéssel történik. Az Android támogatja a többérintéses gesztusokat is, például a csippentés a nagyításhoz. Ennek ellenére az Android elég rugalmas ahhoz, hogy más beviteli módszereket is támogasson, például joystickokat (az Android TV-hez) vagy fizikai billentyűzeteket. 

A puha billentyűzet (a képernyőn megjelenő billentyűzet) az Android legtöbb verziójában támogatja a gombok külön-külön történő megérintését vagy a betűk közötti húzást a szavak megfogalmazásához. Ezután az Android kitalálja, mire gondol, és automatikusan kiegészíti a szót. Ez a húzási stílusú interakció elsőre lassabbnak tűnhet, de a tapasztalt felhasználók sokkal gyorsabban találják meg, mint a koppintással kopogtató üzenetek. 

Biztonság

Szinte minden androidos telefon kínál bizonyos szintű biztonságot, az ujjlenyomat-azonosítástól az arcfelismerési funkciókig. A legtöbb a kétfaktoros hitelesítési folyamatokat is támogatja, és a képernyőzár biztonsági lehetőségeit kínálja, mint például a minta nyomon követése a pontok felett, vagy PIN-kód vagy jelszó megadása, hogy megakadályozza az idegenek hozzáférését a telefonhoz. Az alkalmazásokat különféle módon zárolhatja is.

Fedezze fel az Android biztonságának 8 módját

Szilánkosodás

Az Android egyik gyakori kritikája az, hogy széttöredezett platform. Az olyan telefonszolgáltatók, mint a Motorola, a HTC, az LG, a Sony és a Samsung, saját felhasználói felületet adtak az Androidhoz, és nem áll szándékukban megállni. Úgy érzik, ez megkülönbözteti a márkájukat, bár a fejlesztők gyakran kifejezik csalódottságukat amiatt, hogy ennyi variációt kell támogatniuk.

Áttekintés a legnépszerűbb Android telefonokról a piacon

A töredezettség jó és rossz

Az Android egy izgalmas platform a fogyasztók és a fejlesztők számára. Ez az iPhone filozófiai ellentéte sok szempontból. Ahol az iPhone a legjobb felhasználói élményt próbálja megteremteni a hardveres és szoftveres szabványok korlátozásával, az Android ezt az operációs rendszer lehető legnagyobb részének megnyitásával próbálja biztosítani.

Ez jó és rossz is. Az Android töredezett verziói egyedi felhasználói élményt nyújthatnak, de változatonként kevesebb felhasználót is jelentenek. Ez azt jelenti, hogy nehezebb támogatni az alkalmazásfejlesztőket, a kiegészítő gyártókat és a technológiai írókat (ahem). Mivel minden Android-frissítést módosítani kell az egyes eszközök hardver- és felhasználói felület-frissítéseihez, ez azt is jelenti, hogy a módosított androidos telefonok tovább tartanak a frissítések fogadásáig.

A töredezettséggel kapcsolatos kérdéseket leszámítva az Android egy robusztus platform, amely a piac leggyorsabb és legcsodálatosabb telefonjaival és táblagépeivel büszkélkedhet.