Mi a szolgáltatás? (A Windows szolgáltatás meghatározása)

A szolgáltatás egy kicsi program, amely általában akkor indul el, amikor a Windows operációs rendszer betöltődik. Általában nem fogsz kapcsolatba lépni olyan szolgáltatásokkal, mint a szokásos programoknál, mert azok a háttérben futnak (nem látod őket), és nem biztosítanak normál felhasználói felületet.


Hogyan használják a szolgáltatásokat?

A Windows számos szolgáltatás vezérlésére használhatja a szolgáltatásokat, például a nyomtatást, a fájlok megosztását, a Bluetooth-eszközökkel való kommunikációt, a szoftverfrissítések ellenőrzését, a webhelyek tárolását stb.

A szolgáltatást akár egy harmadik fél, nem Windows program is telepítheti, például fájlmentési eszközként, lemeztitkosító programként, online biztonsági mentési segédprogramként stb.


Hogyan tudom irányítani a Windows szolgáltatásokat?

Mivel a szolgáltatások nem nyílnak meg, és nem jelenítik meg azokat az opciókat és ablakokat, amelyeket valószínűleg egy programmal szokott látni, a manipuláláshoz beépített Windows eszközt kell használnia.

A Services egy felhasználói felülettel rendelkező eszköz, amely kommunikál az úgynevezett Service Control Managerrel, hogy Ön a Windows rendszeren dolgozzon a szolgáltatásokkal.

Egy másik eszköz, a parancssori Service Control segédprogram (sc.exe) szintén elérhető, de összetettebb használata, ezért a legtöbb ember számára felesleges.


Hogyan tekinthetjük meg, hogy milyen szolgáltatások futnak a számítógépen

A Szolgáltatások megnyitásának legegyszerűbb módja a Szolgáltatások parancsikon az Adminisztrációs eszközökben, amely a Vezérlőpulton keresztül érhető el.

Egy másik lehetőség a futás services.msc parancssorból vagy a Futtatás párbeszédpanelen (Win kulcs+R).

Ha Windows 10, Windows 8, Windows 7 vagy Windows Vista rendszert futtat, a szolgáltatásokat a Feladatkezelőben is megtekintheti.

A jelenleg aktív szolgáltatásokban az Állapot oszlopban a Futás felirat jelenik meg. Nézze meg az oldal tetején található képernyőképet, hogy megtudja, mire gondolunk.

Bár még sok más van, íme néhány példa a számítógépen futó szolgáltatásokra: Apple Mobile Device Service, Bluetooth támogatási szolgáltatás, DHCP kliens, DNS kliens, HomeGroup figyelő, hálózati kapcsolatok, Plug and Play, Spool Spooler, Security Center , Feladatütemező, Windows tűzfal és WLAN AutoConfig.

Teljesen normális, ha nem az összes szolgáltatás fut (az Állapot oszlopban semmi sem jelenik meg vagy leállítva). Ha a szolgáltatások listáját keresi annak érdekében, hogy megoldást találjon a számítógépén felmerülő problémára, ne kezdje el elindítani az összes nem futó szolgáltatást. Bár valószínűleg nem árt, ez a megközelítés valószínűleg nem jelent megoldást a problémájára.

Bármely szolgáltatásra duplán kattintva (vagy megérintve) megnyílik annak tulajdonságai, itt láthatja a szolgáltatás célját, és egyes szolgáltatások esetén mi történik, ha leállítja. Például az Apple Mobile Device Service tulajdonságainak megnyitása elmagyarázza, hogy a szolgáltatást arra használják, hogy kommunikáljon a számítógépéhez csatlakoztatott Apple-eszközökkel.

Nem tekintheti meg a szolgáltatás tulajdonságait, ha a Feladatkezelőn keresztül éri el őket. A tulajdonságok megtekintéséhez a Services segédprogramban kell lennie.


A Windows Services engedélyezése és letiltása

Bizonyos szolgáltatásokat hibaelhárítás céljából újra kell indítani, ha a program, amelyhez tartoznak, vagy az általuk végrehajtott feladat nem úgy működik, ahogy kellene. Előfordulhat, hogy más szolgáltatásokat teljesen le kell állítani, ha megpróbálja újratelepíteni a szoftvert, de a csatolt szolgáltatás nem áll le önmagában, vagy ha gyanítja, hogy a szolgáltatást rosszindulatúan használják.

A Windows-szolgáltatások szerkesztésekor rendkívül óvatosnak kell lennie. Legtöbbjük, amelyet felsorol, nagyon fontos a mindennapi feladatokhoz, és néhányuk még attól is függ, hogy más szolgáltatások működnek-e megfelelően.

Ha a Szolgáltatások nyitva vannak, jobb gombbal kattinthat (vagy nyomva tarthatja) valamelyik szolgáltatást a további lehetőségekért, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatás elindítását, leállítását, szüneteltetését, folytatását vagy újraindítását. Ezek a lehetőségek eléggé magától értetődőek.

Mint fentebb említettük, egyes szolgáltatásokat le kell állítani, ha zavarják a szoftver telepítését vagy eltávolítását. Mondjuk például, hogy eltávolít egy víruskereső programot, de valamilyen oknál fogva a szolgáltatás nem áll le a programmal, ezért nem tudja teljesen eltávolítani a programot, mert egy része még mindig fut.

Ez az egyik eset, amikor meg szeretné nyitni a Szolgáltatásokat, megtalálni a megfelelő szolgáltatást és választani megáll így folytathatja a szokásos eltávolítási folyamatot.

Előfordulhat, hogy újra kell indítania egy Windows-szolgáltatást, ha megpróbál nyomtatni valamit, de minden folyamatosan lóg a nyomtatási sorban. A probléma megoldása a Szolgáltatások menüpont kiválasztása Újraindítás a Spool Spooler szolgáltatáshoz.

Nem akarja teljesen leállítani, mert a szolgáltatásnak futtatnia kell a nyomtatáshoz. A szolgáltatás újraindítása ideiglenesen leállítja, majd újraindítja, ami csak egy egyszerű frissítés, hogy a dolgok újra normálisan működjenek.


A Windows Services törlése / eltávolítása 

Egy szolgáltatás törlése lehet az egyetlen lehetőség, ha egy rosszindulatú program telepített egy olyan szolgáltatást, amelyet úgy tűnik nem tarthat letiltva.

Bár az opció nem található meg a services.msc programban, lehetséges egy szolgáltatás teljes eltávolítása a Windows rendszerből. Ez nem csak leállítja a szolgáltatást, hanem törli is a számítógépről, soha többé nem látható (hacsak természetesen nem telepítik újra). 

A Windows szolgáltatás eltávolítását mind a Windows rendszerleíró adatbázisában, mind pedig a svchost.exe fájlhoz hasonló Service Control segédprogrammal (sc.exe) lehet megemelni a Parancssor segítségével. Erről a két módszerről a Stack Overflow oldalon olvashat bővebben.

Ha Windows 7 vagy régebbi Windows operációs rendszert futtat, az ingyenes Comodo Programs Manager szoftver használható a Windows szolgáltatások törlésére, és sokkal könnyebb használni, mint bármelyik fenti módszert (de nem működik Windows 10 vagy Windows 8 rendszerben) .

További információ a Windows Services szolgáltatásról

A szolgáltatások abban különböznek a szokásos programoktól, hogy egy szokásos szoftver leáll, ha a felhasználó kijelentkezik a számítógépből. Egy szolgáltatás azonban a Windows operációs rendszerrel fut, mintegy a saját környezetében, ami azt jelenti, hogy a felhasználót teljesen ki lehet jelentkeztetni a fiókjából, de bizonyos szolgáltatások továbbra is a háttérben futnak.

Bár hátrányként jelentkezhet, hogy mindig működnek a szolgáltatások, valójában nagyon előnyös, például ha távoli hozzáférési szoftvert használ. A TeamViewer, például a TeamViewer által telepített, folyamatosan bekapcsolt szolgáltatás lehetővé teszi, hogy távoli számítógépre lépjen, még akkor is, ha nem helyben van bejelentkezve.

Az egyes szolgáltatások tulajdonságablakában további lehetőségek vannak a fent leírtakon felül, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatás indításának testreszabását (automatikusan, manuálisan, késleltetett vagy letiltott módon), és mi történjen automatikusan, ha a szolgáltatás hirtelen meghibásodik és leáll.

A szolgáltatás úgy is konfigurálható, hogy egy adott felhasználó engedélye alapján fusson. Ez előnyös olyan esetekben, amikor egy adott alkalmazást kell használni, de a bejelentkezett felhasználónak nincsenek megfelelő jogai az alkalmazás futtatásához. Valószínűleg csak abban az esetben látja ezt, ha a számítógépeket hálózati rendszergazda irányítja.

Egyes szolgáltatásokat nem lehet rendszeresen letiltani, mert előfordulhat, hogy olyan illesztőprogrammal lettek telepítve, amely megakadályozza a letiltását. Ha úgy gondolja, hogy ez a helyzet, megpróbálhatja megkeresni és letiltani az illesztőprogramot az Eszközkezelőben, vagy indítani csökkentett módba, és megkísérelni letiltani a szolgáltatást ott (mert a legtöbb illesztőprogram nem töltődik be csökkentett módban).