Mi a tömörített fájl meghatározása?

Tömörített fájl minden olyan fájl, amelynek be van kapcsolva a tömörített attribútum.

A tömörített attribútum használata az egyik módja annak, hogy egy fájlt kisebb méretre tömörítsen a merevlemezen való megtakarítás érdekében, és ez többféle módon alkalmazható (amiről az alábbiakban beszélünk).

A legtöbb Windows számítógép alapértelmezés szerint úgy van konfigurálva, hogy a tömörített fájlokat kék szöveggel jelenítse meg a normál fájlkeresések és a mappanézetek között.


Hogyan működik a tömörítés?

Szóval, mit csinál a fájl tömörítése? A fájl tömörített fájlattribútumának bekapcsolása csökkenti a fájl méretét, de a Windows továbbra is használhatja ugyanúgy, mint bármely más fájlt.

A tömörítés és a dekompresszió menet közben történik. Amikor egy tömörített fájlt megnyit, a Windows automatikusan kicsomagolja azt. Amikor becsukódik, újra összenyomódik. Ez újra és újra megtörténik, ahányszor megnyit egy tömörített fájlt.

Bekapcsoltuk a 25 MB TXT fájl tömörítési attribútumát, hogy teszteljük a Windows által használt algoritmus hatékonyságát. A tömörítés után a fájl csak 5 MB lemezterületet használt fel.

Még ezzel az egyetlen példával is láthatja, hogy mennyi lemezterület takarítható meg, ha ezt egyszerre sok fájlra alkalmazzák.


Tömörítsek egy teljes merevlemezt?

Amint a TXT fájl példában látta, a tömörített fájlattribútum beállítása egy fájlra jelentősen csökkentheti annak méretét. A tömörített fájlokkal való munka azonban több processzort igényel, mint egy tömörítetlen fájl használata, mert a Windows-nak le kell tömörítenie és újra kell tömörítenie a fájlt a használata során.

Mivel a legtöbb számítógépben rengeteg hely van a merevlemezen, a tömörítést általában nem javasoljuk, főleg, hogy a kompromisszum általában lassabb számítógép a szükséges extra processzorhasználatnak köszönhetően.

Mindezek mellett hasznos lehet bizonyos fájlokat vagy fájlcsoportokat tömöríteni, ha alig használja őket. Ha nem tervezi, hogy gyakran, sőt egyáltalán nem nyitja meg őket, akkor az a tény, hogy a nyitáshoz feldolgozási erőre lesz szükségük, valószínűleg mindennap nagyon kevés aggodalomra ad okot.

Az egyes fájlok tömörítése a tömörített attribútumnak köszönhetően elég egyszerű a Windows rendszerben, de archiváláshoz vagy megosztáshoz a legjobb egy harmadik féltől származó fájltömörítő program használata. Ha érdekli, tekintse meg az ingyenes fájlkivonó eszközök listáját


Fájlok és mappák tömörítése a Windows rendszerben

Az Explorer és a compact parancssori parancs egyaránt használható a fájlok és mappák tömörítésére a Windows rendszerben a tömörített attribútum engedélyezésével.

A Microsoft rendelkezik ezzel az oktatóanyaggal, amely elmagyarázza a fájlok tömörítését a File / Windows Explorer módszerrel, míg példákat mutat be a fájlok tömörítéséhez a Parancssorból, és a parancssori parancs megfelelő szintaxisát.

Egyetlen fájl tömörítése természetesen a tömörítést csak arra az egyetlen fájlra alkalmazza. Egy mappa (vagy egy teljes partíció) tömörítésekor megadhatja a lehetőséget, hogy csak azt az egy mappát, vagy a mappát, valamint annak almappáit és az azokban található összes fájlt tömörítse.

Mint az alábbiakban láthatja, egy mappa tömörítése az Explorer segítségével két lehetőséget kínál: Változtatásokat csak erre a mappára, és Változtatásokat alkalmazhat erre a mappára, almappákra és fájlokra.

Mappa tömörítése Windows 10 rendszerben.

Az első opció a módosítások alkalmazására az egyetlen mappában csak a mappába helyezett új fájlokhoz állítja be a tömörítési attribútumot. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg a mappában lévő fájlok nem lesznek benne, de a jövőben hozzáadott új fájlok tömörítésre kerülnek. Ez csak az egyetlen mappára vonatkozik, ahová alkalmazza, nem pedig az esetleges almappákra.

A második lehetőség - a módosítások alkalmazása a mappára, az almappákra és az összes fájljukra - pontosan úgy működik, ahogy hangzik. Az aktuális mappában található összes fájl, valamint annak bármely almappájában található összes fájl be van kapcsolva a tömörített attribútummal. Ez nem csak azt jelenti, hogy az aktuális fájlok tömörítésre kerülnek, hanem azt is, hogy a tömörített attribútumot minden új fájlra, amelyet hozzáad az aktuális mappához, valamint az almappákhoz, itt van a különbség ennek az opciónak a másik között.

A C meghajtó vagy bármely más merevlemez tömörítésekor ugyanazokat a lehetőségeket kapja meg, mint egy mappa tömörítésekor, de a lépések kissé eltérnek. Nyissa meg a meghajtó tulajdonságait az Explorerben, és a lemezterület megtakarítása érdekében jelölje be a Meghajtó tömörítése jelölőnégyzetet. Ezután megadhatja azt a lehetőséget, hogy a tömörítést csak a meghajtó gyökerére vagy annak összes almappájára és fájljára alkalmazza.


A tömörített fájlattribútum korlátai

Az NTFS fájlrendszer az egyetlen Windows fájlrendszer, amely támogatja a tömörített fájlokat. Ez azt jelenti, hogy a FAT fájlrendszerben formázott partíciók nem használhatják a fájltömörítést.

Néhány merevlemez formázható úgy, hogy az alapértelmezett 4 KB méretnél nagyobb fürtméreteket használjon (erről bővebben itt olvashat). Bármely fájlrendszer, amely ennél az alapértelmezettnél nagyobb fürtméretet használ, nem tudja használni a tömörített fájlattribútum szolgáltatásait.

Több fájlt nem lehet egyszerre tömöríteni, hacsak nem egy mappában találhatók, és akkor a mappa tartalmának tömörítésére opciót választ. Ellenkező esetben, ha egyszerre egyetlen fájlt választ ki (pl. Két vagy több képfájlt kiemel), akkor a tömörítési attribútum engedélyezésének lehetősége nem lesz elérhető.

Egyes fájlok a Windows-ban problémát okoznak, ha tömörítik, mert szükségesek a Windows indításához. A BOOTMGR és az NTLDR két példa olyan fájlokra, amelyeket nem szabad tömöríteni. A Windows újabb verziói nem is engedik tömöríteni az ilyen típusú fájlokat.


További információ a fájltömörítésről

Bár valószínűleg nem meglepő, a nagyobb fájlok tömörítése hosszabb ideig tart, mint a kisebbeké. Ha egy teljes fájlkötetet tömörítenek, valószínűleg elég sokáig tart a befejezése, a teljes idő a kötetben lévő fájlok számától, a fájlok méretétől és a számítógép általános sebességétől függ.

Egyes fájlok egyáltalán nem túl tömörítenek, míg mások az eredeti méretük legfeljebb 10% -áig tömöríthetők. Egyes fájlok ugyanis már a Windows tömörítő eszköz használata előtt bizonyos mértékig tömörítve vannak.

Ennek egyik példája látható, ha megpróbál tömöríteni egy ISO fájlt. A legtöbb ISO-fájlt az első építéskor tömörítik, így a Windows-tömörítéssel történő újbóli tömörítés valószínűleg nem sok mindent hoz a teljes fájlmérethez.

A fájl tulajdonságainak megtekintésekor egy fájlméret szerepel a fájl tényleges méretéhez (csak méretnek hívják), egy másik pedig annak méretéhez, hogy mekkora a fájl a merevlemezen (méret a lemezen).

Az első szám nem változik, függetlenül attól, hogy egy fájl tömörítve van-e, mert ez megmondja a fájl valódi, tömörítetlen méretét. A második szám azonban az, hogy a fájl mekkora helyet foglal el a merevlemezen. Tehát, ha a fájl tömörítve van, akkor a Size on disk melletti szám természetesen kisebb lesz, mint a másik szám.

Ha egy fájlt más merevlemezre másol, akkor a tömörítés attribútum törlődik. Például, ha az elsődleges merevlemezen lévő videofájl tömörítve van, de azt akkor külső merevlemezre másolja, akkor a fájl már nem lesz tömörítve az új meghajtón, kivéve, ha újra manuálisan tömöríti.

A fájlok tömörítése növelheti a kötet töredezettségét. Emiatt a töredezettségmentesítő eszközök hosszabb ideig tarthatnak a sok tömörített fájlt tartalmazó merevlemez töredezettségének feloldásához.