A Telnet kliens használata a Windows rendszerben

A Telnet egy hálózati protokoll, amely parancssori felületet biztosít az eszközzel való kommunikációhoz. A Telnetet leggyakrabban távkezelésre használják, de néha egyes eszközök, különösen hálózati hardverek, például kapcsolók és hozzáférési pontok kezdeti beállításához is. A Telnet egy weboldal fájljainak kezelésére is szolgál.


Hogyan működik a Telnet?

A Telnetet eredetileg a terminálokon használták. Ezekhez a számítógépekhez csak billentyűzetre van szükség, mert a képernyőn minden szövegként jelenik meg. A terminál lehetővé teszi a távoli bejelentkezést egy másik eszközre, ugyanúgy, mintha előtte ült volna, és úgy használná, mint bármely más számítógépet.

Manapság a Telnet virtuális terminálról vagy terminálemulátorról használható, amely lényegében egy modern számítógép, amely ugyanazzal a Telnet protokollal kommunikál. Ennek egyik példája a telnet parancs, amely a Windows parancssorából érhető el. A telnet parancs a Telnet protokoll segítségével kommunikál egy távoli eszközzel vagy rendszerrel.

A Telnet parancsok más operációs rendszereken is végrehajthatók, mint például a Linux és a macOS, ugyanúgy, mint a telnet parancsok a Windows rendszerben.

A Telnet nem ugyanaz, mint a többi TCP / IP protokoll, például a HTTP, amely fájlokat továbbít egy szerverre és egy szerverről. Ehelyett a Telnet protokoll úgy jelentkezik be a kiszolgálóra, mintha tényleges felhasználó lennél, majd közvetlen irányítást és ugyanolyan jogokat biztosít a fájlokhoz és alkalmazásokhoz, mint a bejelentkezett felhasználó.

Bár nem ugyanaz, mint a Telnet, ha egy másik számítógéppel való távoli kommunikáció lehetőségét keresi, tekintse meg az ingyenes távoli hozzáférési programok listáját.


A Windows Telnet használata

Bár a Telnet nem biztonságos módja egy másik eszközzel való kommunikációnak, van egy-két oka annak használatára, de nem csak megnyithatja a Parancssor ablakot, és számíthat arra, hogy elkezdi végrehajtani a telnet parancsokat.

A Telnet Client, a parancssori eszköz, amely a Windows telnet parancsait hajtja végre, a Windows minden verziójában működik, de attól függően, hogy a Windows melyik verzióját használja, lehet, hogy először engedélyeznie kell.


Engedélyezze a Telnet klienst a Windows rendszerben

Windows 10, Windows 8, Windows 7 és Windows Vista alatt kapcsolja be a Telnet klienst a Vezérlőpult Windows szolgáltatásaiban, mielőtt bármilyen telnet parancsot végre lehet hajtani.

A Telnet Client már telepítve van és készen áll a használatra, mind a Windows XP, mind a Windows 98 rendszeren.

  1. Nyissa meg a Vezérlőpultot a kereséssel vezérlő panel a Start menüben. Vagy nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a WIN + R majd lépjen be ellenőrzés.

  2. választ Programok. Ha ezt nem látja, mert a Vezérlőpult kisalkalmazás ikonjait nézi, válassza a lehetőséget Programok és funkciók helyette, majd ugorjon a 4. lépésre.

  3. választ Programok és funkciók.

  4. választ A Windows-szolgáltatások be-és kikapcsolása a bal oldali ablaktáblából.

  5. Jelölje be a melletti jelölőnégyzetet Telnet Client.

  6. választ OK a Telnet engedélyezéséhez.

  7. Amikor megjelenik a A Windows befejezte a kért módosításokat üzenetet, bezárhat minden nyitott párbeszédpanelt.


Futtassa a Telnet parancsokat a Windows rendszerben

A Telnet parancsokat könnyű végrehajtani. A Parancssor megnyitása után írja be a szót telnet. Az eredmény egy olyan sor, amely azt mondja Microsoft Telnet>, ahová a Telnet parancsokat adják meg.

Ha nem tervezi az első telnet parancs további parancsokkal történő végrehajtását, írja be telnet amelyet minden telnet parancs követ, például az alábbi példákban bemutatottak.

Ha csatlakozni szeretne egy Telnet-kiszolgálóhoz, írja be a következő szintaxist követő parancsot:

tel

Például a belépés telnet textmmode.com 23 a Telnet használatával csatlakozik a textmmode.com címhez a 23. porton.

A parancs utolsó részét a Telnet port számához használják, de csak akkor szükséges megadni, ha ez nem az alapértelmezett 23-as port. Például: telnet textmmode.com 23 megegyezik a parancs futtatásával telnet textmmode.com, de nem ugyanaz, mint telnet textmmode.com 95, amely ugyanarra a szerverre csatlakozik, de a 95-ös portra.

A Microsoft megőrzi ezt a telnet-parancsok listáját, ha többet szeretne megtudni arról, hogyan kell végrehajtani a Telnet-kapcsolat megnyitását és bezárását, a Telnet kliens beállításainak megjelenítését és egyebeket.


Telnet játékok és kiegészítő információk

Számos parancssori trükk végezhető el a Telnet használatával. Néhányan szöveges formában vannak, de szórakozhat velük.

Ezzel a Telnet paranccsal ellenőrizze az időjárást a Weather Underground alatt:

telnet esőkészítő

A Telnet segítségével beszélhet egy mesterségesen intelligens pszichoterapeutával, Eliza-vel. Miután csatlakozott a Telehackhez az alábbi paranccsal, írja be az Enter billentyűt Eliza amikor felkérik, hogy válasszon egyet a felsorolt ​​parancsok közül.

te

Nézze meg a teljes Csillagok háborúja IV. Részének ASCII változatát, írja be ezt a Parancssorba:

telnet törölköző

A Telnetben elvégezhető szórakoztató dolgokon túl számos faliújság-rendszer található. A BBS lehetőséget nyújt más felhasználók üzenetének elküldésére, hírek megtekintésére, fájlok megosztására és egyebekre. A Telnet BBS Guide több száz szervert sorol fel, amelyekhez a Telnet használatával csatlakozhat.