A Finder segítségével elérheti a FileVault biztonsági mentéseket egy Time Machine-en

Az Apple Time Machine kényelmes kezelőfelületet használ a biztonsági mentésű fájlok és mappák visszaállításához Mac rendszeren, de mi történik, ha a visszaállítani kívánt fájl egy biztonsági mentésű FileVault képen található?

Az itt szereplő információkat a macOS 10.15 (Catalina) verziójában ellenőrizték, de általában a macOS más verzióira is vonatkoznak.


A FileVault névjegye

A FileVault egy lemeztitkosító program Mac számítógépeken. Ezzel titkosíthatja a mappákat, és jelszóval védheti őket.

A titkosított FileVault kép egyes fájljai és mappái zárolva vannak, és nem érhetők el a Time Machine használatával. Az Apple azonban egy másik alkalmazást kínál, amely hozzáférhet a FileVault adatokhoz: a Findert. Ez nem egy olyan hátsó ajtó, amely bárkinek lehetővé teszi a titkosított fájlok elérését. A fájlokhoz való hozzáféréshez továbbra is ismernie kell a felhasználói fiók jelszavát, de ez lehetővé teszi egyetlen fájl vagy fájlcsoport visszaállítását anélkül, hogy a Time Machine biztonsági másolatából teljes visszaállítást kellene végrehajtania.

A tipp nem éppen titkos része, hogy az Időgép csak a Titkosított ritka kötegelt képet másolja, amely a FileVault otthoni mappája. A Finder használatával böngészhet a biztonsági mentésű mappába, duplán kattintson a titkosított képre, megadhatja a jelszót, és a kép összeáll. Ezután megtalálhatja a kívánt fájlt, és áthúzhatja az asztalra vagy egy másik helyre.


A Finder használata a FileVault biztonsági mentések eléréséhez

A FileVault biztonsági mentés megnyitása:

  1. Nyisson Kereső ablakot a Mac-en a Kereső ikonra a dokkolón vagy a billentyűparancs segítségével Command + N.

  2. Kattintson a Time Machine biztonsági másolatokhoz használt meghajtóra a Kereső ablak.

  3. Nyissa meg a Backups.backupdb mappa, majd a számítógép nevét tartalmazó mappa. Ez utóbbin belül található a mappák listája dátumokkal és időkkel.

  4. Nyissa meg a visszaállítani kívánt fájl biztonsági mentésének dátumának megfelelő mappát.

  5. Megjelenik egy másik mappa, amelyet a számítógépéről neveztek el. Nyissa meg ezt. Ebben a mappában található a teljes Mac-je a biztonsági másolat készítésének idején.

  6. Használja a Kereső böngészhet a felhasználói fiók otthoni mappájába, általában ezen az úton: Számítógép név > felhasználók > felhasználónév. Belül van egy fájl neve felhasználónév.sparsebundle. Ez a FileVault-védett felhasználói fiók másolata.

  7. Kattintson duplán a felhasználónév.sparsebundle fájlt.

  8. Adja meg a felhasználói fiók jelszavát a képfájl csatolásához és visszafejtéséhez.

  9. A böngésző segítségével navigálhat a FileVault képen, mintha ez bármilyen más mappa lenne a Mac számítógépén. Keresse meg a visszaállítani kívánt fájlokat vagy mappákat, és húzza őket az asztalra vagy egy másik helyre.

Ha befejezte a kívánt fájlok másolását, mindenképpen jelentkezzen ki, vagy válassza le a fájlt felhasználónév.sparsebundle kép.