A Mac Finder oldalsávjának módosítása

A Finder a gyorselérési központ vagy a Mac. Oldalsávja praktikusan listázza a gyakran használt mappákat, lemezeket, alkalmazásokat és hálózati helyeket. Az Apple feltölti ezt az oldalsávot, amelyet a legtöbb felhasználó számára a leghasznosabbnak tart, de hozzáadhatja, eltávolíthatja vagy átrendezheti a benne megjelenő elemeket is. A termelékenység kulcsa a kívánt módon történő beállítása.

Itt bemutatjuk, hogyan lehet megjeleníteni vagy elrejteni az oldalsávot, elemeket hozzáadni és elemeket törölni belőle, valamint átrendezni a benne megjelenő elemeket.

Az ebben a cikkben szereplő utasítások a Finderre vonatkoznak a Mac OS X Jaguar (10.2) és újabb verzióiban, bár a párbeszédpanel és a parancsok neve eltérhet.


A Finder oldalsávjának elrejtése vagy megjelenítése

Az OS X Snow Leopard (10.6) és a macOS operációs rendszer későbbi kiadásaiban elrejtheti a Finder oldalsávját, vagy megjelenítheti az oldalsávot a mappákhoz és helyekhez való könnyű hozzáférés érdekében. A Finder oldalsáv elrejtéséhez vagy megjelenítéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:

  1. Nyissa meg a Finder ablakot a Kereső ikon a dokkban.

  2. Alapértelmezés szerint a Finder megnyitásakor megjelenít egy oldalsávot. Ha inkább el szeretné rejteni az oldalsávot, válassza a lehetőséget a Finder menüsorban Megnézem > Az oldalsáv elrejtése.

  3. Az oldalsáv bezárása után nyissa meg újra a lehetőséget Megnézem > Oldalsáv megjelenítése a Finder menüsorból.

    Használhatja a billentyűparancsot is opció+parancs+S hogy váltson az oldalsáv megtekintése és elrejtése között.


A Finder oldalsávjának testreszabása

A Finder oldalsávon megjelenő elemek testreszabásához a dobozból tegye a következőket:

  1. Nyissa meg a Finder ablakot a Kereső ikon a dokkban.

  2. választ Kereső a menüsoron, és válassza a lehetőséget preferenciák.

  3. In Kereső beállításaiválassza oldalsáv a képernyő tetején.

    A Finder oldalsáv elemei négy kategóriába sorolhatók: Kedvencek, iCloud, Helyek vagy Címkék.

  4. Szükség esetén jelölje be vagy törölje a jelölőnégyzetet a lista minden eleméhez. Az ellenőrzött elemek addig jelennek meg a Finder oldalsávon, amíg újra nem változtatja meg a beállításokat.

  5. Csukja be a Kereső beállításai hogy elmentse a döntéseit.


Mappa hozzáadása a Finder oldalsávhoz

Hozzáadhatja a leggyakrabban használt mappákat a Finder oldalsávhoz, hogy könnyedén elérhesse a Finder ablakot. Mappa hozzáadásához az oldalsávhoz hajtsa végre a következő lépéseket:

  1. Nyissa meg a Finder ablakot a Kereső ikon a dokkban.

  2. Keressen meg egy mappát a Finder főablakában, és húzza az oldalsáv Kedvencek szakaszába. Megjelenik egy vízszintes vonal, amely jelzi azt a helyet, amelyet a mappa elfoglal, amikor elengedi az egérgombot.

    Ha a Kedvencek szakasz nem jelenik meg a Finder oldalsávon, válassza a lehetőséget Kereső > preferenciákválassza oldalsáv, majd jelölje be a Kedvencek részben legalább egy elem jelölőnégyzetét.

  3. Engedje el az egérgombot a mappa hozzáadásához a Finder oldalsávhoz.

    Ha mappát, alkalmazást vagy lemezt ad hozzá a Finder oldalsávhoz, csak az adott elemhez hoz létre parancsikont. Az elem eredeti helyén marad.


Alkalmazás hozzáadása a Finder oldalsávhoz

A Finder oldalsáv nem csak mappákhoz nyújt gyors hozzáférést. Parancsikonokat hozhat létre a leggyakrabban használt alkalmazásokhoz is.

Az Ön által használt macOS vagy OS X verziótól függően előfordulhat, hogy az alkalmazást az oldalsávra húzhatja, ha a Finder nézetet listára kell módosítania.

Alkalmazás hozzáadásához a Finder oldalsávhoz tegye a következőket:

  1. Nyissa meg a Finder ablakot a Kereső ikon a dokkban.

  2. A Finder menüsoron válassza a lehetőséget Go És válasszon alkalmazások a menüben.

  3. Keresse meg az oldalsávhoz hozzáadni kívánt alkalmazást, nyomja meg és tartsa lenyomva a gombot parancs gombot, és húzza az alkalmazást a Finder oldalsáv Kedvencek szakaszába.

  4. Helyezze az alkalmazást a kívánt helyre, majd engedje el az egérgombot.


Az elemek átrendezése a Finder oldalsávjában

A legtöbb elemet tetszés szerint átrendezheti az oldalsávon. Ehhez húzza az elemet az új célhelyére. Az oldalsáv többi eleme átrendeződik, hogy helyet biztosítson az áthelyezett elemnek.

Hogyan lehet eltávolítani az elemeket a kereső oldalsávjából

Az asztalhoz hasonlóan a Finder oldalsáv is rendetlenné válhat. A dolgok rendbetételéhez eltávolíthatja a hozzáadott mappákat, lemezeket vagy alkalmazásokat, ha az elem ikont húzza ki az oldalsávról. Füstfúvásban tűnik el.

Ha nem bánja, ha elhagyja a drámai füstöt, eltávolíthat egy elemet a Finder oldalsávjáról a Ellenőrzés gombot, válassza ki az elemet, majd válassza a lehetőséget Távolítsa el az oldalsávról.