Az Time Machine hiba kijavítása – A biztonsági mentés csak olvasható

A Time Machine egy könnyen használható biztonsági mentési rendszer, olyan funkciókkal, amelyek a legtöbb Mac-felhasználó számára biztonsági mentési rendszert tesznek lehetővé. Ugyanakkor, mint minden más biztonsági mentési alkalmazás, a Time Machine is hibákat és problémákat vet fel, amelyek miatt aggódhat a biztonsági másolatok miatt. A Time Machine egyik problémája akkor fordulhat elő, amikor egy hibaüzenetet lát, amely a következőket mondja: "A biztonsági másolat kötet csak olvasható." Ezen üzenet ellenére a biztonsági mentési fájljai valószínűleg jó állapotban vannak, és nem mentek el biztonsági mentési adatok.

A cikkben található információk a MacOS Catalina (10.15) operációs rendszert futtató Mac számítógépekre vonatkoznak az OS X El Capitan (10.11) rendszeren keresztül.


A Time Machine csak olvasható hibájának okai

A csak olvasható hibaüzenet oka néhány tényezőtől függ, de a legtöbb esetben a Mac úgy gondolja, hogy a meghajtó engedélyeit csak olvashatóvá változtatták áramkimaradás következtében. Nem valószínű, hogy véletlenül csak olvashatóvá állította be a meghajtót.

IGphotography / Getty Images


Javítások az Time Machine írásvédett hibáihoz

Addig nem készíthet biztonsági másolatot az új adatokról a Time Machine meghajtóra, amely csak olvasható hibát jelenít meg, amíg a probléma meg nem oldódik. Néhány lehetséges javítás létezik erre a problémára, és mindegyiknek csak rövid időbe telik a kipróbálása.

  1. Távolítsa el a külső biztonsági meghajtót. Ha külső meghajtót használ Mac-hez USB-vel, FireWire-rel vagy Thunderbolt-al, mint biztonsági meghajtót, akkor távolítsa el a meghajtót a Mac-ről. Ezután csatlakoztassa újra a meghajtót, és indítsa újra a Mac-et. Ez a leggyakoribb megoldás a Biztonsági másolat kötet csak olvasható hiba esetén.

    Ha a külső meghajtó eltávolítása és újracsatlakoztatása nem segít, ne állítsa alaphelyzetbe az engedélyeket, mert ez nem fog jót tenni. Ehelyett kövesse ezeket a további hibaelhárítási lépéseket.

  2. Csatolja le a biztonsági mentési meghajtót. Ha a meghajtót nem lehet eltávolítani az asztalról, akkor válassza le a Lemez segédprogram segítségével.

  3. Javítsa meg a meghajtót. Ha a biztonsági mentési meghajtó eltávolítása vagy leválasztása nem oldja meg a problémát, akkor a Time Machine kötetben lehetnek lemezhibák, amelyeket meg kell javítani. Kapcsolja ki az Időgépet System Preferences > időgép és futtatásához használja a Lemez segédprogramot Elsősegély a Time Machine biztonsági meghajtón.

    Amikor a folyamat befejeződött, lépjen ki a Lemez segédprogramból, és a Rendszerbeállításokban kapcsolja be a Time Machine funkciót.

Amikor a javítás befejeződött, többé nem szabad megjelennie a Biztonsági mentés kötet csak olvasható hibaüzenettel, és a biztonsági másolatok az ütemezés szerint haladnak.


Rendben van-e olyan meghajtó használata, amelyre javításra van szükség az Time Machine számára?

A legtöbb esetben ez az egyszeri probléma valószínűleg nem befolyásolja a Time Machine meghajtó megbízhatóságát. Mindaddig, amíg a Time Machine meghajtón továbbra sem jelentkeznek olyan problémák, amelyekhez a Lemez segédprogramhoz vagy egy harmadik féltől származó meghajtó segédprogramhoz van szükség a meghajtó javításához, jól kell lenned. Nagy valószínűséggel ez egyszeri esemény volt, valószínűleg áramszünet vagy a Mac vagy a Time Machine meghajtó váratlan kikapcsolása miatt.

Amíg a probléma nem ismétlődik meg, a Time Machine meghajtónak jó állapotban kell lennie. Ha azonban a probléma ismét jelentkezik, itt az ideje megfontolni a meglévő meghajtó javítását, vagy beszereznie kell egy új meghajtót a biztonsági másolatok tárolásához. A meghajtó javításával vagy cseréjével kapcsolatban egyeztessen időpontot a közeli Apple Store-ban vagy az Apple hivatalos szervizében.