A GIMP által támogatott grafikus fájlformátumok

Az egyik első kérdés, amelyet mindenkinek fel kell tennie a GIMP használatában, melyik fájltípusokat nyithatjuk meg a GIMP-ben? Szerencsére a válasz az, hogy a GIMP szinte bármilyen típusú képfájlt támogat, amelyre szüksége lehet.


XCF

Ez a GIMP natív fájlformátuma, amely minden réteginformációt elment. Bár a formátumot néhány más képszerkesztő támogatja, ez általában csak akkor használható, ha több rétegű fájlokon dolgoznak. Miután befejezte a kép réteges feldolgozását, az elmenthető egy másik, elterjedtebb formátumba megosztásra vagy végfelhasználásra.

JPG / JPEG

A JPG az egyik legnépszerűbb formátum a digitális fényképekhez, mert lehetővé teszi a képek különböző szintű tömörítését, így ideális a képek online vagy e-mailben történő megosztásához.


TIF / TIFF

Ez egy másik népszerű képfájl-formátum. A fő előny, hogy teljesen veszteségmentes fájlformátum, vagyis a fájlméret csökkentése érdekében a mentés során nem vesznek el információk. Ennek nyilvánvalóan hátránya, hogy a képek általában lényegesen nagyobbak, mint ugyanannak a fényképnek a JPEG-változata.

GIF / PNG

E két formátum népszerűsége elsősorban azért van, mert jól alkalmazhatóak a weboldalak grafikájához. Néhány PNG támogatja az alfa átlátszóságot, ami inkább sokoldalúbbá teszi őket, mint a GIF.

ICO

Ez a formátum a Microsoft Windows ikonok formátumaként jött létre, de ma már sokan jobban ismerik ezt a formátumot, mert ez a faviconok által használt fájltípus, a kicsi grafika, amely gyakran megjelenik a webböngésző címsorában.

PSD

Bár nyílt forráskódú alkalmazás, a GIMP akár meg is tudja nyitni és elmentheti a Photoshop saját PSD fájlformátumába. Meg kell azonban jegyezni, hogy a GIMP nem tudja támogatni a rétegcsoportokat és a beállító rétegeket, így ezek nem lesznek láthatók, amikor megnyitják a GIMP-ben, és egy ilyen fájl GIMP-ből történő mentése egyes rétegek elveszéséhez vezethet.

Egyéb fájltípusok

Van jó néhány más fájltípus, amelyet a GIMP képes megnyitni és menteni, bár ezek általában speciálisabb fájltípusok.

A GIMP alkalmazásban a támogatott fájltípusok teljes listáját megtekintheti Fájl> Megnyitás vagy ha van nyitott dokumentum, Fájl> Mentés és kattintva Válassza a Fájltípus lehetőséget. Kép mentésekor, ha a Fájltípus kiválasztása kiterjesztés szerint van beállítva, a fájl elnevezésekor hozzáadhat egy fájltípus utótagot, és automatikusan mentésre kerül ilyen fájltípusként, feltételezve, hogy a GIMP támogatja.

A felhasználók túlnyomó többsége számára a fent felsorolt ​​fájltípusok biztosítják, hogy a GIMP felajánlja a képszerkesztő minden szükséges rugalmasságát a képfájlok alapvető típusainak megnyitásához és mentéséhez.