Az 5 leghasznosabb GIMP billentyűparancs

A GIMP számos hasznos alapértelmezett billentyűparancssal rendelkezik, amelyek felgyorsítják a munkafolyamatot, miután elsajátította őket.

Akár saját billentyűparancsokat is beállíthat a GIMP parancsikonszerkesztőjével vagy a GIMP dinamikus billentyűparancsainak használatával.


Törölje a kijelölést

A GIMP a választóeszközök széles skáláját kínálja, de miután befejezte a munkát, le kell választania a kijelölést. A menü használata helyett választ > Egyik sem opciót a menetelő hangyák kiválasztási körvonalának eltávolításához nyomja meg a billentyűparancsot Shift + Ctrl + A.

Ez a billentyűparancs nem befolyásolja az úszó választást. Vagy felvehet egy új réteget a kijelölés rögzítéséhez, vagy továbbléphet réteg > Horgony réteg or Ctrl + H hogy egyesítse a következő réteggel lefelé.


Használja a szóközt a dokumentumpanoráláshoz

Az ablak jobb és alsó részén található gördítősávok segítségével a kép körül pásztázhat, amikor nagyításra kerül, lassú lehet, de van egy gyorsabb módszer is. Tartsa lenyomva a Szóköz és a kurzor az Áthelyezés kurzorra vált. Kattintson az egérgombbal, és húzza a képet az ablakban, hogy a kép egy másik részébe pásztázhasson.

Ne felejtsd el a Navigáció megjelenítése paletta, ha jobban át akarja érteni a kép azon részének általános kontextusát, amelyen éppen dolgozik. Ez az opció kikapcsolható vagy beállítható Váltson az Áthelyezés eszközre a Kép Windows a GIMP-beállítások részben.


Nagyítás és kicsinyítés

Minden GIMP-felhasználónak meg kell szoknia, hogy használja a zoom billentyűparancsait, hogy felgyorsítsa a képekkel való munkát. A zoom parancsikonok gyors módot kínálnak a kép nagyításához és navigálásához a Nézet menü megnyitása vagy a Zoom eszközre való váltás nélkül, ha nyitva van a Navigáció megjelenítése paletta. 

  • Nyomja meg a + (plusz) gomb a növekményes nagyításhoz.
  • Nyomja meg a - (kötőjel) gomb növekményként.
  • Nyomja meg a 1 gomb 100% -os nagyításhoz, ahol a képen lévő egy képpont megegyezik a monitor egy képpontjával.
  • nyomja meg Shift + Ctrl + E hogy a kép illeszkedjen az ablakhoz.

Töltse ki a parancsikonokat

Ha úgy találja, hogy szilárd kitöltést szeretne hozzáadni egy réteghez vagy kijelöléshez, akkor ezt gyorsan megteheti a billentyűzetről, nem pedig a Szerkesztés menübe.

  • nyomja meg Ctrl +, (vessző), hogy kitöltse az előtér színével.
  • nyomja meg Ctrl +. (pont) kitöltése a háttérszínnel.

Alapértelmezett színek

A GIMP alapértelmezés szerint az előtér színét feketére, a háttér színét fehérre állítja. Bár gyakran ez a két szín, amelyet használni szeretne, megnyomhatja a gombot D gombot a színek visszaállításához. Az előtér és a háttér színét is kicserélheti a X kulcs.