Animált GIF készítése GIMP-vel

A GIMP egy rendkívül nagy teljesítményű szoftver, tekintve, hogy ingyenes. Különösen a webtervezők lehetnek hálásak azért, mert képesek egyszerű animált GIF-eket készíteni.
Az animált GIF-ek egyszerű animációk, amelyeket sok weboldalon láthat, és bár sokkal kevésbé kifinomultak, mint a Flash-animációk, bárki, aki rendelkezik a GIMP alapvető ismereteivel, nagyon egyszerűen elkészítheti őket.
A következő lépések egy egyszerű webszalag méretű animációt mutatnak be, néhány alapgrafika, szöveg és logó felhasználásával.

Az ebben a cikkben szereplő utasítások a GIMP 2.10.12 verziójára vonatkoznak.

  1. Nyisson meg egy új dokumentumot. Ebben a példában kiválasztottuk a Web banner nagy mobil 320x100.

    Animációjához kiválaszthat egy előre beállított méretet vagy egyéni méreteket állíthat be attól függően, hogy miként fogja használni a végső animációt.


    Ebben az oktatóanyagban az animáció hét képkockából áll, és mindegyik képkockát külön réteg képviseli, ami azt jelenti, hogy a végső GIMP fájlnak hét rétege lesz, beleértve a hátteret is.

  2. Állítsa be az első keretet. Az animáció üres területtel kezdődik, így nem változik a tényleges Háttér rétegre van szükség, mivel már sima fehér.

    Azonban a réteg nevének megváltoztatása a Rétegek paletta szükséges. Kattintson a jobb gombbal a Háttér réteg a palettán, és válassza ki Rétegattribútumok szerkesztése.

  3. Ban,-ben Rétegattribútumok szerkesztése megnyíló párbeszédpanel, hozzáadás (250ms) a réteg neve végéig. Ez állítja be, hogy mennyi ideig jelenjen meg ez a keret az animációban. Az ms milliszekundumokat jelent, és minden ezredmásodperc ezredmásodperc. Ez az első képkocka negyed másodpercig jelenik meg.

  4. Állítsa be a második keretet. Az oktatóanyaghoz egy lábnyom grafikát használnak ehhez a kerethez. Menj filé > Nyissa meg rétegekként és válassza ki a grafikus fájlt. Ez egy új rétegre helyezi a lábnyomot, amely igény szerint elhelyezhető a Move Tool.

  5. Csakúgy, mint a háttérréteg esetében, ezt az új réteget át kell nevezni a keret megjelenítési idejének hozzárendeléséhez. Ebben az esetben 750ms.

    Ban,-ben Rétegek paletta, úgy tűnik, hogy az új réteg előnézete fekete hátteret mutat a grafika körül, de a valóságban ez a terület átlátszó.

  6. Állítsa be a három, négy és öt keretet. A következő három kép több lábnyom, amelyek áthaladnak a szalagon. Ezek ugyanúgy kerülnek beillesztésre, mint a második keret, ugyanazzal a grafikával és egy másik grafikával a másik lábhoz. Mint korábban, az időt 750 ms-ra állítottuk be minden képkockára.

    A lábnyomrétegek mindegyikéhez fehér háttérre van szükség, hogy mindig csak egy keret legyen látható - jelenleg mindegyiknek átlátszó háttere van. Ezt úgy tehetjük meg, hogy létrehozunk egy új réteget közvetlenül a lábnyomréteg alatt, kitöltjük az új réteget fehérrel, majd jobb gombbal kattintunk a lábnyomrétegre és Merge Down.

  7. Állítsa be a Hatodik keretet. Ez a keret csak egy üres, fehér színű keret, amely azt a látszatot kelti, hogy a végleges lábnyom eltűnik, mielőtt az utolsó kép megjelenik. Ezt a réteget intervallumnak neveztük el, és úgy döntöttünk, hogy ez a kijelző csak 250 ms legyen.

    Nem kell megneveznie a rétegeket, de ez megkönnyítheti a réteges fájlok kezelését.

  8. A Hetes keret beállítása. Ez az utolsó képkocka, amely a Web.com logóval együtt tartalmaz szöveget. Az első lépés egy másik, fehér háttérrel rendelkező réteg hozzáadása.

  9. Ezután használja a Szöveg eszköz a szöveg hozzáadásához. Ezt egy új rétegre alkalmazzák, de ezzel foglalkozunk, ha hozzáadta a logót vagy az új képet, ami ugyanúgy elvégezhető, mint a lábnyom grafikája korábban.

  10. Amikor ezeket a kívánt módon elrendeztük, használhatjuk Merge Down a logó és a szövegrétegek egyesítése, majd az egyesített réteg egyesítése a korábban hozzáadott fehér réteggel. Ez egyetlen réteget eredményez, amely képezi a végső keretet, és úgy döntöttünk, hogy ezt 4000 ms-on megjelenítjük.

  11. Az animáció előnézete. Az animált GIF mentése előtt a GIMP-nek lehetősége van a működés közbeni előnézet megtekintésére Szűrők > Élénkség > Visszajátszás. Ez megnyitja az előnézeti párbeszédablakot, amelyben az animáció lejátszása érthető gombokkal történik. Ha valami nem tűnik megfelelőnek, ezen a ponton módosítani lehet. Ellenkező esetben animált GIF-ként menthető el.

    Az animációs sorrend abban a sorrendben van beállítva, ahogyan a rétegek egymásra kerülnek Rétegek paletta, kezdve a háttér vagy a legalsó réteg és felfelé haladva. Ha az animáció sorrenden kívül játszik, akkor a fóliák sorrendjét módosítania kell, rákattintva egy rétegre a kijelöléshez, és a Rétegek paletta alsó sávjában található fel és le nyilak használatával megváltoztathatja pozícióját.

  12. Mentse az animált GIF-et. Az animált GIF mentése elég egyszerű gyakorlat. Először menj a filé > Másolat mentése és adja meg a fájljának a megfelelő nevet, és válassza ki, hová szeretné menteni a fájlt.

  13. Ezután menj filé > Export As animált GIF-ként menteni.

  14. Ban,-ben Kép exportálása megnyíló párbeszédpanelen válassza a lehetőséget Válassza a Fájltípus lehetőséget és görgessen a GIF képhez, válassza ki, majd válassza ki Export. Ha figyelmeztetést kap a kép tényleges határain túlmutató rétegekről, válassza a ikont Termés gombot.

  15. Ez most a Mentés GIF formátumban párbeszédpanel a Animált GIF-beállítások. Hagyhatja ezeket az alapértelmezés szerint, bár ha csak azt szeretné, hogy az animáció egyszer játsszon le, akkor törölje a jelölést Hurok örökké.

  16. Most megoszthatja animált GIF-jét.


Következtetés

Az itt bemutatott lépések megadják az alapvető eszközöket saját egyszerű animációinak elkészítéséhez, különböző grafikák és dokumentumméretek felhasználásával. Bár a végeredmény animáció szempontjából meglehetősen alapvető, ez egy nagyon egyszerű folyamat, amelyet bárki elérhet, aki rendelkezik a GIMP alapismereteivel.