Bevezetés a GIMP rétegcsoportjaiba

Ez a cikk bemutatja Önt a Rétegcsoportok funkció a GIMP-ben. Ez a funkció sok felhasználó számára nem tűnhet nagy gondnak, de bárki, aki sok réteget tartalmazó képekkel dolgozott, értékelni fogja, hogy ez hogyan segítheti a munkafolyamatot és sokkal könnyebbé teheti az összetett kompozit képek használatát.

Még akkor is, ha nem dolgozik rétegek tömegével a GIMP-fájlokban, hasznot húzhat annak megértéséből Rétegcsoportok működik, mivel segítenek a fájlok kezelhetőbbé tételében, különösen, ha megosztja másokkal a fájlokat.

A Rétegcsoportok A funkciót a GIMP 2.8-mal vezették be, és a rétegek használatát kényelmesebbé és könnyebben használhatóvá tette. Van egy praktikus funkció is, amely segíti a GIMP használatát, az úgynevezett Egyablakos mód ami koherensebbé teszi az interfészt.


Miért érdemes használni a rétegcsoportokat?

Mielőtt arra koncentrálna, hogy miért érdemes használni Rétegcsoportok, Vegyük át a GIMP rétegeit azoknak a felhasználóknak, akik nem ismerik a funkciót.

Úgy gondolhatja, hogy a rétegek olyanok, mint az átlátszó acetát egyes lapjai, amelyek mindegyikén más a kép. Ha egymásra rakná ezeket a lapokat, akkor a tiszta átlátszó területek lehetővé tennék, hogy a verem alsó részén lévő rétegek egyetlen összetett kép benyomását keltsék. A rétegek könnyen mozgathatók különböző eredmények elérése érdekében.

A GIMP-ben a rétegek gyakorlatilag egymásra is halmozódnak, és átlátszó területű rétegek használatával az alsó rétegek át fognak mutatkozni, és egy összetett képet eredményeznek, amelyet lapos fájlként lehet exportálni, például JPEG vagy PNG formátumban. Ha az összetett kép különálló elemeit külön rétegeken tartja, később visszatérhet a réteges fájlhoz, és könnyedén szerkesztheti azt, mielőtt új lapított fájlt mentene. Különösen nagyra fogja értékelni ezt azokon az alkalmakon, amikor az ügyfél kijelenti, hogy szereti, de meg tudná tenni egy kicsit nagyobb logóját.

Ha valaha is csak a GIMP-et használta az alapvető képjavításhoz, akkor lehetséges, hogy Ön soha nem volt tisztában ezzel a funkcióval, és nem használta a Rétegek paletta.


Rétegcsoportok használata a Rétegek palettán

A Rétegek paletta nyitva megy a A windows > Dokkolható párbeszédpanelek > Rétegek, bár általában alapértelmezés szerint nyitva lesz.

A Rétegek Csoport gomb található a Rétegek paletta, a Új réteg gombot, és egy kis mappa ikon jelöli. Ha kiválasztja, akkor egy üres Rétegcsoport hozzáadódik a Rétegek paletta. Megnevezheti az új Rétegcsoportot, ha duplán kattint a címkéjére, és beírja az új nevet. Ne felejtsd el megnyomni belép a billentyűzeten az új név mentéséhez.

Most már húzhatja a rétegeket az újba Rétegcsoport és látni fogja, hogy a csoport miniatűrje az összes benne lévő réteg összetettjévé válik.

Csakúgy, mint a fóliáknál, csoportokat is duplikálhat, ha kiválaszt egyet és kiválaszt Duplicate alján Rétegek paletta. A rétegekkel is közös, az a láthatósága Rétegcsoport kikapcsolható, vagy az átlátszatlanság csúszka segítségével félig átlátszóvá teheti a csoportot.

Végül észre kell vennie, hogy mindegyik Rétegcsoport mellette van egy kis gomb, plusz vagy mínusz szimbólummal. Ezeket fel lehet használni a rétegcsoportok kibővítésére és összehúzására, és csak a két beállítás között válthatnak.


Próbáld ki magad

Ha korábban még nem használtál rétegeket a GIMP-ben, soha nem volt jobb alkalom arra, hogy megadd nekik, és megnézhesd, hogyan segíthetnek neked kreatív eredmények elérésében. Ha viszont nem ismeri a GIMP rétegeit, akkor nem kell felszólítania, hogy a lehető legtöbbet kihozza a Rétegcsoportok hozza el ezt a népszerű képszerkesztőt.