Ismerje meg a rétegek összekapcsolását a GIMP-ben

A GIMP Rétegek palettája nagyon hatékony szolgáltatás, de a Link Rétegek opciót szinte elrejtették. Az olyan funkciók, mint a keverési módok és az átlátszatlanság csúszkája, teljesen nyilvánvalóak, és kísérletezésre hívják fel őket. Mivel azonban a Linkrétegek gombok csak láthatatlanok, amíg rájuk nem kattint, nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni ezt a hasznos funkciót.


Mit csinál a linkrétegek?

Ez a szolgáltatás egyszerűen összekapcsol két vagy több réteget, így a transzformációkat egyformán alkalmazhatja az egyes rétegekre anélkül, hogy azokat először össze kellene egyesítenie. Ez nyilvánvalóan megadja a rugalmasságot a későbbi átalakítások önálló elvégzéséhez, amit nem tehetne meg, ha egyesítené a rétegeket.

Míg a Link Layers lehetővé teszi a fóliák egységes mozgatását, átméretezését, forgatását és átfordítását, ez csak az ilyen típusú transzformációkra vonatkozik. Például nem alkalmazhat szűrőt egyszerre több összekapcsolt rétegre. Vagy önállóan kell alkalmaznia a szűrőt minden rétegre, vagy először össze kell egyesítenie a rétegeket. Továbbá, ha egy összekapcsolt réteg helyzetét áthelyezi a Rétegek párbeszédpanelen, akkor az összes összekapcsolt réteg megmarad a helyén a rétegveremben, ezért ezeket egymástól függetlenül fel vagy le kell mozgatni.


Rétegek összekapcsolása a GIMP-ben

Nagyon egyszerű összekapcsolni a rétegeket, ha már tudod, hogyan kell, de mivel a gombok kezdetben jelöletlenek, könnyen figyelmen kívül hagyhatod őket.

  1. Nyissa meg a GIMP-t a több rétegű projekttel.

  2. Fordítsa figyelmét a Rétegek párbeszéd. Alapértelmezés szerint a képernyő jobb alsó sarkában található. Válaszd ki a Link Rétegek négyzetek az egyes összekapcsolni kívánt rétegek mellett. Ez az üres doboz közvetlenül a fájl jobb oldalán szem ikonra. Az ikonok úgy néznek ki láncok amikor engedélyezve van.

  3. A fóliák összekapcsolásával jelölje ki bármelyik fóliát, és húzza át. Látni fogja, hogy az összes összekapcsolt réteg egységesen mozog.

  4. Próbálja meg eltávolítani a linkeket a lánc ikonok újra. Ezután kezdje el újra az egyik réteg mozgatását. Figyelje meg, hogy most újra független.

Ha ismeri a rétegek összekapcsolását az Adobe Photoshopban, ez a technika kissé idegen lesz, főleg, hogy nincs lehetőség arra, hogy egyidejűleg egynél több összekapcsolt réteg legyen. A legtöbb esetben azonban ez nem jelenthet problémát, hacsak nem rendszeresen dolgozik nagy számú réteggel rendelkező dokumentumokkal.

A rétegek összekapcsolásának lehetősége rugalmasságot biztosít a transzformációk gyors és egyszerű alkalmazására több rétegre, anélkül, hogy elveszítené a későbbi változtatások egyes rétegekre történő alkalmazásának lehetőségét.