Krita vs GIMP

A nyílt forráskódú szoftver számos előnnyel jár, de mivel bárki egyszerűen létrehozhat egy alkalmazást és kiadhatja azt, néha több lehetőség is megjelenhet ugyanazon feladat végrehajtására. Erre példa a grafikus programok, ahol a GIMP és a Krita az élen jár. Ez a két program azonban kissé eltérő célokat szolgál, és pontosan elmagyarázzuk, mit jelent ez. 

A "GIMP" név negatív konnotációi miatt számos fejlesztő létrehozott egy "villát", Glimpse néven. Ezeknek jelenleg hasonló a funkcionalitásuk, bár ez a jövőben megváltozhat az új Glimpse csapat döntései alapján.


Krita vs GIMP: Általános eredmények

GIMP

  • Érettebb összességében.

  • Nagyobb funkciók.

  • Ismerős, paletta alapú felhasználói felület.

  • Kiterjedt lehetőségek az exportálási formátumokhoz.

kréta

  • Újabb, gyorsabb fejlődés.

  • A fájlok megnyitásának jobb out-of-the-box támogatása.

  • Fejlettebb kefemotorok.

  • Jobb rajz tabletta támogatás.

  • A macOS verzió csak "fejlesztői" kiadásokban érhető el.

Mindkét alkalmazás nagy képességű grafikus program, olyan belépő szintű programok fölé helyezve, mint az MS Paint és hasonlók. Még a Photoshop legfontosabb alternatívái között is szerepelnek. És mindkettő olyan funkcionalitást nyújt, amely azonos osztályba sorolja őket. Vannak azonban kisebb megkülönböztetések, amelyek miatt a másik közül választhat. 


GIMP és Krita: Mindkettő nyílt forráskódú és ingyenes

Mindkét alkalmazás nyílt forráskódú projekt, ezért teljesen ingyenes. Ezenkívül minden további hozzáadott eszköz vagy funkció valószínűleg ingyenes lesz, így nagy árcédulákat és havi előfizetési díjakat hagyhat maga után. 

Kompatibilitás: Krita jobb Rajztábla támogatással rendelkezik

A GIMP elérhető a főbb asztali platformokon, beleértve a Windows-ot, a macOS-t és a Linuxot (valamint más Unix-alapú operációs rendszereket). A Krita "fő" ága (azaz "stabil" kiadásai) csak a Windows és a Linux operációs rendszereket támogatják. Megkaphatja a programot a macOS-hoz, de tesztelési verziót kell használnia. Akár Kritát is beszerezheti a Microsoft Store-ból, és a pénz segít a projekt további támogatásában.

Az alkalmazásoknak nincsenek közvetlen portjai az iOS-re vagy az Android-ra. Ha útközben grafikai munkát szeretne végezni, keressen olyan alkalmazást, amely támogatja az Ön által preferált alkalmazás egyik fájlformátumát, amelyet a következő szakaszban tárgyalunk.

Az operációs rendszer támogatásán kívül azt is érdemes megjegyezni, hogy Krita állítólag jobban támogatja a táblagépek rajzolását. Ennek értelme van, mivel az alkalmazás fő célpontja a digitális művészek, nem pedig olyan magánszemélyek, akik például néhány fotót szeretnének megérinteni. Annak ellenére, hogy a GIMP támogatja a táblagépeket is, a viselkedésükkel kapcsolatban meglehetősen sok problémát jelentettek, és a felhasználók arról számoltak be, hogy ezeknek a táblagépeknek a konfigurációja (pl. Hogyan reagál a nyomásra) nem olyan finom, mint Krita.


Fájlformátum támogatás: Krita rendszere intuitívabb

A legfontosabb különbség a két alkalmazás között ebben a tekintetben az, hogy a Krita intuitívabb fájltámogatással rendelkezik a működő fájljaihoz, vagy azokhoz a fájlokhoz, amelyeket naponta felülvizsgál és ment.

Például a Krita közvetlenül megnyithatja a Photoshop PSD fájlokat, ahol a GIMP-nek importálnia / konvertálnia kell azokat. Ez megnehezíti a fájlcserét és a másokkal való együttműködést. Ezenkívül a GIMP nem támogatja a RAW fájlokat egy plug-in nélkül, ami a fényképészek szüneteltetését okozhatja.

Mindkét fájl kiválóan támogatja az exportált fájlformátumokat. A GIMP valamivel több lehetőséget kínál, de mindkettő lefedi azokat, amelyeket a legtöbb kezdőtől a középszintig igényel, például .JPG, .GIF és .PNG. A GIMP itt is szélesebb választékkal rendelkezik, mint általánosabb célú grafikus eszköz.


Jellemzők: A GIMP-nek több van, de Krita jobb

A fő különbség e programok között nem annyira, hogy milyen funkciókkal rendelkeznek, hanem abban, hogy bizonyos funkciók mennyire vannak megvalósítva. Krita egyrészt olyan eszközökkel rendelkezik, mint az ecset és a színes pop-over, amelyek megkönnyítik a képek nulláról történő létrehozását, különösen egy rajz táblagép segítségével. Ennek a másik oldala az, hogy az általánosabb funkciók, mint például a vázolt terület kitöltése egy kiválasztott színnel, nem olyan pontosak, mint a GIMP-ben.

Ezzel szemben a GIMP inkább egy széleskörű vonást vesz fel. Jellemzőinek többsége, mint például a szűrők, több lehetőséget kínál a Krita-val, mivel szélesebb képszerkesztő közönséget céloz meg. Sajnos, bár vannak festési eszközei, például tollai és ecsetei, mégsem olyan sokak vagy jól konfiguráltak, mint a Kritában találhatók.

Felhasználói felület: Ez egy vegyes táska

Azok, akik a Photoshop alternatíváját keresik, vegyes táskát találnak, amikor a GIMP-ről van szó. Bár képes használni a megszokott "lebegő paletta" metaforát, a bal oldali panelen számos vezérlő is található (a Photoshop felhasználói jobbra szokták őket). Ez az ismerős és különböző keverék kezdeti zavart okozhat.

Krita is igényel némi újratanulást, de kissé eltérő okokból. Koncentráltabb programként a tervezők az interfész egyszerűsítése mellett döntöttek, és ez a festészetre / a digitális művészetre összpontosít. Azok az eszközök, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak ehhez a célhoz, a menüstruktúrákban vagy a további párbeszédablakokban találhatók.

Krita vs GIMP: Végső ítélet 

Ha széles körű képszerkesztő és grafikus munkát szeretne végezni, a GIMP a legjobb eszközválasztékot nyújtja. Ha azonban a digitális művészet megalkotása a te dolgod, Krita nyújtja a legtöbb segítséget munkád elvégzéséhez.

Ennek ellenére a nyílt forráskódú szoftverek egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy (általában) ingyenesen elérhető. Így telepítheti mindkettőt, kipróbálhatja őket, és megnézheti, melyik tetszik a legjobban. Kiderülhet, hogy mindkettő.