A majom audio meghatározása: Mi az APE formátum?

A Monkey's Audio, amelyet a .ape fájlkiterjesztés képvisel, veszteségmentes audio formátum (más néven APE kodek, MAC formátum). Ez azt jelenti, hogy nem dob el olyan audio adatokat, mint a veszteséges audio formátumok, mint az MP3, WMA, AAC és mások. Ezért létrehozhat digitális hangfájlokat, amelyek lejátszás közben reprodukálják az eredeti hangforrást.

Winds Media Inc.


Tömörítési szintek

Sok audiofil és zenerajongó, aki tökéletesen meg akarja őrizni eredeti audio CD-jét (CD-rippelés), bakelitlemezét vagy kazettáját (digitalizálása), gyakran olyan veszteségmentes audioformátumot részesít előnyben, mint Monkey hangja első generációs digitális másolatában.

Ha a Monkey's Audio segítségével eredeti hangforrást tömörít, akkor várhatóan körülbelül 50% -kal csökken az eredeti tömörítetlen méret. A Monkey's Audio az átlagosnál jobb veszteségmentes tömörítést ér el más veszteségmentes formátumokhoz képest, mint például a FLAC (amely 30 és 50 százalék között változik).

A Monkey's Audio által jelenleg használt hangtömörítési szintek a következők:

  1. Gyors (módváltó: -c1000).
  2. Normál (módváltó: -c2000).
  3. Magas (módváltó: -c3000).
  4. Extra magas (üzemmód kapcsoló: -c4000).
  5. Őrült (módváltó: -c5000).

A hangtömörítés szintjének növekedésével a bonyolultság is növekszik. Ez lassabb kódolást és dekódolást eredményez. Gondolnia kell arra, hogy mekkora helyet takarít meg a kódolási és a dekódolási idő.


A Monkey's Audio előnyei és hátrányai

Mint minden audio formátum, itt is vannak előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes mérlegelni, mielőtt eldöntené, hogy használja-e vagy sem. Az alábbiakban felsoroljuk az eredeti hangforrások Monkey's Audio formátumban történő kódolásának főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök

  • Az eredeti hangforrás megőrzése: Az eredeti zene megőrzésének egyik előnye a Monkey's Audio használatával (hasonlóan a többi veszteségmentes formátumhoz), hogy ha például egy eredeti audio CD megsérül vagy elveszik, akkor tökéletes másolatot készíthet az első generációs digitálisan kódolt APE fájlból.

  • Jó veszteségmentes tömörítés: A Monkey's Audio általában jobb veszteségmentes tömörítést ér el, mint más versengő formátumok, például az FLAC.

  • Jó szoftveres médialejátszó támogatás: Számos ingyenes plug-in áll rendelkezésre a .ape fájlok lejátszásához a szoftveres médialejátszókon. A népszerű jukebox szoftver (a megfelelő beépülő modullal) magában foglalja a Windows Media Player, a Foobar2000, a Winamp, a Media Player Classic és még sok más szoftvert.

Hátrányok

  • A dekódolás erőforrás-igényes: A Monkey's Audio használatával történő hangkódolás egyik hátránya, hogy a tömörítési rendszer CPU-intenzív. Ez azt jelenti, hogy nagy feldolgozási erő szükséges a hang lejátszásához. Emiatt a Monkey Audio formátumát csak kevés PMP és MP3 lejátszó támogatja, amelyek nagy CPU-val rendelkeznek.

  • Korlátozott platform támogatás és licenc: A Monkey's Audio hivatalosan csak a Microsoft Windows operációs rendszer platformján érhető el. Annak ellenére, hogy a Monkey Audio licencszerződése lehetővé teszi a tömörítési rendszer szabad használatát, ez nem nyílt forráskódú. Ezzel szemben a FLAC projekt nyílt forráskódú, és az aktív fejlesztők nagy közösségének köszönhetően sokkal inkább kifejlesztésre került.