Mit jelent a „formátum” a számítástechnikában?

A meghajtó formázása (merevlemez, hajlékonylemez, flash meghajtó stb.) Azt jelenti, hogy előkészíti a kiválasztott partíciót a meghajtón az operációs rendszer számára az összes adat törlésével és egy fájlrendszer beállításával.

A Windows-ot támogató legnépszerűbb fájlrendszer az NTFS, de néha a FAT32-et is használják.

Windows rendszerben a partíció formázása általában a Lemezkezelő eszközről történik. A meghajtót a format parancs segítségével is formázhatja a parancssori felületen, például a Parancssor, vagy egy ingyenes lemezpartíciós szoftver eszközzel.

Martin Konopka / EyeEm / Getty Images

A partíció általában egy teljes fizikai merevlemezt tartalmaz. Ezért mondjuk gyakran, hogy "formázzunk meghajtót", amikor a valóságban partíciót formázunk a meghajtón - csak úgy történik, hogy a partíció teljes méretű lehet.


Források a formázáshoz

A formázás általában nem történhet véletlenül, ezért ne aggódjon, hogy tévedésből törli az összes fájlt. Óvatosnak kell lennie bármi formázásakor, és biztosnak kell lennie abban, hogy tudja, mit csinál.

Íme néhány gyakori dolog, amelyet megtehet a formázással kapcsolatban:

  • Formázza a merevlemezt a Windows rendszerben
  • Formázjon egy merevlemezt a parancssorból
  • Formázza a C meghajtót
  • Merevlemez particionálása Windows rendszerben
  • Teljesen törölje a merevlemezt
  • Törölje meg a merevlemezt

Egyes eszközök, például a kamerák, lehetővé teszik a tároló formázását magán az eszközön keresztül. Hasonló a merevlemez formázásához számítógéppel - ugyanez lehetséges néhány digitális fényképezőgéppel, esetleg játékkonzollal vagy más eszközzel is, amelynek merevlemezét formázni kell.


További információ a formázásról

A C: meghajtó vagy bármi más betű formázását a partíció azonosítására, amelyre a Windows telepítve van, a Windows kívülről kell elvégezni, mert nem tudja törölni a lezárt fájlokat (a jelenleg használt fájlokat). Ez az operációs rendszeren kívülről azt jelenti, hogy a fájlok nem aktívan futnak, ezért törölhetők.

A merevlemez formázása a Windows tiszta telepítésének része.

Ha meg akar formázni egy eszközt, hogy a fájlrendszert mondjuk FAT32-ről NTFS-re változtassa, az adatok mentése közben az egyik módja az, hogy először lemásolja a fájlokat a meghajtóról, hogy az üres legyen.

Előfordulhat, hogy a fájlok formázása után is helyreállíthatók egy partícióról. Néhány fájl-helyreállító eszköznek képesnek kell lennie segítségre, és sokuk ingyenes; mindenképpen érdemes kipróbálni, ha véletlenül formázott egy partíciót, amely értékes adatokat tárolt.

Kétféle formázás létezik: magas és alacsony szint. A magas szintű formázás magában foglalja a fájlrendszer írását a lemezre, hogy az adatokat rendszerezhesse és érthesse a szoftver beolvasása és odaírása. Alacsony szintű formázás az, amikor a számok és szektorok körvonalazódnak a lemezen. Ezt a gyártó teszi meg, még mielőtt a meghajtót eladnák.


A formátum egyéb definíciói

A formátum szó más dolgok elrendezésének vagy felépítésének leírására is szolgál, nemcsak fájlrendszerre.

Például a formátum az objektumok, például a szöveg és a képek látható tulajdonságaihoz társul. A szövegszerkesztő programok, például a Microsoft Word, formázhatják a szöveget úgy, hogy az az oldal közepére kerüljön, más betűtípusként jelenjen meg stb.

A formátum a fájlok kódolásának és rendszerezésének leírására is használt kifejezés, amelyet általában a fájl kiterjesztése azonosít. Az MP3 és a JPG a médiafájl-formátumok által használt általános fájlkiterjesztések.