A Mozilla Firefox böngészőtörténete

A Mozilla Firefox továbbra is a piaci szereplő jelentős szereplője, és jelentős piaci részesedéssel rendelkezik. A böngésző, amely mind a felhasználók, mind a fejlesztők részéről nagy dicséretet váltott ki, kultikus követést hordoz magában.

A Mozilla alkalmazás néhány felhasználója általában nagyon rajong a választott böngészőért, és ez talán akkor mutatkozik meg a legnyilvánvalóbbnak, ha ilyen dolgokat nézünk meg, mint ez a Firefox vágási kör.

A Mozilla egy nyílt forráskódú szoftverközösség, amelyet a Netscape korábbi alkalmazottai alapítottak.


Hol kezdődött a történelem

Még 2002 szeptemberében megjelent a Phoenix v0.1. A Phoenix böngésző, amely a későbbi kiadásokban végül Firefox néven ismertté vált, úgy kezdett kinézni, mint a ma ismert böngésző lecsupaszított verziója.

Bár sok olyan funkció hiányzik belőle, amelyek a Firefoxot ma annyira népszerűvé teszik, a Phoenix első kiadása tartalmazott füles böngészést és egy letöltéskezelőt, amelyek korántsem voltak mindennaposak a böngészőkben.

Mivel a Phoenix későbbi verziói elérhetővé váltak a béta tesztelők számára, a fejlesztések csomókban kezdtek megjelenni. Mire a Phoenix v0.3 megjelent '02 október közepén, a böngésző már tartalmazta a bővítmények támogatását, az oldalsávot, az integrált keresősávot és egyebeket.


A névjáték lejátszása

A meglévő funkciók több hónapos csiszolása és a hibák kijavítása után a Mozilla 2003 áprilisában a böngésző nevével elzáródott. Kiderült, hogy a Phoenix Technologies nevű cég kifejlesztette saját nyílt forráskódú böngészőjét, és valójában a név védjegye volt. Ekkor a Mozilla kénytelen volt megváltoztatni a projekt nevét Firebirdre.

A böngésző új monikerének első kiadása, a Firebird 0.6 lett az első verzió, amely a Windows mellett a Macintosh OS X számára is elérhető volt, így a Mac közösség ízelítőt kapott a jövőben. A 16. május 2003-án megjelent 0.6-os verzió bevezette a nagyon népszerű Clear Private Data funkciót, és új alapértelmezett témát is tartalmazott.

Az elkövetkező öt hónapban a Firebird további három verziója jelenik meg, amelyek többek között tartalmazzák a bővítményvezérlés és az automatikus letöltés módosítását, valamint hibajavítások gyűjteményét. Amint a böngésző közelebb került az első nyilvános kiadáshoz, egy újabb névadó snafu a Mozilla ismét sebességváltását okozta.


A Saga folytatódik

Az akkor létező, nyílt forráskódú relációs adatbázis projekt a Firebird címkét is viselte. A Mozilla kezdeti ellenállása után az adatbázis fejlesztői közössége elég nyomást gyakorolt ​​arra, hogy újabb böngésző névváltoztatást kezdeményezzen. Második és utoljára a böngésző neve hivatalosan Firebird-ről Firefox-ra változott 2004 februárjában.

A látszólag csalódott és zavart Mozilla a névadási kérdések miatt a változás megtétele után ezt a kijelentést tette közzé: "Az elmúlt évben sokat tanultunk a névválasztásról (többet, mint szerettük volna). Nagyon óvatosak voltunk a név kutatása annak biztosítása érdekében, hogy ne legyenek problémáink az úton. Elkezdtük új védjegyünk bejegyeztetését az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatalában. "

A végső álnév használatával 0.8. február 9-én bemutatták a Firefox 2004-at, amely az új nevet és új megjelenést tartalmazta. Ezenkívül tartalmazta az offline böngészés funkciót, valamint egy Windows telepítőt, amely felváltotta a korábbi .zip kézbesítési módszert.

A következő néhány hónapban közbenső verziók jelentek meg a fennmaradó hibák és biztonsági hibák megoldására, valamint olyan funkciók bevezetésére, mint például a Kedvencek és egyéb beállítások importálása az Internet Explorerből.

Szeptemberben elérhetővé vált az első nyilvános verzió, a Firefox PR 0.10. Számos keresőmotor választás került fel a keresősávba, köztük az eBay és az Amazon. Egyéb funkciók mellett a könyvjelzők RSS-képessége debütált.

A nyilvános kiadás után mindössze öt nap kellett ahhoz, hogy a Firefox túllépje az egymillió letöltési határt, meghaladva az elvárásokat és legyőzve a Mozilla saját maga által kitűzött 10 napos célját, hogy elérje az áhított határt.


A Mozilla Firefox böngészője: hivatalos!

Miután két kiadójelöltet bemutattak október 27-én és november 3-án, a várva várt hivatalos bevezetés végül 9. november 2004-én történt. A több mint 1.0 nyelven elérhető Firefox 31-t a lakosság nagy fogadtatásban részesítette. A Mozilla még több ezer adománytól gyűjtött pénzt az indulás népszerűsítésére, és a New York Times december közepén futó hirdetése azzal jutalmazta őket, hogy a nevüket a Firefox szimbólummal együtt feltüntették.


Firefox, Deux rész

A böngésző több változtatáson ment keresztül, és 2004 végétől azóta folyamatosan új funkciókat adtak hozzá, ami az 1.5-ös és végül a 2.0-ás verzió jelentősebb kiadásához vezetett 24. október 2006-én.

A Firefox 2.0 továbbfejlesztett RSS-képességeket, a helyesírás-ellenőrzést az űrlapokon, továbbfejlesztett füles böngészést, letisztultabb új megjelenést, adathalászat-védelmet, munkamenet-visszaállítást (amely helyreállítja a nyitott lapokat és weboldalakat böngésző összeomlása vagy véletlen leállítása esetén), és még sok mást. .

Ez az új verzió nagyon megfogta mind a nyilvánosságot, mind a kiegészítő fejlesztőket, akik úgy tűnt, szinte egyik napról a másikra végtelen bővítménykészletet produkálnak. A Firefox ereje tovább nőtt egy szenvedélyes és ötletes fejlesztői közösség segítségével, mivel ezek a kiegészítők folyamatosan új magasságokba emelték a böngészőt.

A Himalájában, Nepálban és Kína déli részén talált vörös panda nevét viselő Firefox tovább folytatta a listát az Internet Explorer üldözésében.

A következő évtized

A következő évtizedben számos változás történt a böngésző területén - nevezetesen a jobb internetes szabványok, a mobilos böngészés a világ lakosságának nagy része mindennapos tevékenységgé vált, valamint rengeteg olyan versenyt vetettek fel olyan nehéz ütők, mint a Google Chrome, az Opera és az Apple A Safari a kisebb résszel rendelkező böngészők mellett saját egyedi szolgáltatáskészlettel büszkélkedhet.

Quantum és Firefox Today

Az elmúlt években a Firefox jelentős ugrásokat hajtott végre mind teljesítményében, mind funkcióiban. A legjelentősebb ezek közül a Firefox Quantum 57-ös kiadásába való ugrás volt, amely jelentős teljesítménynövelést és frissített plugin-motort kínált. Minden későbbi Firefox kiadás "Quantum" márkanévvel rendelkezik, mert ugyanazt az erős technológiát használják.

A Quantum kiadását követően a Firefox a teljesítményével egyenlőre ugrott, és egyes esetekben a legnagyobb versenyt, a Google Chrome-ot verte a JavaScript-referenciaértékekben. Noha a Firefox még mindig nem olyan népszerű, mint a Chrome, adatvédelmi központúbb alternatívát kínál, és a második helyet foglalja el a legnépszerűbb böngészők között.

Az adatvédelem olyan volt, mint a Firefox. Mivel a böngésző teljesen nyílt forráskódú és szinte végtelenül konfigurálható, továbbra is a legjobb mainstream lehetőség az online adatvédelem és biztonság szempontjából. Valójában a Mozilla tisztában van a Firefox növekvő népszerűségével az adatvédelem és a biztonság terén, és továbbra is olyan funkciókat adnak hozzá, amelyek további adatvédelmi rétegeket adnak hozzá, beleértve az opcionális kiterjesztéseket, például a tároló füleket. A Firefox olyan erős hírnévre tett szert a magánélet terén, hogy ez szolgál az ultra magánéletre összpontosító Tor böngésző alapjául.

A Firefox továbbra is meghatározó szereplő a piacon, rendszeresen kínál új és a meglévő funkciókat.