Chrome vs. Chromium: Mi a különbség?

A Chrome egy webböngésző, amelyet a Google fejlesztett ki és adott ki. A Chromium egy niche nyílt forráskódú böngésző, kevesebb felhasználóval, amelyet a Google is fejlesztett. A Chrome ugyanazt a forráskódot használja, mint a Chromium, de kevesebb extra funkcióval és kiegészítővel rendelkezik. Alaposan megvizsgáltuk az egyes böngészők előnyeit és hátrányait, hogy megalapozottabban dönthessünk arról, melyik a legjobb.

Web / Miguel Co


Általános megállapítások

króm

  • Szabadalmazott. Ingyenesen letölthető és használható, de nem lehet dekompilálni, visszafejteni a mérnököket, és nem lehet felhasználni a forráskódot egy másik program felépítéséhez.

  • A Chromiumtól eltérően a Chrome automatikus frissítésekkel, böngészési adatokkal és natív Flash-támogatással rendelkezik.

Króm

  • Ingyenes és nyílt forráskódú. Bárki módosíthatja a forráskódot, tetszése szerint.

  • Megadja a Chrome forráskódjának nagy részét.

  • Nincs automatikus frissítés, böngészési adat vagy Flash támogatás.

A Chrome egy saját webböngésző, amelyet a Google fejlesztett és tart fenn. Mivel saját tulajdonú, bárki szabadon letöltheti és használhatja, de a kódot nem lehet visszafejteni, visszafejteni vagy más projektek építésére felhasználni.

A Chrome a Chromiumra épül, ami azt jelenti, hogy a Google fejlesztői átveszik a nyílt forráskódú Chromium forráskódot, és hozzáadják a saját kódjukat. Például a Chrome rendelkezik egy automatikus frissítési funkcióval, képes nyomon követni a böngészési adatokat, és magában foglalja a Flash natív támogatását - a Chromiumból mindez hiányzik.

Web / Miguel Co

A Chromium egy nyílt forráskódú webböngésző, amelyet a Chromium Projects fejlesztett és tart fenn. Mivel nyílt forráskódú, bárki szabadon módosíthatja a forráskódot tetszése szerint. Azonban csak a Chromium Project fejlesztői közösség megbízható tagjai adhatnak hozzá kódot.

A rendszeres felhasználók letölthetik a Chromium gyakran frissített, lefordított és használatra kész verzióját a download-chromium.appspot.com webhelyről.


Chrome előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Automatikus frissítés.

  • Natív támogatás az Adobe Flash és a média kódok számára.

  • Stabilabb és könnyebben használható.

Hátrányok

  • A Chrome Internetes áruházban nem található bővítmények támogatása.

  • A böngészési előzmények és adatok nyomon követése.

A rendszeres internetes felhasználók számára valószínűleg a Chrome a jobb választás. Biztonságos és stabil böngészési élmény az automatikus frissítések és hibajelentések miatt. A nyílt forráskódú alternatívától eltérően a Chrome natív támogatást kínál az Adobe Flash számára, valamint olyan zárt forráskódú média kodekeket, mint az AAC, a H.264 és az MP3.

Sőt, a Chrome néhány hátránya valószínűleg nem észrevehető, ha nem vagy túlfelhasználó. Például a Chromiumtól eltérően a Chrome nyomon követi a böngészési szokásokat, a cookie-kat, az előzményeket és más adatokat. De bármikor használhatja a Chrome Incognito módot az adatok törléséhez a böngészési munkamenet végén.

Alapértelmezés szerint a Windows a Windows és a Mac rendszeren csak a Chrome Internetes áruházból letöltött bővítmények telepítését teszi lehetővé. Ez összehasonlítható más böngészőkkel, amelyek külső kiterjesztéseket engedélyeznek. Egy nyitott platform azonban nagyobb ellenőrzést igényel a felhasználótól, mivel a külső kiterjesztések néha nem teszteltek vagy rosszindulatúak. Ha azt szeretné, hogy külső kiterjesztéseket telepítsen a Chrome-ba, engedélyezze a fejlesztői módot.

El kell távolítania a Chrome-ot a Mac-ről? Itt van, hogyan.


Króm előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Gyakoribb frissítések.

  • Nem követi a böngészési adatokat.

  • Nyílt forráskód.

Hátrányok

  • A frissítéseket manuálisan kell letölteni és telepíteni.

  • Nincs natív támogatás a Flash vagy a média kodekekhez.

A Chromium nyílt forráskódú platformként jobb a haladó felhasználók és webfejlesztők számára. Sok felhasználónak tetszik, hogy a böngésző nem követi nyomon a böngészési adatokat, vagy nem nyújt információt a Google-nak a felhasználói előzményekről és viselkedésről. Nincsenek korlátozások arra vonatkozóan, hogy milyen típusú böngészőbővítmények adhatók hozzá.

Mivel a Chromiumot a Chromium Projects forráskódjából állítják össze, folyamatosan változik. A Chrome-nak több kiadási csatornája van, de még a vérző Canary csatorna is ritkábban frissül, mint a Chromium. A rutinszerű frissítéseket a Chromium Projects webhelyen teszik közzé.

Míg a böngésző gyakrabban frissül, mint a Chrome, ezeket a frissítéseket manuálisan kell letölteni és telepíteni. Nincsenek automatikus frissítések.

A Chromium nem kínál natív támogatást az Adobe Flash számára. Noha a Flash nem annyira elterjedt, mint egykor, néhány webhely nem működik jól anélkül. Mivel a Flash nem nyílt forráskódú, a Chromium natív módon nem támogatja. Ha a Flash-t Chromiumban szeretné használni, akkor a támogatásához meg kell írnia vagy hozzá kell adnia a szükséges kódot.

A Chromium nem támogatja az olyan licencelt média kodekeket, mint az AAC, a H.264 és az MP3. Ezek nélkül a kodekek nélkül nem játszhat le médiát Chromiumon. Ha videókat szeretne közvetíteni olyan webhelyekről, mint a Netflix vagy a YouTube, vagy használja a Chrome-ot, vagy manuálisan telepítse ezeket a kodekeket.

Végül a Chromium alapértelmezés szerint nem mindig engedélyezi a biztonsági homokozót. A Chrome és a Chromium egyaránt rendelkezik biztonsági sandbox móddal, de a Chromium bizonyos esetekben alapértelmezés szerint kikapcsolta.


Chrome vs. Chromium: melyik nyer?

Mivel a Chrome és a Chromium hasonló, és mindegyiknek vannak előnyei, nem könnyű megmondani, hogy melyik a legjobb. Rendszeres felhasználók számára valószínűleg a Chrome a jobb választás. Haladó felhasználók és azok számára, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak az adatvédelemnek és a kódolásnak, a Chromium lehet az út.