Hogyan lehet megtalálni az alapértelmezett átjáró IP-címét

Az otthoni vagy üzleti hálózat alapértelmezett átjárójának (általában egy útválasztó) IP-címének ismerete fontos információ a hálózati probléma sikeres elhárításához vagy az útválasztó webalapú felügyeletéhez való hozzáféréshez. A legtöbb esetben az alapértelmezett átjáró IP-címe az útválasztóhoz rendelt privát IP-cím. Ezt az IP-címet használja az útválasztó a helyi otthoni hálózattal való kommunikációhoz.

Az ebben a cikkben szereplő utasítások a Windows összes verziójára vonatkoznak, beleértve a Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista és Windows XP verziókat is. A macOS, a Linux, az Android és az iOS számára is vannak útmutatások.


Hogyan lehet megtalálni az alapértelmezett átjáró IP-címét a Windows rendszerben

Az alapértelmezett átjáró IP-címét a Windows hálózati beállításai tárolják, és az alapértelmezett átjáró IP-címének megkeresése a Windows rendszerben néhány percnél tovább nem tarthat.

Ezek az utasítások megtalálják az átjáró alapértelmezett IP-címét a vezetékes és vezeték nélküli otthoni és kisvállalkozói hálózatokon. A nagyobb, egynél több útválasztóval és egyszerű hálózati hubokkal rendelkező hálózatoknál több átjáró és bonyolultabb útválasztás lehet.

  1. Nyissa meg a Vezérlőpultot, amely a Windows legtöbb verziójában a Start menüből érhető el.

    A folyamat lerövidítéséhez Windows 10 vagy Windows 8.1 rendszeren nyomja meg a gombot WIN + X az Energiafelhasználó menü megnyitásához, majd válassza a lehetőséget hálózati kapcsolatok. Ezután ugorjon a 4. lépésre (Windows 10) vagy az 5. lépésre (Windows 8).

  2. választ Hálózat és internet. Windows XP rendszerben kattintson a gombra Hálózati és internetkapcsolatok.

    Ha a Vezérlőpult nézet Nagy ikonok, Kis ikonok vagy Klasszikus nézet beállítása, válassza a lehetőséget Hálózati és megosztási központ, majd folytassa a 4. lépéssel. Windows XP esetén kattintson a gombra hálózati kapcsolatok és ugorjon a 5. lépésre.

  3. Ban,-ben Hálózat és internet ablak, válassza ki Hálózati és megosztási központ. Windows XP rendszerben kattintson a gombra hálózati kapcsolatok és ugorjon a 5. lépésre.

  4. Ban,-ben Hálózati és megosztási központ ablak, válassza ki Adapter opciók módosítása. Windows 8 és 7 rendszerben kattintson a gombra Change adapter-beállítások. Windows Vista rendszerben kattintson a gombra Hálózati kapcsolatok kezelése.

  5. Keresse meg az alapértelmezett átjáró IP hálózati kapcsolatát. A legtöbb Windows számítógépen a vezetékes hálózati kapcsolat Ethernet vagy Helyi kapcsolat, a vezeték nélküli hálózati kapcsolat Wi-Fi vagy Vezeték nélküli hálózati kapcsolat címkével van ellátva.

    A Windows egyszerre több hálózathoz tud csatlakozni, ezért több kapcsolat is lehet. Ha a hálózati kapcsolat működik, zárjon ki minden olyan kapcsolatot, amely nincs csatlakoztatva vagy le van tiltva. A használni kívánt kapcsolat meghatározásához lépjen a Részletek nézetbe, és jegyezze fel a Kapcsolat oszlopban található információkat.

  6. Kattintson duplán a hálózati kapcsolatra az Ethernet állapot, a Helyi kapcsolat állapota, a Wi-Fi állapota vagy egy másik állapot párbeszédpanel megnyitásához, a hálózati kapcsolat nevétől függően.

    Ha a Tulajdonságok, eszközök és nyomtatók, egy másik ablak vagy egy értesítés jelenik meg, a hálózati kapcsolatnak nincs állapota, vagyis nem csatlakozik hálózathoz vagy az internethez. Folytassa az 5. lépéssel, és keressen egy másik kapcsolatot.

  7. választ Részletek. Windows XP rendszerben lépjen a Támogatás lapot, majd kattintson a gombra Részletek.

  8. Ban,-ben ingatlan oszlopban keresse meg IPv4 alapértelmezett átjáró, IPv6 alapértelmezett átjáróvagy Alapértelmezett átjáró, a hálózat típusától függően.

  9. A Windows által használt alapértelmezett átjáró IP-cím az Érték oszlopban jelenik meg.

    Ha nem szerepel IP-cím, akkor az 5. lépésben választott kapcsolat nem biztos, hogy a Windows az internethez való kapcsolódáshoz használja. Térjen vissza az 5. lépésre, és válasszon másik kapcsolatot.

  10. Jegyezze fel az átjáró alapértelmezett IP-címét.

  11. Használja az alapértelmezett átjáró IP-címét a csatlakozási problémák elhárításához, az útválasztó eléréséhez vagy egyéb feladatok végrehajtásához.


Hogyan lehet megtalálni az alapértelmezett átjáró IP-címét az IPCONFIG segítségével

Az ipconfig parancs segítségével gyorsan megtalálhatja az átjáró alapértelmezett IP-címét. Használja ezt a módszert, ha tapasztalt parancsokkal dolgozik a Windows rendszerben.

  1. Nyissa meg a Parancssor parancsot.

  2. belép ipconfig és nyomja meg az belép.

  3. Menj a Alapértelmezett átjáró bejegyzés az IP-cím megkereséséhez.

Íme egy példa az ipconfig parancs eredményére. Az Ethernet kapcsolat alapértelmezett átjárója a következõként van felsorolva: 192.168.202.2.

...
Ethernet adapter Ethernet:
Kapcsolatspecifikus DNS-utótag. :
Link-local IPv6-cím. . . . . : fe80 :: 29a0: 8d37: e56d: 40a7% 3
IPv4-cím. . . . . . . . . . . : 192.168.202.146
Alhálózati maszk . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Alapértelmezett átjáró . . . . . . . . . : 192.168.202.2
...

Ha ez túl sok információ, írja be ipconfig | findstr "Alapértelmezett átjáró" és nyomja meg az belép. Ez levágja a Parancssor ablakban visszaadott adatokat. Ez a módszer azonban csak akkor hasznos, ha egy aktív kapcsolat van, mivel több kapcsolat megmutatja az alapértelmezett átjárókat, és nincs több összefüggésük azzal, hogy milyen kapcsolatra vonatkoznak.


Alapértelmezett átjáró megkeresése Mac vagy Linux PC-n

MacOS számítógépen kétféleképpen lehet megtalálni az alapértelmezett átjárót: egy grafikus programon keresztül és a parancssor használatával.

A Mac alapértelmezett átjárójának megkeresésének legegyszerűbb módja a Rendszerbeállítások. Kattintson a gombra Hálózat, válassza ki a használt hálózati kapcsolatot, majd kattintson a gombra Részletes. Kattintson az TCP / IP fülre, és keresse meg a mellette található IP-címet router.

A Mac alapértelmezett átjárójának megkeresésének másik módja a netstat parancs használata. Nyisson meg egy terminált, lépjen be netstat -nr | grep alapértelmezés, majd nyomja meg az gombot belép kulcs.

Az alapértelmezett átjáró IP megjelenítéséhez a legtöbb Linux-alapú számítógépen nyisson meg egy terminált, és írja be ip útvonal | grep alapértelmezett, Majd nyomja meg a gombot belép.


Az alapértelmezett átjáró megkeresése iPhone vagy Android rendszeren

Az alapértelmezett átjáró megkeresésének legegyszerűbb módja iOS vagy Android telefonon vagy táblagépen a Mi az én útválasztóm IP-cím használata? weboldal. Egy webböngészőből vizsgálja a hálózatot az alapértelmezett átjáró számára, így asztali számítógépeken is működik. Menjen a webhelyre, és keresse meg az útválasztó helyi (privát) IP-címét.

Ez nem a legjobb módszer az alapértelmezett átjáró megkeresésére, de gyorsan működik, és általában a helyes IP-címet adja vissza. Ha azonban az általa bemutatott IP-cím helytelen, ellenőrizze az útválasztó IP-címét az iPhone, iPad, iPod touch vagy Android telefon vagy táblagép hálózati beállításaiból.

IOS-eszközön lépjen a következőre: beállítások > Wi-Fi és koppints a kicsire (I) a hálózat mellett, amelyhez csatlakozik. Az alapértelmezett átjáró megtalálásához lépjen a Router szakaszba.

Az alapértelmezett átjáró megtalálásának irányelvei az Androidon a verziótól függenek. A részleteket lásd a TuneComp oldalon, vagy próbálkozzon az alábbi általános lépésekkel: csúsztassa lefelé az ujját a képernyő tetejétől, és tartsa lenyomva a Wi-Fi ikont, érintse meg a hálózat mellett található beállítások ikont, Részletes, majd olvassa el a címet a mellett Gateway.


További információ a számítógép alapértelmezett átjárójáról

Hacsak nem változtatja meg az útválasztó IP-címét, vagy ha a számítógép közvetlenül csatlakozik a modemhez az internet elérése érdekében, a számítógép és más eszközök által használt alapértelmezett átjáró IP-cím soha nem változik.

Ha nem találja az alapértelmezett átjárót, használja az útválasztó-gyártó által kiosztott alapértelmezett IP-címet, amely valószínűleg nem változott. Nézze meg frissített Linksys, D-Link, Cisco és NETGEAR alapértelmezett jelszó listáinkat ezekhez az IP címekhez.