LibreOffice vs OpenOffice: Ki nyer?

Melyik irodai szoftvercsomag nyerne az OpenOffice és a LibreOffice között a csatában? Mindkettő 100% -ban ingyenes és remek alternatívája a Microsoft Office-nak, de melyik hozza haza a termelékenységi címet az Ön vagy szervezete számára?

A letöltés bonyolult eldöntése bonyolult lehet, mivel ezek az irodai lakosztályok nem különböznek a kezdetektől fogva. Ráadásul még a részletes megkülönböztetések is finomak. A választott lakosztály személyes preferenciáktól függ. Mindkettőt megvizsgáltuk, hogy találjunk néhány meghatározó tulajdonságot, amelyek segíthetnek a kerítésen egy irányba tolni.

Web


Általános megállapítások

OpenOffice

  • Teljes programcsomag.

  • Nyelvi csomag elérhető.

  • Funkciókban gazdag.

  • Ingyenes szoftver.

LibreOffice

  • Átfogó alkalmazáscsomag.

  • Nyelvispecifikus telepítések érhetők el.

  • Felhasználóbarát.

  • Ingyenes használatra.

Az OpenOffice és a LibreOffice egyaránt több olyan összetevővel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy lakosztályoknak nevezzük őket. Minden program külön célt szolgál az egész részeként.

Ezeknek a csomagoknak hat, azonos nevű és hasonló funkciójú programja van: Writer (szövegszerkesztő), Calc (táblázatok), Impress (prezentációk), Draw (diagramok és ábrák), Base (adatbázisok) és Math (matematikai egyenletek és képletek).

A LibreOffice és az OpenOffice telepíthető Linux, Windows és macOS operációs rendszerekre, és mindkettő számos nyelvet támogat. Az OpenOffice segítségével telepítheti a teljes csomagot a kívánt nyelvre, vagy előbb beszerezheti a csomagot, majd telepíthet egy nyelvi csomagot. A LibreOffice-nak rengeteg nyelvspecifikus telepítése is van, de már a kezdetektől meg kell szereznie a LibreOffice alkalmazást; később nem telepíthet nyelvcsomagot.

Letöltés LibreOffice Töltse le az Apache OpenOffice alkalmazást


Telepítés: A program elérhetősége

OpenOffice

  • A felhőből, a külső meghajtóról vagy a helyi mappából fut.

  • Nincs szükség telepítésre.

  • Kompatibilis más irodai szoftverekkel.

LibreOffice

  • Teljes funkcionalitású hordozható verzió.

  • A Windows operációs rendszerrel működik.

  • USB-ről, felhőből vagy helyi meghajtóról működik.

Mindkettő hordozható, ami azt jelenti, hogy a hordozható LibreOffice-t például flash meghajtóra vagy egyetlen mappára telepítheti a számítógépén, majd ugyanazon beállítások megtartása mellett áthelyezheti a kívánt helyre. Az OpenOffice hordozható ugyanúgy működik.

A két irodai programcsomag között az a különbség, hogy a program elérhetősége az, hogy az OpenOffice használatával, ha akarja, a teljes csomag helyett csak a Writert vagy csak a Calc-ot telepítheti. A LibreOffice telepítésekor azonban az egyetlen lehetőség az, hogy mindent telepítsen, még akkor is, ha nem tervez minden programot használni.

Ha korlátozott helye van a merevlemezen, kerülje a LibreOffice alkalmazást, mivel az egész csomag több helyet foglal el, mint egy vagy két OpenOffice program. Ezután ismét mindkét csomag telepíthető hordozható eszközökre. Tehát, ha van külső merevlemezed vagy más USB meghajtód, akkor ez egy másik lehetőség.


Támogatott formátumok: Microsoft-kompatibilitás

OpenOffice

  • Meg tudja nyitni a Microsoft fájlokat.

  • Menthet régebbi MS formátumokban.

  • Nem lehet menteni a jelenlegi MS Office formátumokban.

LibreOffice

  • Képes megnyitni és használni az MS fájlokat.

  • Menthet Microsoft formátumban.

  • Korlátozott formázási problémák.

Nagy motiváció az OpenOffice választására a LibreOffice helyett, vagy fordítva, ha kiválasztja azt a programot, amely képes megnyitni a gyakran használt fájlokat. Vagyis mely fájlokat nyithatnak meg a programcsomag minden egyes programja, és - amelyek bizonyos helyzetekben ugyanolyan fontosak - mely formátumokba menthető dokumentumok? Ez egy fontos kérdés, amely felteszi, ha olyan fájlokkal foglalkozik, amelyeket más programokban hoztak létre, vagy amelyeket más programokkal (például Microsoft Word, Excel vagy PowerPoint) nyitnak meg.

Például, ha DOCX fájlokat szeretne megnyitni a Microsoft Word programból ezen programok egyikében, előzetesen tájékozódjon arról, hogy a program képes-e megnyitni a fájlt, elmentheti-e a fájlt ugyanabba a formátumba, vagy más formátumot kell választania .

1: 59

Ingyenes szövegszerkesztő alternatívák az MS Word-hez

Az OpenOffice az összes fájltípust megnyithatja. Ez azt jelenti, hogy ha van olyan fájlja, amely az alábbi fájlkiterjesztések egyikével végződik, akkor azt OpenOffice programmal nyithatja meg:

  • 123, 602, BMP, CGM, CSV, DBF, DIF, DOC, DOCM, DOCX, DOT, DOTM, DOTX, DXF, EMF, EPS, GIF, HTM, HTML, HWP, JPG, JTD, JTT, MET, MML, ODB, ODF, ODG, ODM, ODP, ODS, ODT, OTG, OTH, OTP, OTS, OTT, PBM, PCD, PCT, PCX, PDB, PDF, PGM, PLT, PNG, POT, POTM, POTX, PPM, PPS, PPT, PPTM, PPTX, PSD, PSW, PXL, RAS, RTF, SDA, SDC, SDD, SDP, SDW, SGF, SGL, SGV, SLK, SMF, STD, STI, STW, SVM, SXD, SXG, SXI, SXM, SXW, TGA, TIF, TXT, UOF, UOP, UOS, UOT, VOR, WB2, WK1, WKS, WMF, WPD, WPS, XBM, XLS, XLSB, XLSM, XLSX, XLT, XLTM, XLTX, XLW, XML, XPM

A LibreOffice és az OpenOffice közötti választás szempontjából fontos egyik kivétel a fájlok mentési formátuma; a fájlok, amelyeket ezek a programok létrehozhatnak. Például az OpenOffice Writer képes megnyitni a DOCX fájlokat, de nem mentheti vissza ugyanabba a formátumba. Mivel nem támogatja a DOCX fájlok készítését, el kell mentenie a legújabb MS Word formátumot valami másba, például DOC, ODT vagy RTF fájlba.

Az OpenOffice Calc ugyanolyan korlátozással rendelkezik, ha az XLSX fájlokat illeti. Megnyithatja ezeket a fájlokat, de nem mentheti vissza ugyanabba a formátumba. Ugyanez vonatkozik az Impress és a PPTX fájlokra, valamint az Base és az ACCDB fájlokra.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a fájlformátumokat, amelyeket a LibreOffice programok megnyithatnak, de nem menthetők el abban a formátumban. Más szavakkal, csakúgy, mint az OpenOffice esetében, ezeket a fájlokat is betölthetjük egy LibreOffice programba, de amikor eljön a fájl mentésének ideje, ki kell választanunk egy másik formátumot, amelyet Mentés másként formátumként támogatunk:

  • 123, 602, ABW, BMP, CFR, CGM, CMX, CWK, DOCM, DOTM, DOTX, DUMMY, DXF, EMF, EPS, FB2, GIF, HQX, HWP, JPEG, JPG, KEY, LRF, LWP, MCW, MET, MW, MWD, NX ^ D, ODM, OTH, PBM, PCD, PCT, PCX, PDB, PDF, PGM, PICT, POTX, PPM, PPTM, PSD, PUB, RAS, SGF, SVG, SVM, SYLK, TGA, UOF, VDX, VSD, VSDM, VSDX, WB2, WK1, WKS, WMF, WN, WPD, WPG, WPS, XLC, XLK, XLM, XLSB, XLSM, XLTM, XLTX, XLW, ZABW, ZIP

A másik oldalon ez a fájlformátumok listája, amelyet a LibreOffice támogat a megnyitáshoz és mentéshez, vagyis megnyithatja és szerkesztheti a fájlt, és mentheti is vissza ezt a formátumot:

  • CSV, DBF, DIF, DOC, DOCX, DOT, FODS, FODT, HTML, ODG, ODP, ODS, ODT, OTP, OTS, OTT, POT, POTM, PPSX, PPT, PPTX, RTF, SLK, STC, STW, SXC, SXI, SXW, TXT, UOP, UOS, XLS, XLSX, XLT, XML

Amint a fájlkiterjesztések listájából kiderül, a LibreOffice teljes mértékben támogatja a Microsoft legújabb fájlformátumait az Excel, a Word és a PowerPoint számára. Ha olyan nagyszerű Microsoft Office alternatívát keres, amely MS Office formátumokat hoz létre, valamint szerkeszti ezeket a fájlokat, akkor a legjobb megoldás lehet a LibreOffice.


Alkalmazások: Mobil funkcionalitás

OpenOffice

  • Ingyenes Android alkalmazás.

  • Prémium iOS alkalmazás.

  • Teljesen működőképes.

LibreOffice

  • Az ingyenes Android alkalmazás lehetővé teszi a megnyitást és a szerkesztést.

  • Ingyenes távoli alkalmazás iOS és Android rendszerekhez.

  • Irányítsa a prezentációkat telefonról.

Ha fontos a mobil hozzáférés az Ön számára, fontolja meg, melyik csomag támogatja az okostelefonokat és táblagépeket. Míg az OpenOffice és a LibreOffice funkciói csak az asztali szoftveren keresztül valósulnak meg teljes mértékben, mindkét fejlesztőtől vannak olyan mobilalkalmazások, amelyek kibővítik az asztali program funkcionalitását, vagy hasonló szolgáltatást kínálnak a mobil eszközökhöz.

Az AndrOpen Office az OpenOffice alkalmazás az androidok számára. Az alkalmazás ingyenes. IOS esetén az Office 700 5.99 USD. Bármelyik alkalmazással hozzáférést kap az Writer, a Calc, az Impress, a Draw és a Math programhoz. Megtekintheti, hogy mely fájlformátumok támogatottak, és mit tehet vele, ha követi ezt a letöltési linket.

Van egy egyszerű verzió is, amely ingyenes, de rendelkezik hirdetésekkel, nincs hozzáférése a felhőalapú tárhelyhez, és hiányzik néhány szolgáltatás a fizetett változatban.

Két ingyenes LibreOffice alkalmazás érhető el, de ezeknek kétféle felhasználása van. A Collabora Office a LibreOffice-on alapuló Android-alkalmazás, amely megnyitja és szerkeszti azokat a gyakori fájlformátumokat, mint a DOCX, XLSX, PPTS és még sok más.

Egy másik ingyenes LibreOffice alkalmazás neve Impress Remote, mind iOS, mind Android rendszerhez. Lehetővé teszi az Impress prezentációk telefonról történő irányítását, hogy előadás közben körbejárhassa a szobát.


Végső ítélet: Túl közel van a híváshoz

Az irodai szoftveralkalmazások mindkét programcsomagja funkciógazdag és könnyen használható. A nagy teljesítményű programok felhasználóbarátak, intuitív menükkel és eszközökkel, bár az OpenOffice-t kissé ismerősnek találhatja. A LibreOffice nagyobb funkcionalitással rendelkezik a Microsoft Office fájlformátumokban történő mentés terén, de ezt meg lehet oldani régebbi fájlformátumok használatával az OpenOffice-ban.

A lényeg az, hogy mivel mindkettő szabadon használható, nem tévedhet el. Próbálja ki, melyiket választja. Ha nem elégedett az első csomaggal, töltse le a másodikat.