MOV fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A MOV fájl egy Apple QuickTime Movie fájl.
  • Nyissa meg az egyiket az iTunes, a VLC, a Google Drive és más médialejátszók segítségével.
  • Konvertáljon video formátumokra, például MP4-re a FileZigZag, a Freemake Video Converter vagy más video-átalakító eszköz segítségével.

Ez a cikk leírja, hogy mik a MOV fájlok, hogyan nyithat meg egyet, és hogyan konvertálhatja azokat olyan formátumra, amely az eszközön működik.


Mi az a MOV fájl?

A MOV fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Apple QuickTime Movie fájl, amelyet QuickTime File Format (QTFF) tárolófájlban tárolnak.

A MOV fájl ugyanazon fájlban audio, video és szöveget tárolhat különböző sávokon keresztül, vagy a sávok máshol tárolt adatokra mutathatnak egy másik fájlban.

Az Apple eszközök, mint például az iPhone és az iPad, gyakran használják a MOV fájlok megtekintését, mert ez az alapértelmezett fájlformátum, amelyben az eszközök videót rögzítenek.

MOV fájlok.

Az Apple QuickTime Movie fájlok általában a .MOV fájlkiterjesztést használják, de néhányat elmenthet a .QT. Helyette .MOVIE vagy .MOOV kiterjesztés.


Hogyan nyitható meg egy MOV fájl

Az Apple iTunes és QuickTime programjai, a VLC, a Windows Media Player és az Elmedia Player mind képesek MOV fájlok lejátszására.

Ha az Apple QuickTime Movie fájljának .QT vagy .MOVIE fájlkiterjesztése van, akkor valószínűleg használnia kell a QuickTime alkalmazást, hacsak nem szeretné átnevezni a fájlkiterjesztést .MOV fájlra.

A MOV fájlok számítógépen történő megnyitásának másik módja a Google Drive használata. Ezzel a módszerrel feltöltötte a videót az online tároló szolgáltatásba, ami azt jelenti, hogy nemcsak online biztonsági másolatot készít, hanem bármilyen böngészőből vagy mobil eszközről is streamelhetővé teszi (a Google Drive alkalmazáson keresztül).

Ha duplán kattint a MOV fájlra, akkor az egy másik programban nyílik meg, amelyikkel használni szeretné (például WMP a VLC helyett), a következőképpen módosíthatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez. Ha azonban a fájlja egyáltalán nem nyílik meg ezekben a MOV-lejátszókban, ugorjon az oldal aljára és kérjen segítséget.


MOV fájl konvertálása

Nem minden médialejátszó, eszköz, online fájltároló szolgáltatás és webhely támogatja a MOV formátumot. Ezekben az esetekben konvertálhatja a MOV fájlt új formátumba, hogy az az adott helyzetben használható legyen.

A MOV fájl konvertálásának legjobb módja egy ingyenes fájlkonverter. Legtöbbjük lehetővé teszi a MOV átalakítását MP4, WMV, AVI és más digitális média fájlformátumokká, vagy akár közvetlenül DVD-re. Néhányan kivonhatják a hangot a MOV fájlból, és elmenthetik MP3 fájlként. Néhány kedvenc a Freemake Video Converter és az EncodeHD.

Még a fent említett VLC médialejátszó program is, amely MOV fájlokat képes megnyitni, átalakíthatja őket olyan formátumokra, mint az MP4. Ez a VLC-k révén valósul meg Média > Konvertálás / Mentés menüpontot. Keresse meg a MOV fájlt, majd használja ezt a lehetőséget a kimeneti formátum kiválasztásához.

A videofájlok általában elég nagy méretűek, ezért a legjobb megoldás egy dedikált videokonverter program használata. Ha azonban van egy kicsi videofájlja, vagy nem bánja, hogy megvárja a feltöltését, akkor egy MOV fájlt konvertálhat egy olyan online konverterrel is, mint a Zamzar vagy a FileZigZag. A Zamzar egy példa egy MOV fájlkonverterre, amely képes a filmet GIF fájlba menteni.

Ne feledje, hogy a MOV fájl ilyen konvertálása azt jelenti, hogy ezt követően vissza kell töltenie a konvertált fájlt a számítógépére, mielőtt használni tudja.


További információ a MOV fájlokról

Az MP4 és a MOV fájlok hasonlóak, mivel mindkettő veszteséges tömörítési formátumú, vagyis a fájl egyes részeit levágja annak érdekében, hogy kisebb fájlméretet eredményezzen. Ezért gyakran látja az MP4 és MOV fájlokat az online terjesztésű videók választott formátumaként.

Az MP4 konténer formátum azonban sokkal gyakoribb, mint a MOV, ezért a szoftverek és hardverek szélesebb köre támogatja.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem nyílik meg az itt említett programokkal, akkor lehetséges, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Egyes fájlformátumok szinte azonosnak tűnő fájlkiterjesztéseket használnak, és zavaró lehet, amikor megpróbálják megnyitni az egyiket, mert csak úgy tűnhet, mintha a .MOV fájlkiterjesztést használná, amikor valóban nem.

Ilyen például a MAV fájlkiterjesztés, amelyet a Microsoft Access programmal használt Access View fájlok számára tartanak fenn. A MAV fájloknak semmi közük a videókhoz, így például egy MOV-kompatibilis videolejátszóban megpróbálni megnyitni egyet, mint például a VLC, nem fog sikerülni.

A másik az MKV. Annak ellenére, hogy az MKV és a MOV is videofájl-formátum, nem mindig ugyanazokkal a programokkal működnek. Más szavakkal, előfordulhat, hogy a számítógépen lévő MKV nyitó nem működik MOV fájlokkal, és fordítva.

Ugyanez igaz a MOD, MODD, MMV és valószínűleg sok más fájlformátumra is.