Mi az a HTM vagy HTML fájl? (És hogyan nyissam meg őket)

Mit kell tudni

  • A HTM és HTML fájlok Hypertext Markup Language fájlok.
  • Nyisson meg egyet bármely webböngészővel vagy szövegszerkesztővel.
  • Konvertálás PDF, DOCX vagy PNG formátumba a FileZigZag segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik a HTML / HTM fájlok, hogyan lehet megtekinteni vagy szerkeszteni a forráskódot, és hogyan lehet átalakítani azokat különféle formátumokra, például DOCX, PDF, JPG stb.


Mi az a HTM vagy HTML fájl?

A HTM vagy HTML fájl egy Hypertext Markup Language fájl, és az interneten a szokásos weboldal fájltípus.

Mivel a HTM fájlok csak szöveges fájlok, csak szöveget tartalmaznak (például amit most olvasol), valamint más külső fájlokra (például a cikkben található képre) vonatkozó szöveges hivatkozásokat.

A HTM és HTML fájlok más fájlokra is hivatkozhatnak, például video-, CSS- vagy JS-fájlokra.

Web / Michela Buttignol


HTM vagy HTML fájl megnyitása

Bármely webböngésző, például az Edge, a Firefox, a Chrome, az Opera, az Internet Explorer stb., Megnyitja és megfelelően megjeleníti a HTM és HTML fájlokat. Más szavakkal, ha megnyitja az egyik ilyen fájlt egy böngészőben, akkor "dekódolja" a HTM vagy HTML fájl leírását és a tartalom megfelelő megjelenítését.

Számos program létezik, amelyek megkönnyítik a HTM / HTML fájlok szerkesztését és létrehozását. Néhány figyelemre méltó ingyenes HTML-szerkesztő az Eclipse, a Komodo Edit és a Bluefish. Egy másik népszerű, sok fejlett funkcióval rendelkező HTM / HTML szerkesztő az Adobe Dreamweaver, bár használata nem ingyenes. 

Bár közel sem olyan gazdagok a funkciókban, mint egy dedikált HTM-szerkesztő, egyszerűen használhat egy egyszerű jegyzettömb programot egy HTM vagy HTML fájl módosításához, például a Windows Jegyzettömbhöz. Javasoljuk azonban egy olyan szövegszerkesztő használatát, amely több olyan funkcióval rendelkezik, amelyek egy ilyen feladathoz készültek.

Íme egy példa egy nagyon egyszerű HTML oldalra, amelyet szövegként tekintenek meg:

A cím itt jár

Itt van az egyik címsor
Bekezdés ide írható.

Amint itt láthatja, a HTML fájl ezen szöveges verziója valódi (bár lecsupaszított) weboldallá "konvertálódik" abban a pillanatban, amikor egy webböngésző megadja az információt.


HTML és HTM fájlok konvertálása

A HTM fájlok bizonyos módon vannak felépítve, és nagyon specifikus szintaxissal (szabályokkal) rendelkeznek annak érdekében, hogy a benne lévő kód és szöveg megfelelően megjelenjen, amikor böngészőben megnyitják őket. Emiatt a HTM vagy HTML fájl konvertálása más formátumra valószínűleg nem valami, amit tenni szeretne, mert valószínűleg elveszítené az oldal bármely funkcióját.

Másrészt, ha csak annyit szeretne tenni, hogy egy HTM vagy HTML fájlt más formátumba konvertál az egyszerű megtekintés érdekében, például képpé vagy PDF-be, akkor ez intelligens lehet, és nagyon is kivitelezhető. Ez néha jó lehetőség a nyomtatáshoz képest.

A Chrome-ban választhat Mentés PDF-ként a nyomtatási lehetőségek közül az ablakban lévő oldal konvertálásához PDF-be. A Chrome-hoz tartozik a Full Page Screen Capture nevű kiterjesztés is, amely a Chrome böngészőben található bármely nyitott HTM vagy HTML fájlt PNG fájlokká alakítja.

Más böngészők hasonló funkciókkal rendelkeznek, mint például a Firefox Mentés PDF formátumban bővítménye.

Használhat egy HTM / HTML-nek szentelt weboldalt is képfájlok átalakításához, például iWeb2Shot vagy Web-capture.

Ingyenes fájlátalakítóval átalakíthatja a számítógépére mentett HTM vagy HTML fájlt. A FileZigZag egy ingyenes dokumentum-átalakító webhely, amely a HTM-et átalakítja RTF, EPS, CSV, PDF és sok más formátumra.

Fontos tudomásul venni, hogy a HTM / HTML fájlokat nem lehet másra konvertálni, csak szöveges fájl formátumra. Például egy HTML-fájlt soha nem lehet MP3 audio fájlokká konvertálni. Lehetségesnek tűnhet, ha MP3-t próbál letölteni egy weboldalról, de ez nem a megfelelő út.


HTM vs. HTML

Az „L” betűtől eltekintve természetesen ...

A rövid válasz: nincs.

A hosszú válasz: nincs ... de vigyázz, hogy csak az egyiket vagy a másikat használd.

Az MS-DOS napokban a fájlkiterjesztéseket három karakterre korlátozták. A weblapok létrehozásának viszonylag rövid időtartama alatt, valamint az univerzum MS-DOS uralma alatt a HTM döntött, mivel a HTML nem volt opció.

Ma teljesen elfogadhatók azok az oldalak, amelyek HTM-en vagy HTML-n végződnek. Csak a következetesség érdekében győződjön meg arról, hogy az egyiket vagy a másikat használja, nem pedig mindkettőt az egész weboldalán.

Ezenkívül a weblapjait kiszolgáló kiszolgáló megkövetelheti, hogy az indexlap egyik vagy másik fájlkiterjesztéssel végződjön. Más szavakkal, szükség lehet az index.html vagy az index.htm használatára. Ha nem biztos benne, forduljon a tárhelyszolgáltatóhoz vagy a webkiszolgáló szoftvergyártóhoz.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

A HTML- és HTM-fájlokat meglehetősen könnyen meg kell nyitni, mivel ezek csak szöveges fájlok, amelyeket bármely webböngésző megtekinthet. Ha a fájl nem nyílik meg a fenti programok egyikével sem, jó eséllyel nem igazán foglalkozik a Hypertext Markup Language fájllal.

Egyes fájlformátumok olyan fájlkiterjesztéseket használnak, amelyek nagyon hasonlítanak a HTML / HTM fájlokra, de valójában nem ugyanabban a formátumban vannak. Az egyik legfontosabb példa a HTMLZ fájlkiterjesztés, amelyet a Zip HTML eBook fájlokhoz használnak. A HTMLZ fájlban vannak HTML fájlok, de az egész csomag formátuma ZIP, amely nem nyílik meg webböngészőben vagy szövegszerkesztővel.

Ebben a példában egy speciális HTMLZ fájlmegjelenítőre van szükség, mint például a Caliber. Vagy mivel ez a fájlformátum valójában archívum, megnyithatja egy fájlcsomagolóval, mint például a 7-Zip, amely után bármely egyedi HTML fájlt megnyithat egy webböngészővel vagy a fent említett bármely más HTML nézővel / szerkesztővel.

A TMLANGUAGE egy másik fájlkiterjesztés, amely összetéveszthető egy HTML / HTM fájlhoz. Ezek valójában TextMate Language Grammar fájlok, amelyeket a TextMate használ a macOS számára.