Mi a Beta szoftver?

A béta a szoftverfejlesztés fázisára utal az alfa fázis és a kiadásjelölt fázis között.

A fejlesztő a béta szoftvert általában "teljesnek" tekinti, de még mindig nem áll készen az általános használatra a "vadonban" végzett tesztelés hiánya miatt. A weboldalakról, az operációs rendszerekről és a programokról gyakran azt mondják, hogy a fejlesztés során valamikor béta állapotban vannak.

A béta szoftvert vagy mindenki számára kiadják (nyílt bétának hívják), vagy egy ellenőrzött csoportnak (zárt bétának) tesztelés céljából.


A Beta szoftver célja

A béta szoftver egy fő célt szolgál: a teljesítmény tesztelését és az esetenként hibáknak nevezett problémák azonosítását.

Annak lehetővé tétele, hogy a béta tesztelők kipróbálhassák a szoftvert és visszajelzést adhassanak a fejlesztőnek, nagyszerű lehetőség arra, hogy a program valós tapasztalatokat szerezzen, és meghatározza, hogyan fog működni, amikor a bétaverziója lejár.

Csakúgy, mint a szokásos szoftverek, a béta szoftverek az összes többi eszköz mellett futnak, amelyeket egy számítógép vagy eszköz használ, ami gyakran az egész - a kompatibilitás teszteléséhez.

A béta tesztelőket általában arra kérik, hogy minél több visszajelzést adjanak a béta szoftverről - milyen összeomlások történnek, ha a béta szoftver vagy számítógépük vagy eszközük más részei furcsán viselkednek stb.

A béta tesztelés visszajelzései csak hibákat és egyéb problémákat tartalmazhatnak, amelyeket a tesztelők tapasztalnak, de a fejlesztőnek gyakran lehetősége van arra is, hogy javaslatokat tegyen a szolgáltatások fejlesztésére és egyéb ötletekre.

A visszajelzés számos módon adható, a fejlesztő kérésétől vagy a tesztelt szoftvertől függően. Ez magában foglalhatja az e-mailt, a közösségi médiát, a beépített kapcsolattartó eszközt és / vagy egy internetes fórumot.

Egy másik gyakori ok, hogy valaki szándékosan letölthet valamit, ami csak a béta szakaszban van, az az, hogy megtekinti az újabb, frissített szoftvert. Ahelyett, hogy megvárná a végleges kiadást, egy felhasználó (mint te) letöltheti például egy program bétaverzióját, hogy megnézze az összes új funkciót és fejlesztést, amelyek valószínűleg bekerülnek a végleges kiadásba.


Beta szoftverbiztonság

Általában biztonságos a béta szoftver letöltése és tesztelése, de ügyeljen arra, hogy megértse a vele járó kockázatokat.

Ne feledje, hogy a program vagy a webhely, vagy bármi is, amit bétatesztelsz, oka van: a hibákat azonosítani kell, hogy javíthatók legyenek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel talál inkonzisztenciákat és csuklást a szoftverben, mint akkor, ha nem lenne béta.

Ha attól tart, hogy a számítógép összeomolhat, vagy hogy a béta szoftver más kellemetlen problémát okozhat a számítógépével, javasoljuk, hogy a szoftvert elszigetelt, virtuális környezetben használja. A VirtualBox és a VMWare két program, amely képes erre, vagy használhatja a béta szoftvert olyan számítógépen vagy eszközön, amelyet nem használ minden nap.

Ha Windows rendszert használ, akkor fontolja meg egy helyreállítási pont létrehozását is, mielőtt kipróbálná a béta szoftvert, hogy a számítógépét egy korábbi időre állítsa vissza, ha a rendszer rendszerfájljai sérülnek a tesztelés közben.


A nyitott és a zárt béta közötti különbség

Nem minden béta szoftver áll rendelkezésre letöltésre vagy vásárlásra, mint a szokásos szoftverek. Egyes fejlesztők tesztelési célból bocsátják ki szoftverüket az úgynevezett zárt bétaverzióban.

A nyílt bétaverziójú szoftvert, más néven nyilvános bétát, bárki ingyenesen letöltheti a fejlesztők meghívása vagy külön engedélye nélkül.

A nyílt bétával ellentétben a zárt béta meghívót igényel, mielőtt hozzáférhet a béta szoftverhez. Ez általában úgy működik, hogy meghívót kér a fejlesztő webhelyén keresztül. Ha elfogadják, kapsz utasításokat a szoftver letöltésére.


Béta tesztelővé válás

Nincs egyetlen olyan hely, ahol regisztrálna mindenféle szoftver bétatesztelőjévé. Bétatesztelőnek lenni csak azt jelenti, hogy valaki teszteli a béta szoftvert.

A nyílt béta verziójú szoftverekre mutató letöltési linkek általában a stabil kiadások mellett találhatók a fejlesztő webhelyén, vagy esetleg egy külön szakaszban, ahol más típusú letöltések találhatók, például hordozható verziók és archívumok.

Például a népszerű internetes böngészők, például a Mozilla Firefox Quantum, a Google Chrome és az Opera bétaverziója ingyenesen letölthető a megfelelő letöltési oldalukról. Az Apple béta szoftvert is kínál, beleértve a macOS és az iOS bétaverzióit is. A Google Android Beta programja hasonló, de Android-eszközökön.

Ez csak néhány példa, még sok-sok. Meglepődne, hogy hány fejlesztő béta tesztelési célból teszi közzé a nyilvánosságot. Csak tartsa távol a szemét érte - megtalálja.

Mint fent említettük, a zárt béta szoftverletöltésekről szóló információk általában megtalálhatók a fejlesztő webhelyén is, de használatukhoz valamilyen engedély szükséges. Látnia kell az engedély igénylésével kapcsolatos utasításokat a webhelyen.

Ha egy adott szoftver bétaverzióját keresi, de nem találja a letöltési linket, egyszerűen keressen rá a "béta" kifejezésre a fejlesztő webhelyén vagy a hivatalos blogján.

A számítógépen már meglévő szoftver bétaverzióinak megkeresése még egyszerűbb, ha egy ingyenes szoftverfrissítést használ. Ezek az eszközök átvizsgálják a számítógépet, hogy elavult szoftvereket találjanak, amelyek közül néhány képes azonosítani, hogy mely programok rendelkeznek béta opcióval, és akár a béta verziót is telepítheti az Ön számára.


További információ a bétáról

A béta kifejezés a görög ábécéből származik - az alfa az ábécé első betűje (és a szoftver kiadási ciklusának első szakasza), a béta pedig a második betű (és az alfa fázist követi).

A béta fázis hetekről évekre bárhol is tarthat, de általában valahol a kettő közé esik. Állítólag nagyon régóta béta állapotban lévő szoftverek örök bétaverziójúak.

A webhelyek és a szoftverek béta verzióinak bétaverziója általában a címsor képére vagy a fő programablak címére kerül.

A fizetős szoftverek is elérhetők a béta teszteléshez, de ezeket általában úgy programozzák, hogy meghatározott idő után leállnak a működésükkel. Ez lehet konfigurálva a szoftverben a letöltés időpontjától, vagy lehet egy olyan beállítás, amely bekapcsolódik, ha egy béta-specifikus termékkulcsot használ.

Előfordulhat, hogy a béta szoftver sok frissítése megtörtént, mielőtt készen állna a végleges kiadásra - több tucat, száz vagy ... talán több ezer. Ugyanis egyre több hibát találnak és javítanak, az újabb verziókat (a korábbi hibák nélkül) kiadják és folyamatosan tesztelik, amíg a fejlesztők nem lesznek elég kényelmesek ahhoz, hogy stabil kiadásnak tartsák.