Nyomkövetés és egyéb okostelefon GPS-szolgáltatások

A legtöbb okostelefon GPS-képességekkel rendelkezik, amelyek nyomon követik az eszköz helyét, és lehetővé teszik a pontos, részletes útmutatásokat, a helyi keresési eredményeket, az eszköz nyomon követését és egyéb szolgáltatásokat.

Bár lehetséges egy mobiltelefon legális követése, figyelembe kell venni az adatvédelmi és felhasználói értesítési aggályokat.


Helyalapú szolgáltatások

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan szolgáltatást, amelyek bármely iOS vagy Android eszközön elérhetők GPS funkcióval:

  • Navigáció vagy részletes útmutatások gyalogláshoz, vezetéshez, kerékpározáshoz és tömegközlekedéshez.
  • Valós idejű helymeghatározás a térképszolgáltatásokban és alkalmazásokban.
  • Helymegosztás barátok és családtagok számára.
  • Helyi keresés éttermek, üzletek és más közeli érdekes helyek között
  • Kövesse nyomon, elemezze és tárolja a testmozgás vagy az edzés adatait.
  • Helyalapú információs portálok, például múzeumi vagy parkfelvételek.

Smartphone követés GPS-en keresztül

Természetéből adódóan bármely beépített GPS-chipet tartalmazó okostelefon nyomon követhető. A követés három kategóriába sorolható, ideértve a helymegosztást, az önkéntes követést és a titkos követést.

  • Helymegosztás követése. A helymegosztó alkalmazások, például a Glympse és a Barátok keresése, valós idejű tartózkodási helyét megmutatják a kiválasztott barátok vagy családok számára. Ezek az alkalmazások segítenek kapcsolatba lépni barátaival vagy üzleti partnereivel, de körültekintően kell használni őket, különösen a nyilvános hozzáférés funkció használatakor. Megtekintheti barátai tartózkodási helyét a telefonján vagy egy webböngészőn keresztül.
  • Önkéntes követés. A mobil eszközök valós idejű nyomon követése GPS-en keresztül az AT&T FamilyMap, a Sprint Family Locator és más, a telefon helyét megjelenítő szolgáltatói szolgáltatások bevezetésével a mainstreambe került. Az okostelefonos vagy böngészőalkalmazásokon keresztül a felhasználók riasztásokat állíthatnak be arra vonatkozóan, hogy a nyomon követett telefon mikor lép be vagy hagy el bizonyos helyeket. Ez hasznos az automatikus értesítés biztosításához, amikor a gyerekek például otthon érkeznek, vagy sportolási gyakorlatra. Ezenkívül a mobiltelefon helymeghatározása beépül az országos továbbfejlesztett 911 szolgáltatásba.
  • Titkos követés. Az egyének titkos vagy rejtett nyomon követése nem legális, és a fuvarozókon keresztül nem érhető el.

Megfelelő használat esetén a GPS értékes szolgáltatásokat és nyugalmat nyújt a szülőknek és szeretteinek. Mint minden technológiánál, itt is ügyelni kell a magánélet tiszteletben tartására és a személyes adatok kiadásának megakadályozására.