Mi a rejtett fájl és miért vannak rejtve egyes fájlok?

Rejtett fájl minden olyan fájl, amelyen a rejtett attribútum be van kapcsolva. Ahogy az várható volt, egy mappa böngészése közben láthatatlan egy fájl vagy mappa, amelynek ezen attribútuma be van kapcsolva - egyiket sem láthatja anélkül, hogy kifejezetten engedélyezné mindegyik megtekintését.

A legtöbb Windows operációs rendszert futtató számítógép alapértelmezés szerint úgy van konfigurálva, hogy ne jelenítsen meg rejtett fájlokat.

Egyes fájlokat és mappákat automatikusan rejtettként jelöl meg az az oka, hogy más adatokkal, például a képekkel és dokumentumokkal ellentétben, ezek nem olyan fájlok, amelyeket módosítanod, törölnöd vagy mozognod kellene. Ezek gyakran fontos operációs rendszerrel kapcsolatos fájlok. A Windows és a MacOS számítógépeken is vannak rejtett fájlok.


Rejtett fájlok megjelenítése vagy elrejtése a Windows rendszerben

Előfordulhat, hogy rejtett fájlokat kell látnia, például ha olyan szoftvert frissít, amely megköveteli, hogy kiválasszon egy bizonyos, a normál nézetből rejtett fájlt, vagy ha egy adott problémát elhárít vagy javít. Ellenkező esetben normális, hogy soha ne lépjünk kapcsolatba rejtett fájlokkal.

A pagefile.sys fájl egy általános rejtett fájl a Windows rendszerben. A ProgramData egy rejtett mappa, amelyet a rejtett elemek megtekintésekor láthat. A Windows régebbi verzióiban a gyakran előforduló rejtett fájlok közé tartozik az msdos.sys, io.sys és a boot.ini.

A Windows beállítása minden rejtett fájl megjelenítésére vagy elrejtésére viszonylag egyszerű feladat. Csak válassza ki vagy törölje a jelet a Rejtett fájlok, mappák és meghajtók megjelenítése menüpontból a Mappaopciók menüben. További részletekért lásd: A rejtett fájlok megjelenítése vagy elrejtése a Windows oktatóanyagban.

Ne feledje, hogy a legtöbb felhasználónak el kell rejteni a rejtett fájlokat. Ha bármilyen okból el kell rejteni a rejtett fájlokat, akkor a legjobb, ha újból elrejti őket, amikor befejezte a használatukat.

Rejtett mappák mindenben.

Az olyan ingyenes fájlkereső eszköz, mint a Minden, egy másik módja a rejtett fájlok és mappák megtekintésének. Ezen az úton haladva nem kell módosítania a Windows beállításait, de nem is láthatja a rejtett elemeket egy szokásos Explorer nézetben. Ehelyett csak keresse meg őket, és nyissa meg a kereső eszközön keresztül.


Fájlok és mappák elrejtése a Windows rendszerben

A fájl elrejtése ugyanolyan egyszerű, mint a jobb egérgombbal (vagy érintéssel érintse meg és tartsa lenyomva az érintőképernyőn) a fájlt, majd válassza ingatlanok, majd jelölje be az Általános lap Attribútumok szakaszában a Rejtett jelölőnégyzetet. Ha rejtett fájlokat konfigurált megjelenítésre, akkor látni fogja, hogy az újonnan elrejtett fájl ikonja valamivel könnyebb, mint a nem rejtett fájlok. Ezzel egyszerűen megtudhatja, hogy mely fájlok vannak rejtve és melyek nem.

A mappa elrejtése hasonló módon történik a Tulajdonságok menüben, azzal a különbséggel, hogy az attribútum módosításának megerősítésekor a rendszer megkérdezi, hogy a változást csak az adott mappára, vagy arra a mappára, valamint annak összes almappájára és fájljára kívánja-e alkalmazni. A választás a tiéd, és az eredmény ugyanolyan egyértelmű, mint amilyennek látszik.

Ha csak a mappa elrejtését választja, elrejti a mappát a Fájl / Windows Intézőben való megjelenéstől, de nem rejti el a benne található tényleges fájlokat. A másik lehetőség a mappa és a benne lévő összes adat elrejtésére szolgál, beleértve az almappákat és az almappák fájljait is.

Egy adott fájl vagy mappa elrejtése a fent említett lépésekkel történhet. Tehát, ha nem rejtett el egy rejtett elemekkel teli mappát, és úgy dönt, hogy csak a mappához kapcsolja ki a rejtett attribútumot, akkor a benne lévő fájlok vagy mappák rejtve maradnak.

Mac gépen gyorsan elrejtheti a mappákat a chflags hidden / path / to / file-or-folder paranccsal a Terminálban. A rejtett helyett a nohidden helyett a mappa vagy a fájl elrejtése.


A rejtett fájlokról emlékezetes dolgok

Noha igaz, hogy egy érzékeny fájl rejtett attribútumának bekapcsolásával „láthatatlanná” válik a rendes felhasználó számára, nem szabad arra használni, hogy biztonságosan elrejtse fájljait a kíváncsiskodók elől. A rejtett fájl / mappa elrejtése mindenki számára könnyedén megtehető, amint azt fentebb láthatja. Ehelyett egy igazi fájl-titkosító eszköz vagy teljes lemezes titkosító program a megfelelő út.

Bár normál körülmények között nem láthatja a rejtett fájlokat, ez nem jelenti azt, hogy ezek hirtelen már nem foglalnak helyet a lemezen. Más szavakkal, elrejtheti az összes fájlt, amelyet csökkenteni szeretne a látható rendetlenséggel, de ezek továbbra is helyet foglalnak a merevlemezen.

Rejtett fájlok a parancssorban.

Amikor a dir parancsot használja a Windows parancssorából, a / a kapcsolóval felsorolhatja a rejtett fájlokat a nem rejtett fájlokkal együtt, még akkor is, ha a rejtett fájlok még mindig rejtve vannak az Intézőben. Például ahelyett, hogy csak az dir parancsot használná egy adott mappa összes fájljának megjelenítéséhez, hajtsa végre a dir / a parancsot. Még ennél is hasznosabb, ha a dir / a: h használatával csak az adott mappa rejtett fájljait sorolja fel.

Egyes víruskereső szoftverek megtilthatják a kritikus rejtett rendszerfájlok attribútumainak módosítását. Ha problémái vannak a fájlattribútum be- vagy kikapcsolásával, megpróbálhatja ideiglenesen letiltani a víruskereső programot, és megnézheti, hogy ez megoldja-e a problémát.

Néhány harmadik féltől származó szoftver (például a My Lockbox) elrejtheti a fájlokat és mappákat egy jelszó mögé a rejtett attribútum használata nélkül, ami azt jelenti, hogy az ilyen helyzetekben értelmetlen megpróbálni kikapcsolni az attribútumot az adatok megtekintéséhez.

Természetesen ez a fájl titkosító programokra is igaz. A merevlemezen található rejtett kötet, amely titkos fájlokat és mappákat tárol, amelyek el vannak rejtve a láthatóságtól és csak visszafejtési jelszóval érhetők el, nem nyitható meg egyszerűen a rejtett attribútum megváltoztatásával.

Ilyen körülmények között a "rejtett fájl" vagy a "rejtett mappa" semmi köze a rejtett attribútumhoz; a rejtett fájlhoz / mappához való hozzáféréshez az eredeti szoftverre, a helyes jelszóra és / vagy a kulcsfájlra lesz szükség.