Android 101: Az Android okostelefon vagy táblagép használata

Ha még nem ismeri az Android alkalmazást, akkor nehézségei lehetnek az intelligens képességek megismerésével. Ezek a nehézségek részben annak tudhatók be, hogy az olyan gyártók, mint a Samsung, a Sony, a Motorola és a Google hogyan készítik az eszközöket. Az Android-eszközök kissé eltérnek attól függően, hogy melyik gyártó gyártotta a telefont. Számos funkció azonban hasonló az összes Android-eszközön. Akár iPhone-ról Samsung Galaxy telefonra konvertált, akár új táblagépet vásárolt, itt találja az alapokat az Android okostelefon vagy táblagép navigálásához és testreszabásához.

Az alábbi összes információnak az eszközére kell vonatkoznia, függetlenül attól, hogy melyik vállalat gyártja androidos telefonját: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi stb.


Android 101: a kezdőképernyő, az Értesítések, a Keresősáv, az App Drawer és a Dock

A Kezdőképernyő az a képernyő, amelyet akkor lát, amikor nem tartózkodik egy alkalmazáson belül. Nagyon sok érdekes dolog van csomagolva erre a képernyőre, és sokat tehet vele, hogy produktívabb legyen a Samsung Galaxy, a Google Nexus vagy bármelyik Android-eszköz használatával.

Pexels / Public Domain

Az Értesítési Központ

A kezdőképernyő teteje elég sokat elárul arról, hogy mi történik az okostelefonjával vagy táblagépével. A jobb oldalon olyan információk láthatók, mint a szolgáltató vagy a Wi-Fi kapcsolat erőssége, az akkumulátor élettartama és az aktuális idő. A sáv bal oldalán megtudhatja, hogy milyen típusú értesítéseket kap.

Például, ha látja a Gmail ikont, akkor új e-mailjei vannak. Az akkumulátor ikon jelezheti az akkumulátor alacsony szintjét. A teljes értesítések elolvasásához tartsa az ujját ezen a sávon az értesítések gyors megtekintéséhez, majd csúsztassa ujját lefelé a teljes értesítések megjelenítéséhez.

A keresősáv

A Google keresősáv a képernyő tetején vagy az időmodul alatt található a legtöbb androidos okostelefonon és táblagépen. A Keresősáv gyors hozzáférést biztosít a Google hangalapú kereséséhez is. A hangalapú keresés használatához koppintson a mikrofonra a keresősáv bal oldalán.

Alkalmazások és modulok

A képernyő fő része ikonokat tartalmaz az alkalmazásokhoz és a widgetekhez. A widgetek a kezdőképernyőn futó kis alkalmazások. Az Óra a widget egyik példája.

Ha jobbról balra csúsztat, hogy oldalról oldalra mozogjon, a Keresősáv és a képernyő alján található ikonok minden oldalon megjelennek.

A kikötő

Az App Dock a képernyő alján található, és eszköztől függően akár hét alkalmazást is képes tárolni. Az App Dock nagyszerű parancsikon a leggyakrabban használt alkalmazásokhoz. Az App Dock alkalmazásai továbbra is jelen vannak, függetlenül attól, hogy a kezdőképernyő melyik oldala jelenik meg.

Hozzon létre egy mappát az App Dock alkalmazásban, és több mint hét alkalmazáshoz férhet hozzá gyorsan.

Az App Drawer

Az App Drawer minden okostelefonjára vagy táblagépére telepített és engedélyezett alkalmazást tartalmaz, és ábécé sorrendben szerepel. Ha nem találja az alkalmazást, lépjen az Alkalmazások fiókba. Az App Drawer-t általában egy fehér kör ábrázolja, amelynek belsejében fekete pontok sorakoznak.

Az Android gombok

Egyes eszközök virtuális gombokkal rendelkeznek a képernyő alján, mások pedig valódi gombokkal rendelkeznek a képernyő alatt. Ezek a leggyakoribb gombok találhatók az Android okostelefonokon és táblagépeken:

  • A balra mutató nyíl vagy háromszög a Vissza gomb. Ez hasonlóan működik, mint egy Vissza gomb egy webböngészőben. Egy alkalmazásban nyomja meg a Vissza gombot az alkalmazás előző képernyőjére való ugráshoz.
  • A Kezdőlap gomb kör vagy nagyobb, mint a többi gomb. Elrejti az alkalmazást a képernyőn, és megjeleníti a kezdőképernyőt.
  • A Feladat gombra általában egy doboz vagy több egymásra rakott doboz tartozik. Ez a gomb a nemrégiben megnyitott alkalmazásokat jeleníti meg. Vagy megérinthet egy alkalmazást az alkalmazások közötti váltáshoz, vagy az alkalmazás bezárásához érintse meg az X gombot.

A készülék oldalán három igazi gomb található. A felső gomb a Felfüggesztés gomb, amelyet a készülék kikapcsolására, elalvására vagy újraindítására használnak. Az eszköz újraindításához tartsa lenyomva a Felfüggesztés gombot néhány másodpercig, majd válassza a lehetőséget Kikapcsolás. A másik két gomb állítja be a hangerőt.

A fénykép elkészítéséhez a képernyőn tartsa lenyomva a Felfüggesztés és a Hangerő csökkentése gombokat egyszerre.


Testreszabhatja az Android kezdőképernyőjét

Ha testre szeretné szabni a Kezdőképernyőt, hogy minél többet hozzon ki belőle, sok mindent meg lehet tenni úgy, hogy megnyomja és mozgatja az ujját a képernyőn. Alkalmazásokat áthelyezhet, mappákat hozhat létre, és új widgeteket adhat a kezdőképernyőhöz, például havi naptárat.

Hogyan lehet áthelyezni egy alkalmazást

Alkalmazást elhelyezhet a képernyőn bárhol a keresősáv és a dokk között, amennyiben van egy üres hely. Ha pedig ugyanarra a helyre helyezi, mint egy alkalmazás vagy egy widget, akkor azok elmozdulnak az útból. Mindezt egy drag-and-drop típusú gesztussal lehet elérni.

Alkalmazásikon áthelyezése:

  1. Tartsa az ujját az alkalmazás ikonján.

  2. Amikor az ikon kissé nagyobb lesz, húzza az ujját a képernyőn.

  3. Amikor az alkalmazás a kívánt helyen van, távolítsa el az ujját a képernyőről.

  4. Az ikon áthelyezéséhez egy másik oldalra húzza az alkalmazás ikont a képernyő szélére, és várja meg, amíg az Android átáll a következő oldalra.

  5. Amikor az ikon a kívánt helyen van, emelje fel az ujját az alkalmazás helyére dobásához.


Hogyan hozzunk létre egy mappát

Létrehozhat egy mappát ugyanúgy, ahogy az alkalmazást áthelyezi. Azonban ahelyett, hogy új helyre helyezné, dobja közvetlenül egy másik alkalmazás tetejére.

  1. Húzza az alkalmazást, és dobja rá egy másik alkalmazás tetejére. Megjelenik egy kör, amelyben értesítést kapnak egy mappa létrehozásáról.

  2. Érintse meg az új mappát a megnyitásához és a benne lévő alkalmazások megtekintéséhez.

  3. Érintse Névtelen mappa, majd írja be a mappa leíró nevét.

  4. Új alkalmazások hozzáadásához a mappába húzza az alkalmazás ikont a mappába, és dobja el.


Hogyan lehet törölni az alkalmazás ikonját

Ha töröl egy alkalmazás ikont, csak az ikont törli az Android készülék.

  1. Tartsa nyomva a törölni kívánt alkalmazás ikont.

  2. Húzza az ikont a képernyő tetejére, és dobja rá a X Távolítsa el.

  3. Az alkalmazás ikonja törlődik, de az alkalmazás továbbra is telepítve marad az eszközön.

A tényleges alkalmazás törlése

Néha az ikon eltávolítása nem elég. Ha helyet szeretne felszabadítani eszközén, meg kell szabadulnia az egész alkalmazástól. Ez elég egyszerűen elvégezhető, bár nem olyan egyszerű, mint az ikon mozgatása a képernyőn.

  1. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást. Ha nem találja meg a kezdőképernyőn, nyissa meg az App Drawer alkalmazást.

  2. Válasszon Apps or Alkalmazások és értesítések, az Android verziójától függően.

  3. Az okostelefonon vagy táblagépen található alkalmazások listájában koppintson az eltávolítani kívánt alkalmazásra.

  4. Érintse Uninstall, majd erősítse meg választását.

  5. Az eszközhöz kapott egyes alkalmazások nem távolíthatók el. Ehelyett érintse meg a elemet Kikapcsolja az alkalmazás letiltásához, hogy az ne fusson a háttérben.

Ha eszközén kevés a tárhely, törölje az alkalmazást az Android-eszköz felgyorsítása érdekében.

Modulok hozzáadása a kezdőképernyőhöz

A widgetek az Android legjobb része. Akár Samsung Galaxy, Google Pixel vagy Motorola Z készüléke van, testre szabhatja azt a készüléket, amilyennek szeretné. És ennek nagy része a kütyü.

A widgetek olyan kicsi alkalmazások, amelyeket úgy terveztek, hogy a kezdőképernyő egy részén fussanak, nem pedig teljes képernyős módban. A legtöbb androidos eszközön népszerű óra widget nagyobb betűtípussal jeleníti meg az időt, mint a képernyő jobb felső sarkában található óra. A naptárat widgetként is elhelyezheti a képernyőn, így gyorsan elérheti a megbeszéléseket, találkozókat, eseményeket és emlékeztetőket.

Modul hozzáadása a kezdőképernyőhöz:

  1. Nyomja meg az ujját a kezdőképernyő egy üres helyén.

  2. Érintse widgetek az elérhető widgetek listájának megtekintéséhez.

  3. Nyomja meg az ujját egy widgeten. A widget menü eltűnik, és megjelenik a Kezdőképernyő.

  4. Húzza a modult bármely nyitott helyre.

  5. Vigye a widgetet egy alkalmazás vagy egy másik widget fölé. Az alkalmazás vagy a widget elmozdul, hogy helyet kapjon az új widget számára.

  6. Ha a widgetet a Kezdőképernyő másik oldalára szeretné helyezni, az oldalak módosításához húzza a modult a képernyő szélére.

  7. Amikor a widget a kívánt helyen van, emelje fel az ujját a képernyőről.

Nem minden eszköz egyforma. Például az Nvidia Shield táblagép egy widgetet ad hozzá a fent leírtak szerint. A Google Nexus táblagép alternatív sémát használ, amely népszerű néhány Android-eszköz között.

Ha nem látta a kütyü opciót, amikor az ujját a képernyőn tartotta:

  1. Nyissa meg az App Drawer alkalmazást. Az App Drawer ikon úgy néz ki, mint egy kör, amelynek belsejében fekete pontok sorakoznak.

  2. Az App fiókban érintse meg a ikont widgetek Tab.

  3. Tartsa az ujját egy widgeten a kiválasztásához.

  4. Amikor megjelenik a Kezdőképernyő, húzza a widgetet oda, ahová szeretné, majd emelje fel az ujját a képernyőről, hogy az adott helyre dobja.

A hangparancsok használata az Android-eszközön

Ha azt szeretné, hogy a Siri megfelelője legyen a Samsung Galaxy, HTC vagy egy másik Android táblagépen, akkor számos alternatíva található a Google Play áruházban. A Google Pixel eszközök és a Samsung Galaxy S sorozat beépítették az eszközbe. A Google asszisztens és a Samsung Bixby az Android világot kínálja a Sirivel szemben. Ha valami egyszerűbbet szeretne, használja a Google hangalapú keresését.

A Google hangmotor aktiválásához koppintson a mikrofonra (a kezdőképernyőn találja a keresősáv bal oldalán). A képernyő a Google alkalmazásra változik egy animációval, amely jelzi, hogy az eszköz hallgatja a parancsokat.

Ha ilyet mond: "Hozzon létre egy találkozót holnap reggel 8-kor", az asszisztens segít új esemény létrehozásában.

Kérhet olyan egyszerű dolgokat is, mint például: "Mutasd meg nekem a közeli pizzériát" vagy "Mi játszik a filmeken?"

Ha bonyolultabb feladatokat szeretne végrehajtani, például emlékeztetőt szeretne beállítani, kapcsolja be a Google Asszisztenst. A Google keresési asszisztens kéri, hogy kapcsolja be, amikor használja ezeket a parancsokat. Ha azt mondja: "Emlékeztessen arra, hogy holnap 10 órakor vigyem ki a szemetet", és a Google Asszisztens be van kapcsolva, a rendszer kéri az emlékeztető megerősítését. Ha nem, akkor a rendszer kéri a Now kártyák bekapcsolását.

Néhány további kérdés és feladat a Google hangalapú kereséséhez:

  • Állítson be ébresztést reggel 8-ra
  • Mi az 52 + 37?
  • Számítson ki egy tippet 12.32 dollárért.
  • Ki írta Moby Dicket?

Ha a Google hangalapú keresése nem tudja a választ, akkor az internetről származó eredményeket jeleníti meg, így hasonló a Google kereséséhez. Ez nagyszerű módja a gyors internetes keresésnek a böngésző megnyitása és szavak beírása nélkül.