Windows Defender Biztonsági központ: Mi ez és hogyan kell használni

A Windows 10 rendszert futtató számítógépek a Windows Defender Security Center nevű házon belüli biztonsági funkcióval rendelkeznek, amely védelmet nyújt a vírusok, kémprogramok és rosszindulatú programok ellen. Még akkor is, ha már van harmadik féltől származó víruskereső szoftver telepítve, még mindig érdemes tudni, hogy a Windows Defender Biztonsági Központ milyen további védelmet és betekintést nyújthat.

Vessünk egy pillantást a Központ kínálatára, a hozzáférés módjára, és nézzük át néhány legfontosabb jellemzőjét.


Mi a Windows Defender Biztonsági központ?

A Windows 10 számítógép első vásárlásakor és egy másik víruskereső szoftver telepítése előtt a számítógép elsődleges védelmi vonala a rosszindulatú programok és vírusok ellen a Windows Defender Biztonsági Központ.

Miután telepített egy harmadik féltől származó víruskereső szoftvert, a Központ másodlagos védelmi vonallá válik: Számos víruskereső funkció automatikusan inaktívvá válik, de továbbra is figyelemmel kísérheti eszközének biztonságát a Központ irányítópultjáról. Egyéb biztonsági beállítások, például a Microsoft Edge-hez, a szülői felügyelethez és a Microsoft-fiók védelméhez kapcsolódó beállítások szintén a Központon belül módosíthatók.


Víruskereső programok és Windows biztonsági központ

Két fő különbség van a Windows Defender Biztonsági Központ és a külső gyártók víruskereső programjai között. Az első az, hogy a Központnak nincs szüksége telepítésre vagy fizetett előfizetésre a szolgáltatások eléréséhez, mivel a Központ már előre telepítve van a Windows 10 eszközökön.

Ezenkívül, a fizetett előfizetéses víruskereső biztonsági programokkal ellentétben, a Windows Defender Biztonsági Központ nem helyez biztonsági szolgáltatásokat vagy prémium szintű biztonsági szolgáltatásokat a paywall mögé. A Windows 10 felhasználói ingyenes hozzáféréssel rendelkeznek a Központ összes funkciójához, feltéve, hogy eszközeiket megfelelően frissítik, és rendelkeznek az eszközök támogatásához szükséges hardverrel.

A második fő különbség az, hogy a Windows Defender Security Center a házon belüli víruskereső és biztonsági program a Windows 10 rendszerhez, hozzáférést biztosít az operációs rendszerhez tervezett biztonsági funkciókhoz, amelyeket más víruskereső szoftver opciók egyszerűen nem kínálnak, beleértve a dinamikus zár beállításait, Windows Hello, Biztonságos indítás és Friss indítás.

A Központ dinamikus zárbeállításai lehetővé teszik, hogy egy mobil eszközt párosítson a számítógéppel Bluetooth-on keresztül, így lezárhatja a számítógépet, amikor eltávolodik tőle. A biztonságos indítás egy olyan biztonsági szolgáltatás, amely megakadályozza, hogy a "rootkit" nevű rosszindulatú programok az indításkor hozzáférjenek az eszközhöz. A rootkitek általában képesek észrevétlenül beilleszteni az eszközökbe, és rögzíthetik a jelszavakat és a billentyűleütéseket, megragadhatják a kriptográfiai adatokat stb.


A Biztonsági központ elérése Windows 10 rendszeren

Kétféleképpen érhető el a Windows Defender Biztonsági Központ: vagy keresve rá az asztal keresőmezőjével, vagy a Biztonsági központ ikon kiválasztásával az asztal Rendszertálca menüjében.

Hozzáférés a Biztonsági Központhoz a Keresés használatával

  1. Válassza ki a Keresés mezőt, amely a képernyő bal alsó sarkában található.

  2. Típus "Windows Defender biztonsági központ."

  3. nyomja meg belép, Majd válassza ki Windows Defender biztonsági központ a keresési eredmények listájáról. Ezután át kell irányítania a Center főképernyő irányítópultjára.

A Rendszertálcán keresztül érheti el a Windows Defender Biztonsági központot

  1. Az asztal képernyőjének jobb alsó sarkában válassza a ikont felfelé nyíl hogy kinyissa a Rendszertálcát.

  2. Válassza ki a windows Defender ikon, amelyet fekete-fehér pajzs képvisel.

    Ez az ikon tartalmazhat vagy nem tartalmazhat zöld pontot, amelynek közepén fehér pipa található.

  3. A Windows Defender Biztonsági központ fő irányítópultjának automatikusan meg kell nyílnia.


A Windows Biztonsági Központ használata a számítógép állapotjelentésének megtekintéséhez

Függetlenül attól, hogy fut-e már egy másik víruskereső biztonsági program a számítógépén, a Center továbbra is futtatja a számítógép állapotellenőrzését, hogy minden zökkenőmentesen működjön. Ha a dolgok nem folynak zökkenőmentesen, az Egészségügyi jelentés funkció értesíti Önt. Így érheti el.

  1. Nyissa meg a Windows Defender Biztonsági központot a fent leírt két módszer egyikével.

  2. A Központ fő irányítópultjáról kétféleképpen férhet hozzá az Egészségügyi jelentéshez:

    • választ Az eszköz teljesítménye és állapota.
    • Válassza ki az irányítópult bal oldalán a három vízszintes vonalat, majd válassza a lehetőséget Az eszköz teljesítménye és állapota.
  3. Az eszköz állapotjelentésének automatikusan be kell töltenie a központ négy különböző teljesítménykategória elemzésének eredményeit: Tárolási kapacitás, Eszközillesztő, Akkumulátor-üzemidő, Alkalmazások és szoftver. Minden kategória megemlíti az állapotát.

  4. Ha van egy probléma, amelyet meg kell oldania, akkor a kategória alatt megjelenik egy link erre a kérdésre. Ha nincs probléma, akkor minden kategória mellett lesz egy pipa, és alul a "Nincs probléma" felsorolás látható.


A Windows Defender SmartScreen beállításainak beállítása alkalmazásokhoz és böngészőkhöz

A Windows Biztonsági központ a Windows Defender SmartScreen nevű funkciót is kínálja. A SmartScreen funkció segít megvédeni és figyelmeztetni az olyan fenyegetésekre, mint a rosszindulatú programok vagy az adathalász támadások. Különösen hasznos lehet az internet böngészése során.

  1. Nyissa meg a Windows Defender Biztonsági központot a korábban leírt két módszer egyikével.

  2. Az irányítópulton válassza a lehetőséget Alkalmazás- és böngészővezérlés.

  3. Az Alkalmazás- és böngészővezérlő menünek többféle SmartScreen-beállítási lehetőséget kínálhat, amelyeket módosíthat: Ellenőrizze az alkalmazásokat és fájlokat, a SmartScreen-t a Microsoft Edge-hez és a SmartScreen-t a Microsoft Store-alkalmazásokhoz. Válassza a lehetőséget Blokk, Figyelmeztetvagy le a védelmi szint beállításához.