Facebook Watch: Mi ez és hogyan kell használni

A Facebook Watch a Facebook on-demand szolgáltatás, amely egyesíti videómegosztási funkcióinak szempontjait a prémium tartalommal. Lehetővé teszi az alkotók számára, hogy saját rövid és hosszú formátumú videóikat feltöltsék, de tartalmaz eredeti vígjátékokat, drámákat és hírműsorokat is. A szolgáltatás ingyenes, de ehhez Facebook-fiókra van szükség.


Mi a Facebook Watch, és hogyan működik?

A Facebook Watch beépítve van a Facebook-ba, a Facebook fő webhelyén és a Facebook alkalmazáson keresztül érhető el mobil platformokon és streaming eszközökön. Megtalálható a saját Watch fülén, amely hasonló a Marketplace és a Messenger fülekhez.

A Facebook Watch nem kábelcsere szolgáltatás. Inkább a YouTube-hoz hasonlít, mint a YouTube TV-hez, mert nem tartalmazza a hálózatokról vagy kábelcsatornákról érkező élő televíziót. Sok közös vonása van az Instagram TV-vel is, amely az Instagram belépése a felhasználók által generált tartalom YouTube által dominált mezőjébe.

A Facebook Watch a felhasználók tartalmának és a professzionálisan előállított tartalom keverékét tartalmazza. Nagyon hasonlít a YouTube Premium-hoz, amely rendszeres YouTube-videókat és exkluzív eredeti programozásokat tartalmaz, de a Facebook Watch ingyenes.


A Facebook Watch használata

A Facebook Watch használatához Facebook-fiókra van szükség. Míg technikailag navigálhat a Facebook Watch show oldalára, és fiók nélkül is lejátszhatja a videót, ez több előugró üzenetet eredményez, amely arra készteti Önt, hogy regisztráljon a Facebookra.

Ha van Facebook-fiókja, készen áll a Facebook Watch használatára. Így működik:

  1. navigáljon Facebook.com.

  2. A bal oldali menüsorban válassza a lehetőséget Óra.

    Keresse meg a TV ikont a navigációs ablaktábla Hírcsatorna és Messenger opciói alatt.


Hogyan működik a Facebook Watch?

A Facebook Watch olyan, mint a Messenger vagy a Marketplace, mivel nagymértékben integrálódik a Facebook-ba, de külön dologként létezik, amely elkülönül a fő hírcsatornától.

Miután megnyitotta a Facebook Watch szolgáltatást, néhány módon megtalálhatja a videókat:

  • A szerkesztő ajánlata: A legnépszerűbb Facebook Watch videók a fő Facebook Watch webhely tetején található nagy sávon keresztül érhetők el. Válaszd ki a nyíl a sáv jobb oldalán, hogy áttekinthesse ezeket az opciókat.
  • Legjobb válogatások: A Facebook Watch rendelkezik olyan algoritmussal, amely megkísérli megtalálni Önt érdeklő videókat az Ön tartózkodási helye, érdeklődési köre, hobbija és a korábban megtekintett videók alapján. A Facebook Watch fő webhelyének többi részét ezek az automatikusan kiválasztott videók töltik be.
  • Keresés: Válaszd ki a Videó keresése mezőbe írja be a keresett műsor nevét. Például a "Sorry for your loss" beírása felhozná az azonos nevű Facebook Watch exkluzív műsort.
  • Figyelőlistám: Ha kiválasztja Kövesse bármely videón vagy műsorban felkerül a figyelőlistádra. Kiválaszthatja Legújabb videók or Mentett videók a Figyelőlistám szakasza a Facebook Watch eléréséhez, amikor csak akarja.

Milyen csatornáival rendelkezik a Facebook Watch?

A legtöbb kábelcsere-szolgáltatással ellentétben a Facebook Watchnak nincsenek csatornái. Közelebb áll a YouTube-hoz, mivel a szolgáltatás egyes programjaiban vannak Show Pages, ahol megtalálhatja az összes részt, többet olvashat róluk, megnézheti, hogy mások mit gondolnak a műsorról, és kapcsolatba léphet más nézőkkel.

A Facebook Watch különféle tartalmakat kínál olyan alkotóktól, akik ugyanúgy használják a platformot, mint ahogy az alkotók a YouTube-ot és az Instagram TV-t használják. Ha követi az említett platformok alkotóit, akkor van esély arra, hogy megtalálja őket a Facebook Watch-on is.

A felhasználó által létrehozott tartalom mellett a szolgáltatás a Facebook Originals-t is finanszírozza, ugyanúgy, mint a Netflix, a Hulu és az Amazon Prime. Ez az exkluzív tartalom eredeti vígjáték- és drámaprogramokat, játékbemutatókat, beszélgetős műsorokat és hírműsorokat tartalmaz.

A Facebook Watch az MLB, a WWE, a PGA, az egyetemi futball és egyéb forrásokból származó élő közvetített sporttartalmakat is tartalmaz.


Van-e a Facebook Watch-nak reklám- vagy fizetési alkotója?

A Facebook Watchnak két különböző módja van az alkotók bevételszerzésére a videóival: a Közönséghálózat és az Ad Break. Mindkét módszer magában foglalja a videók vagy rövid hirdetések beszúrását. Ha megnéz egy videót a Facebook Watch-on, és az alkotó bevételre tett szert, akkor a videó alatt reklámokat kell néznie.

  • Közönséghálózat: Ez az alkalmazások és játékok nagyobb kiadóinak és alkotóinak szól. Használható a Facebook hirdetők hirdetéseinek megjelenítésére alkalmazásokban, weboldalakon, a Facebook azonnali cikkekben és játékokban, nem csak videókban.
  • Ad Break: Ez kifejezetten azoknak az alkotóknak szól, akik videókat töltenek fel a Facebook Watch-ra. Ahhoz, hogy videóidból bevételt szerezhess az Ad Break szolgáltatással, Facebook-oldaladnak számos mutatónak meg kell felelnie, beleértve a rajongók minimális számát és a videónkénti minimális megtekintési perceket egy meghatározott idő alatt.

Feltölthet bárki a Facebookra?

Bárki feltölthet videókat a Facebookra, de ezek közül nem mindegyik kerül a Facebook Watch-ra. Ha azt szeretnéd, hogy videóid megjelenjenek a Facebook Watch alkalmazásban, azokat egy oldal, nem pedig a személyes fiókod segítségével kell feltöltened.

Míg a Facebook Watch némi hasonlóságot mutat a YouTube-nal és az Instagram TV-vel, nem csak regisztrálhat a Facebookra, létrehozhat egy oldalt a műsorához, majd elvárhatja, hogy videóid megjelenjenek a szolgáltatásban.

Íme néhány tipp, amelyek segítenek videói megjelenítésében a Facebook Watch alkalmazásban:

  • Indítson egy Facebook oldalt: Ha még nincs Facebook-oldala, akkor szüksége van rá. Ez eltér a személyes fiókjától, még akkor is, ha magáról nevezi el az oldalt. Minél több követője van az oldalának, és minél nagyobb az elkötelezettsége a rajongóival, annál valószínűbb, hogy műsorát a Facebook Watch veszi fel.
  • Ne használjon túlzott promóciót: Ne töltsön fel olyan videókat, amelyek közvetlen hirdetésként játszanak le vállalkozásához vagy termékeihez. Ha van vállalkozása, és a Facebook-oldala népszerűsíti ezt a vállalkozást, a videói ugyanahhoz a mezőhöz kapcsolódhatnak, de tájékoztató jellegűek vagy szórakoztatóak.
  • Készítsen professzionális megjelenésű videókat: A Facebook-videók nem mind elnyerik az Emmy-díjakat, de az átlagos YouTube-videóhoz képest magasabb minőségű produkcióval kell rendelkezniük.
  • Készítsen több videót: Ha készen áll egy sor videó készítésére, akkor a Facebook Watch nagyobb valószínűséggel tartalmazza a videóidat.

Facebook Watch Party

A nézőpartik egy olyan Facebook-szolgáltatás, amely lehetővé teszi a csoporttagok számára, hogy összejöjjenek, és ugyanazt a videót vagy egy teljes videólistát együtt nézzék meg. A videó szinkronizálva van, így mindenki egyszerre nézi, és valós időben is megbeszélheti, mi történik, ha beír egy chat mezőbe a Facebook Watch party ablakában.

A nézőpartik kompatibilisek a nyilvános Facebook-videók minden formájával, vagyis felhasználhatja őket teljes hosszúságú vígjátékok, drámák és játékbemutatók megtekintésére, vagy betöltheti a nézősorok sorát saját otthoni filmjeivel.

A Facebook Watch használatával nézőparty létrehozásához lépjen a Facebook csoportba, és válassza a lehetőséget Watch Party. Írja be a nézőpartner nevét és leírását, válassza a lehetőséget Videó hozzáadása, válassza ki a megtekinteni kívánt videókat, majd nyomja meg a gombot állás.

A nézőpartner bejegyzése azonnal megjelenik a csoport idővonalán, és a videó lejátszása elkezdődik. Ne felejtse el szüneteltetni a videót, ha azt akarja várni, hogy mindenki összegyűljön, így senkinek sem hiányzik semmi.

Fedezze fel a filmek online megtekintésének további módjait a barátaival

A csoport tagjai kiválaszthatják a bejegyzést, hogy csatlakozzanak a nézőpartyhoz, ahol valós időben megnézhetik a videót és megjegyzést fűzhetnek hozzá. Ez nem teljesen ugyanaz, mint egy show-t nézni a barátaival ugyanabban a szobában, de ez a legközelebbi, amelyet valószínűleg kapni fog, ha a barátai és a családja nem ugyanazon a helyen laknak.

Facebook Nézd együtt

A Watch Party-hez hasonlóan a Watch Together lehetővé teszi a barátok számára, hogy Facebook-videókat nézzenek a Messenger videocsevegésen és a Messenger szobákon keresztül. Ez a szolgáltatás elérhető a Messenger és a Messenger Rooms iOS és Android mobilalkalmazásokban. 

A Watch Together használatához indítson Messenger videohívást, vagy hozzon létre egy Messenger Room-ot. Ezután csúsztassa felfelé a menüt, és válassza a lehetőséget Nézd meg együtt. Válasszon egy videót egy olyan kategóriából, mint a TV és filmek vagy a Feltöltött. A Facebook a tevékenysége alapján javaslatokat is kínál.

A Messenger videohívásban akár nyolc emberrel is megnézhet, míg a Messenger szobák legfeljebb 50 főt nézhetnek meg.

Hogyan nézhetjük meg a Facebook Watch tartalmat

A Facebook Watch mobileszközökön is elérhető, és nem is kell külön alkalmazás. Korlátozott számú egyéb eszközön, így az Amazon Fire TV-n és az Xbox One-on is elérheti a Facebook Watch alkalmazást a Facebook alkalmazáson keresztül.

A Messengerrel ellentétben, amely további alkalmazás letöltését igényli, a Facebook Watchhoz a fő Facebook alkalmazásból férhet hozzá.

Töltse le:

Android IOS Amazon Fire

A Microsoftnak azonban van egy külön Facebook Watch alkalmazása a Windows számára.

Töltse le a Facebook Watch for Windows alkalmazást

A Facebook Watch használatának módja a telefonon:

  1. Indítsa el a Facebook app.

  2. Érintse meg a ☰ (három függőleges vonal) menü gombot.

  3. Érintse Óra.

  4. Koppintson a megtekinteni kívánt műsorra vagy videóra.

A Facebook alkalmazásban könnyedén navigálhat az összes elérhető Facebook Watch tartalom között, ha kiválasztja a figyelőlistát, a híreket, a műsorokat vagy a játékokat.

  • Figyelőlistám: A figyelőlistádat követik az általad követett műsorok. Ha lát valamit, ami tetszik a Facebook Watch-on, koppintson a követés gombra, és később megtalálja azt a figyelőlistán.
  • Facebook Watch News: A Hírek lapot élő és korábban rögzített hírvideók töltik be helyi és országos forrásokból. Ha szeretne megnézni néhány gyors hírvideót, akkor itt kell keresnie.
  • Facebook Watch műsorok: Itt találja meg azokat a műsorokat, amelyek a Facebook Watch tartalom nagy részét alkotják. Végiglapozhatja a szerkesztő választásait, átnézheti az összes műsort, hogy érdekes-e valami, vagy kereshet valami konkrétat.

A Facebook Watch játékrész kissé specializáltabb, mivel a Facebook alternatíváját képviseli a Twitch és a Youtube Gaming mellett. Ez a Facebook Watch azon része, ahol megtalálhatja az élő játékfolyamokat és a korábban felvett videókat néhány kedvenc közvetítőjéből.