A terminál megnyitása Mac-en

A Terminal egy olyan alkalmazás, amely parancssori felületen (CLI) keresztül hozzáférést biztosít a Mac belső működéséhez. Az alkalmazás használata lehetővé teszi az operációs rendszer sok módosításának elvégzését, amelyek nem érhetők el a grafikus felhasználói felületről (GUI). Általában nem az átlagos vásárló számára készült. Ehelyett kiváló eszközként szolgál az energiafelhasználók és a fejlesztők számára.

Ennek ellenére, ha kíváncsi vagy, ez a cikk bemutatja, hogyan lehet megnyitni a Terminált Mac-en, és hogyan lehet használni az alapvető parancsokat.

Az ebben a cikkben szereplő utasításokat a macOS 10.15 Catalina használatával mutatjuk be. A parancsoknak a Macintosh számítógépeken a Terminálban kell érvényesülniük.


Mi az a terminál?

A Terminal parancssori felületet biztosító emulátor. Hasonló a Microsoft Windows PowerShelljéhez, amely 2017-ben felváltotta a Parancssorot (MS-DOS). A macOS az Unix operációs rendszeren alapszik, amelyet eredetileg az AT&T épített a Bell rendszer számára. A Terminal alapértelmezés szerint a Bash héjat használja.

A „shell” egy másik szó az interfész számára, legyen szó szöveges vagy grafikával teli. Mivel a Terminal a parancssori környezetet emulálja, a shell létrehozza a vizuális felületet az emuláción belül. A macOS esetében az alapértelmezett shell a Bash (Bourne-Again Shell), bár a Z Shellre (vagy zsh) válthat egy paranccsal.

Minden, amit a macOS-ban lát, egy grafikus felhasználói felületből származik. A parancsok megadása helyett az egeret és a billentyűzetet kezeli a Windows. Az érintőképernyők, a gesztusok, a digitális tollak és egyebek még könnyebbé teszik az interakciókat. Miért bajlódna a parancsok beírása egy régi iskola felületén?

Az egyszerű magyarázat az, hogy parancsok segítségével bármit megtehet, például megváltoztathatja a képernyőképek alapértelmezett tárolási helyét, játékokat játszhat, Mac-beszélgetést folytathat, rejtett mappákat jeleníthet meg stb. Ennél is fontosabb, hogy a parancsok gyorsabbak, mert közvetlenek.

Az összes macOS ablakot és menüt létrehozó grafikus felhasználói felület azonban az egyszerűséget és az egyszerűséget célozza meg, nem pedig a sebességet. Miközben ablakból ablakba húz egy fájlt, a parancssor használata ugyanahhoz a lépéshez gyorsabb lehet.


Hogyan nyissuk meg a terminált

A terminál általában a Dockon található. Az ikon egy parancssori beviteli képernyőhöz hasonlít, amelynek fehér> (nagyobb) szimbóluma fekete háttéren van beállítva.

A Terminal alkalmazást a Launchpadon keresztül is elérheti.

  1. Kattintson a dokkban található „rakéta” ikonra. Ezzel megnyílik a MacOS Launchpad.

  2. Kattintson az Más mappát.

  3. Kattintson az terminál app.

Parancs alapjai

Íme néhány alapvető parancssori indító. Olyan cselekvési szavak, mint a másolás, az áthelyezés és a lista. Ezek közül néhányat nem használunk az alábbi példákban. Ehelyett ez a lista csupán bemutatja a parancsok kezdetét.

A terminálparancsok számára nincs egyszerű visszavonási lehetőség, ezért győződjön meg róla, hogy Ön kényelmesen használja ezt, mielőtt valóban változtatna a rendszerén.

  • hogyan - Sorolja fel egy fájl vagy mappa tartalmát
  • cd - a DOS-hoz hasonlóan használja ezt a parancsot a könyvtárak megváltoztatásához
  • cp - Fájl vagy mappa másolása
  • alapértelmezett - Ez a parancs megváltoztatja a Beállítások alatt nem szereplő beállításokat
  • ls - ez a parancs egy könyvtár tartalmát sorolja fel
  • mkdir - Készítsen könyvtárat
  • mv - Fájl vagy mappa áthelyezése
  • nano - Nyissa meg a Terminal szerkesztőt
  • ssh - a Secure Shell rövidítése, ez a parancs biztonságos titkosított kapcsolatot hoz létre két gazdagép között.
  • sudo - frissíti a parancsot rendszergazdai (felülfelhasználói) jogosultságokkal, és jelszót igényel. Legyen óvatos, mivel a helytelen parancsok károsíthatják a macOS-t, és új telepítést igényelnek.

Parancsok az induláshoz

Itt vannak szórakoztató és hasznos parancsok az induláshoz. Ide tartozik a Mac ébren tartása, a Csillagok háborúja IV. Részének ASCII változatának megtekintése és még néhány más.

Ezeknek a parancsoknak a végrehajtásához az Enter billentyűt kell megnyomnia. Ezt a kulcsot egynél több bejegyzést igénylő parancsokban vettük észre.

Tekintse meg egy fájl vagy könyvtár tartalmát

Ez akkor hasznos, ha a ZIP-fájl vagy futtatható fájl tartalmát meg szeretné tekinteni, mielőtt kibontaná. Helyezze be a fájl vagy mappa helyét a ~ (tilde) szimbólum.

macska ~ / fájl / elérési út / itt

Növelje a frissítési gyakoriságot

A végén lévő szám azt a napot jelöli, amelyen a Mac várni fog a frissítések ellenőrzésére. A MacOS általában hetente egyszer ellenőrzi, így az alapértelmezett szám 7 a végén. Ebben a példában a Mac naponta egyszer ellenőrzi.

alapértelmezés szerint írja be a com.apple.SoftwareUpdate ScheduleFrequency -int 1 parancsot

Tartsa meg Mac Awake-jét

Mivel a Mac nem tud kávét inni, a következő legjobb módja ébren tartásának az, ha koffeintartalmú parancsot ad neki. Ez arra kényszeríti, hogy a végtelenségig ébren maradjon.

Koffeinát

A leállításhoz írja be a CTRL + C kulcsok.

Ha egy adott ideig ébren akarja tartani a Mac számítógépét, használja a következő példát. Itt 250,000 XNUMX másodpercet választottunk (ami nem egészen három nap a kíváncsiak számára).

Koffeinát -t 250000

Nézze meg a Csillagok háborúja: Új remény szöveges változatát

Ez csak szórakozás. Lehet, hogy nem ül végig az egész műsoron, de elképesztő látni ezt a klasszikus filmet egy animált ASCII formátumban, akárcsak az 1980-as évek elején.

nc törölköző.blinkenlights.nl 23

Módosítsa a Pillanatkép formátumát

A PNG az alapértelmezett formátum. Ezzel a paranccsal mentheti a képernyőképeket JPG, GIF vagy más fájlformátumban.

alapértelmezések: com.apple.screencapture type jpg

Módosítsa az Alapértelmezett képernyőkép nevet

A MacOS képernyőképeket menti a fájl dátumában és dátumában. Ezzel a paranccsal hozzon létre egy alapértelmezett fájlnevet, amely nem olyan csúnya és hosszú.

alapértelmezés szerint írja be a com.apple.screencapture nevet "Új képernyőfotó neve"

Módosítsa a Pillanatkép mentése úticélt

A képernyőképek alapértelmezés szerint az asztalra kerülnek. Ezzel a paranccsal módosíthatja a céltároló helyét, például egy dedikált mappát.

alapértelmezés szerint írja be a com.apple.screencapture location ~ / your / location / ide parancsot

Nyomja meg a belép kulcs.

killall SystemUIServer

Távolítsa el a Screenshot Drop Shadow alkalmazást

Ha a megnyitott ablakról képernyőképeket készít a Command + Shift + 4 + szóköz parancsot, a MacOS egy árnyékot ad hozzá, amikor rákattint az adott ablakra. Ha nem akarja ezt a hatást, használja a következő parancsot:

alapértelmezések: com.apple.screencapture disable-shadow -bool IGAZ; killall SystemUIServer

A hatás újbóli engedélyezéséhez írja be ezt a parancsot:

alapértelmezések: com.apple.screencapture disable-shadow -bool FALSE; killall SystemUIServer

Harangjáték, mint egy iPhone, amely csatlakozik a tápellátáshoz

Itt egy kis parancssori szórakozás az iPhone tulajdonosok számára.

alapértelmezés szerint írja a com.apple.PowerChime ChimeOnAllHardware -bool IGAZ; nyissa meg a /System/Library/CoreServices/PowerChime.app fájlt

A hangjelzés letiltásához írja be a következőt, és nyomja meg az Enter billentyűt:

alapértelmezés szerint írja a com.apple.PowerChime ChimeOnAllHardware -bool FALSE; killall PowerChime

Beszéljen a Mac-szel

Ez más célt nem szolgál, mint a gyermekek szórakoztatása a Mac mechanikus hangjával. Nincs szükség idézőjelekre a parancsban. (Győződjön meg róla, hogy az idézőjelben lévő mondatot cserélje le arra, amit a számítógép beszélni akar.)

Mondja, hogy „Ide írja a jó mondatát”

Fájlok letöltése az internetről

Nem akar fájlokat letölteni egy böngésző segítségével? Válassza inkább ezt az utat.

cd ~ / Letöltések /

Nyomja meg a belép gombot, és írja be ezt a parancsot. A sajtó a belép gombot, miután megadta a parancsot.

curl -O [a letöltendő fájl URL-je]