BMP és DIB fájlok magyarázata és megnyitása

A BMP fájlkiterjesztésű fájl egy eszközfüggetlen Bitmap Graphic fájl, ezért röviden DIB fájlnak lehet nevezni. Bitmap képfájloknak vagy csak bitképeknek is nevezik őket.

A BMP fájlok monokróm és színes képadatokat is képesek különböző szín / bitmélységben tárolni. Noha a legtöbb BMP tömörítetlen, így meglehetősen nagy méretű, opcionálisan kisebbekké válhatnak a veszteségmentes adattömörítés révén.

A BMP formátum nagyon elterjedt, valójában annyira gyakori, hogy sok látszólag saját tulajdonú képformátumot csak átneveznek BMP fájlokká!

Az XBM és újabb XPM formátuma két képformátum, amelyek hasonlóak a DIB / BMP-hez.

A DIB és a BMP fájlok nem igazán azonosak, mivel a kettőnek eltérő fejlécinformációja van.


BMP vagy DIB fájl megnyitása

Az eszközfüggetlen Bitmap Graphic fájlformátum szabadalmaktól mentes, és sokféle program nyújt támogatást a formátum megnyitásához és írásához.

Ez azt jelenti, hogy a legtöbb grafikai program, mint például a Paint és a Photo Viewer a Windows-ban, az IrfanView, az XnView, a GIMP, valamint az olyan fejlettebb programok, mint az Adobe Photoshop, az Adobe Photoshop Elements és a Corel PaintShop Pro, mind fel lehet használni a BMP és DIB fájlok megnyitására.

Az Apple Preview, az Apple Photos és a ColorStrokes meg tudja nyitni a BMP fájlokat a macOS-on. A GIMP egy ingyenes program Linux, Mac és Windows felhasználók számára, amely képes megnyitni a DIB fájlokat.

Mivel a .DIB fájlkiterjesztés nem annyira elterjedt, mint a .BMP, feltételezhetjük, hogy vannak más, nem grafikával kapcsolatos programok is, amelyek .DIB fájlkiterjesztéssel rendelkező fájlokat használnak. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy nyissa meg a DIB fájlt szöveges dokumentumként egy ingyenes szövegszerkesztővel, hogy lássa, van-e olyan fájl a fájlban, amely hasznos lehet annak kiderítésében, hogy milyen típusú fájlról van szó, és milyen programot használtak a létrehozásához.

Figyelembe véve a BMP / DIB formátum igen széleskörű támogatását, valószínűleg már legalább két, esetleg több olyan program van telepítve, amelyek támogatják ezeket a kiterjesztéseket tartalmazó fájlokat. Bár nagyszerű, hogy vannak opciói, valószínűleg inkább egy programot részesít előnyben, különösen a fájlok kezeléséhez.

Ha az alapértelmezett program, amely jelenleg megnyitja a BMP és a DIB fájlokat, nem az a program, amelyet használni szeretne, a teendőkkel kapcsolatban lásd: A fájl társításainak módosítása a Windows rendszerben.


BMP vagy DIB fájl konvertálása

Rengeteg ingyenes képátalakító program van, amely a BMP fájlokat más képformátumokká konvertálja, például PNG, PDF, JPG, TIF, ICO stb. Ezt akár webböngészőjében is megteheti a FileZigZag és a Zamzar online képátalakítókkal.

Néhány BMP konverter nem biztos, hogy megnyitja a .DIB fájlkiterjesztésű fájlt, ebben az esetben alternatívákat is használhat, mint például a CoolUtils.com, az Online-Utility.org vagy a Picture Resize Genius.

Ha egy .DIB fájlt szeretne létrehozni egy kép DIB formátumba konvertálásával, akkor ezt megteheti az ingyenes online AConvert konverterrel.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a BMP vagy DIB fájlja nem nyílik meg ezeken a képnézegetőknél, akkor előfordulhat, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést.

A BML (Bean Markup Language), a BMF (FloorPlan), DIF (Data Interchange Format), DIZ, DB és DIC (Dictionary) fájlok közös betűket osztanak meg a DIB és a BMP fájlokkal, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanazzal a szoftverrel nyithatnak meg .