A Firefox adatvédelmi és biztonsági beállításainak használata

A Mozilla Firefox lehetőséget kínál az összes webhely, valamint az Ön által felkeresett webhelyek biztonsági és engedélyezési beállításainak testreszabására. Letilthat például bizonyos tartalmakat, törölheti a cookie-kat és korlátozhatja a Firefox által gyűjtött információkat. Ismerje meg, hogyan kezelheti az engedélyeket a Firefoxban, és hogyan adhat meg egy webhelynek külön engedélyeket.

A cikkben található információk a Firefox asztali verziójára vonatkoznak minden operációs rendszerre.


Hogyan lehet elérni a Firefox adatvédelmi és biztonsági beállításait

Mielőtt elkezdené, mindenképpen frissítse a Firefoxot a legújabb verzióra, hogy hozzáférhessen a legújabb funkciókhoz. Az adatvédelmi és biztonsági beállítások megadásához írja be about: preferenciák # adatvédelmi a Firefox címsorába. Megérkezik az Adatvédelem és biztonság oldalra képernyő, amely négy fő részre oszlik.

A Firefox parancsainak ismertetése gyorsbillentyűket biztosít a böngésző különböző beállításaihoz és beállításaihoz.


Firefox böngésző adatvédelem

Ebben a szakaszban kiválaszthatja a potenciálisan veszélyes tartalmak elleni védelem szintjét. Választ Standard
, Szigorúvagy szokás, amellyel kiválaszthatja, hogy mit és milyen mértékben blokkoljon. Azt is kiválaszthatja, hogy a Firefox hogyan menti a böngészési előzményeket, a cookie-kat, a jelszavakat és az automatikus kitöltési információkat.

A tartalomblokkolási beállítások további testreszabásához válassza a lehetőséget kivételek alatt a Bejelentkezés és jelszó szakaszban hozhatja létre azoknak a webhelyeknek a listáját, amelyek nem menthetik el felhasználónevét és jelszavát.


Firefox engedélyek

Alatt Engedélyek, kikapcsolhatja a helykövetést, blokkolhatja a mikrofonhoz való hozzáférést és szabályozhatja az értesítések fogadásának módját. Ebben a szakaszban minden elem módosítható a beállítások megváltoztatásához és a kivételek hozzáadásához. Például válassza a lehetőséget beállítások mellett Háló megmondani a Firefoxnak, hogy mit kell tennie, ha egy webhely kéri a kamera elérését.

Ezenkívül láthat bizonyos lehetőségeket bizonyos tartalmak blokkolására, mint például az előugró ablakok és azok a webhelyek, amelyek megpróbálják automatikusan lejátszani a hangot vagy telepíteni a kiegészítőket. Válassza a lehetőséget kivételek az egyes lehetőségek mellett speciális engedélyek megadásához adott webhelyekhez.


Firefox adatgyűjtés és használat

Ez a szakasz bemutatja a Firefoxnak, hogyan kell kezelni az érzékeny és személyes információkat. Tekintse át a Mozilla adatvédelmi közleményét, hogy eldöntse, technikai információkat és összeomlási jelentéseket szeretne-e küldeni a Mozillának, és engedélyezi-e a Firefox számára, hogy bővítményeket ajánljon a böngészési élmény javítása érdekében.

Firefox Security

Az utolsó részben beállíthatja, hogy a Firefox miként kezeli a potenciálisan veszélyes vagy megtévesztő tartalmat a felkeresett webhelyeken. A Firefox az adathalászat és más típusú támadások ellen védelmet nyújt az adathalászat és a rosszindulatú programok elleni védelem funkciójával, amely ellenőrzi a meglátogatott oldalakat a köztudottan rosszindulatú webhelyek listájával.

Azt is kiválaszthatja, hogy a Firefox hogyan kezeli az internetes tanúsítványokat. A webkiszolgáló tanúsítványa garancia arra, hogy a webhely tulajdonosa törvényes. Ha egy webhely személyes tanúsítványát kéri Öntől, akkor a webhely személyes adatokat kíván gyűjteni Öntől, vagy biztonságos kapcsolatot létesíthet a böngészővel (meg tudja mondani, hogy az URL https).

Számos egyéb lépést megtehet a Firefox biztonsága érdekében, például telepítheti a HTTPS Everywhere kiegészítőt.


Firefox Vezérlőközpont

Ha különböző beállításokat szeretne használni egy adott webhelyen, látogasson el a Firefox Vezérlőközpontba. A Vezérlőközpont megkereséséhez lépjen bármelyik webhelyre, és válassza ki a pajzs a címsáv bal URL-jéhez az adott oldalhoz tartozó vezérlőkkel rendelkező menü megnyitásához.

Ha az Adatvédelem és biztonság beállításaiban konfigurálta a tartalom blokkolását, akkor meglátja, hogy a webhely képes-e nyomon követni, vagy tartalmaz-e olyan tartalmat, amelyet a Firefox letiltott. A beállítások módosításához válassza a lehetőséget Védelmi beállítások.

Webhely-kapcsolat biztonsága és engedélyei

Amikor egy webhely biztonságos, a lakats ikon jelenik meg a címsorban. Ha egy webhely nem biztonságos (például a webhelytulajdonos tanúsítványa lejárt), akkor egy i ikon helyett lakat.

Ha további információt szeretne a webhely biztonságáról, válassza a ikont lakat a címsávban az URL mellett, majd válassza a ikont jobb nyíl mellett A kapcsolat biztonságos. Egy új ablakban megjelenik a webhely tulajdonosa, valamint a tanúsító hatóság, amely kiadta és ellenőrizte a webhely tanúsítványát. Ha speciális engedélyeket szeretne beállítani az Ön által látogatott webhelyhez, válassza a lehetőséget Engedélyek.