A Mac DNS-beállításainak módosítása

A Mac Domain Name Server (DNS) beállításainak konfigurálása egyszerű folyamat. Ennek ellenére néhány árnyalattal számolnia kell, hogy a legtöbbet hozza ki a DNS-kiszolgálóból.

Konfigurálja Mac számítógépének DNS-beállításait a Hálózati rendszer beállításai ablaktáblán, ahol ugyanazokat az utasításokat használhatja bármilyen hálózati kapcsolattípushoz.

 Web


Amire szükséged van

  • Egy vagy több DNS IP (Internet Protocol) cím. Az IP-címeket általában az internetszolgáltató (ISP) rendeli hozzá, bár általában nincsenek megkötve a hozzárendelt névszerverek használatához. Egyesek inkább a nyilvánosan elérhető DNS-szolgáltatásokat használják, mint például az Open DNS vagy a Google DNS, azzal az elmélettel, hogy a nyilvánosan elérhető DNS-kiszolgálók gyorsabbak lehetnek, mint a helyi internetszolgáltatók által nyújtott szolgáltatások. Ha nem biztos abban, hogy melyik DNS-szolgáltatást használja, akkor próbálja ki a Google névadó alkalmazását a DNS-rendszerek sebességének teszteléséhez.
  • Rendszergazda hozzáférés a Mac-hez. Rendszergazdai jelszóra van szüksége a Mac hálózati beállításainak módosításához. Ha a felhasználói fiók az egyetlen felhasználói fiók a Mac számítógépén, akkor az egyben a rendszergazdai fiók is.

Nyissa meg a Mac DNS-beállításait

  1. Indítsa el a Rendszerbeállításokat a kiválasztásával System Preferences in az Apple menüre vagy a System Preferences ikon a dokkban.

  2. Kattints hálózat a Rendszerbeállítások ablakban nyissa meg a Hálózati beállítások képernyőt, amely megjeleníti a Mac számára jelenleg elérhető összes hálózati kapcsolattípust.

  3. A bal oldali ablaktáblában válassza ki azt a kapcsolattípust, amelynek DNS-beállításait módosítani kívánja, majd kattintson a gombra Részletes gombot.

    Általában csak egy kapcsolattípus aktív - jellemzően Wi-Fi -, amelyet a neve melletti zöld pont jelez. A folyamat azonban alapvetően megegyezik az Ön által használt bármilyen kapcsolattípussal: Ethernet, Wi-Fi, Thunderbolt Bridge, Bluetooth vagy teljesen más.

  4. Kattintson az DNS fül két panel megjelenítéséhez. Az egyik ablaktábla tartalmazza a DNS-kiszolgálókat, a másik pedig a Keresési tartományokat. Ezen a képernyőn adhat hozzá vagy törölhet DNS bejegyzéseket.

    Előfordulhat, hogy a DNS-kiszolgálók listája üres, egy vagy több szürkés bejegyzéssel rendelkezik, vagy normál sötét szövegben szerepelhetnek. Az elszürkült szöveg azt jelenti, hogy a DNS-szerverek IP-címeit a hálózat másik eszköze, általában a hálózati útválasztó rendelte hozzá. A hozzárendeléseket felülírhatja a DNS-kiszolgáló listájának szerkesztésével a Mac-en. Ha itt felülírja a DNS-bejegyzéseket a Mac Hálózati beállítások ablaktábláján, a változtatások csak a Mac-et érintik, a hálózat bármely más eszközét nem.

    A sötét szövegű bejegyzések jelzik azokat a DNS-címeket, amelyeket helyileg adtak meg a Mac-en. Az üres bejegyzés azt jelenti, hogy még nincs hozzárendelve DNS-kiszolgáló.


DNS bejegyzések szerkesztése

Ha a DNS-lista üres, vagy egy vagy több szürke színű bejegyzéssel rendelkezik, hozzáadhat egy vagy több új DNS-címet a listához. Bármely hozzáadott bejegyzés felváltja a szürkés színű bejegyzéseket. Ha meg akarja tartani egy vagy több szürke színű DNS-címet, írja le a címeket, majd manuálisan adja meg újra az új DNS-címek hozzáadásának részeként.

Ha már van egy vagy több DNS-kiszolgáló sötét szövegben, akkor a hozzáadott új bejegyzések alattuk jelennek meg a listában, és nem helyettesítik a meglévő DNS-kiszolgálókat. Ha egy vagy több meglévő DNS-kiszolgálót szeretne kicserélni, vagy beírhatja az új DNS-címeket, majd áthúzza a bejegyzéseket az átrendezéshez, vagy először törölje a bejegyzéseket, majd adja hozzá a DNS-címeket abban a sorrendben, amelyben meg szeretné jeleníteni őket.

Fontos a DNS-szerverek sorrendje. Amikor a Mac-nek meg kell oldania egy URL-t, akkor lekérdezi a lista első DNS-bejegyzését. Ha nincs válasz, a Mac a lista második bejegyzésétől kéri a szükséges információkat. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg egy DNS-kiszolgáló nem ad választ, vagy a Mac nem futtatja az összes felsorolt ​​DNS-kiszolgálót válasz nélkül.


DNS bejegyzés hozzáadása

Amikor a DNS-beállítások képernyőn van, könnyen hozzáadhat egy új DNS-bejegyzést.

  1. Kattintson az + (pluszjel) a képernyő bal alsó sarkában.

  2. Írja be a DNS-kiszolgáló címe a DNS-kiszolgálók ablaktáblában IPv6 vagy IPv4 pont-tizedes formátumban - számcsoportok tizedespontokkal elválasztva. Ilyen például a 208.67.222.222, amely az Open DNS-ből elérhető DNS-kiszolgálók egyike. Soronként ne adjon meg egynél több DNS-címet.

  3. További DNS-címek hozzáadásához ismételje meg a folyamatot.


DNS bejegyzés törlése

Amikor a DNS-beállítások képernyőn van, törölheti a DNS-bejegyzéseket is.

  1. Jelölje ki az eltávolítani kívánt DNS-címet.

  2. Kattintson az - (mínuszjel) a képernyő bal alsó sarkában.

  3. Ismételje meg minden további eltávolítani kívánt DNS-címet.

Nem törölheti egy másik eszköz által konfigurált DNS-címeket (szürkén látható bejegyzés).

A Keresési domainek használata

A DNS-beállítások Keresési tartományok ablaka a Safariban és más hálózati szolgáltatásokban használt hosztnevek automatikus kiegészítésére szolgál. Például, ha az otthoni hálózat az example.com tartománynévvel van konfigurálva, és egy ColorLaser nevű hálózati nyomtatóhoz szeretne hozzáférni, akkor általában a ColorLaser.example.com címet írja be a Safari böngészőbe az állapotoldal eléréséhez. 

Ha hozzáadta az example.com címet a Keresési tartomány ablaktáblához, akkor a Safari bármelyik beírt gazdagépnévhez hozzáfűzheti az example.com webhelyet. A Keresési tartomány ablaktábla kitöltésével beírhatja a ColorLasert a Safari URL mezőjébe, és ez a ColorLaser.example.com webhelyhez fog kapcsolódni.

A keresési tartományok hozzáadása, eltávolítása és rendszerezése a DNS-bejegyzésekkel megegyező módszerrel történik.

Befejezés

Amikor végzett a szerkesztéssel, kattintson a gombra OK gomb. Ez a művelet bezárja a Speciális hálózat lapot, és visszatér a fő Hálózati beállítások ablaktáblához.

Kattintson az alkalmaz gombot a DNS-szerkesztési folyamat befejezéséhez.

Új DNS-beállításai készen állnak a használatra. Ne feledje, hogy a módosított beállítások csak a Mac-et érintik. Ha módosítania kell a hálózat összes eszközének DNS-beállításait, hajtsa végre a módosításokat a hálózati útválasztón.

Tesztelje új DNS-szolgáltatóját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden megfelelően van-e beállítva.