A Google Chrome Feladatkezelő használata

A Google Chrome egyik legkényelmesebb "motorháztető alatti" funkciója a többprocesszoros architektúra, amely lehetővé teszi a fülek külön folyamatként történő futtatását. Ezek a folyamatok függetlenek a fő szálaktól, így egy összeomlott vagy lefagyott weboldal nem eredményezi a teljes böngésző leállítását. Esetenként a Chrome elmarad vagy furcsán viselkedik, vagy egy weboldal lefagy, de gyakran nem tudja, melyik lap a tettes. Itt jön jól a Chrome Feladatkezelő.

A Chrome Feladatkezelő nemcsak az egyes megnyitott lapok és beépülő modulok CPU-ját, memóriáját és hálózati használatát jeleníti meg, hanem lehetővé teszi az egyes folyamatok megölését is egy kattintással, hasonlóan a Windows Feladatkezelőhöz vagy a macOS Activity Monitorhoz.


A Chrome Feladatkezelő indítása

A Chrome Feladatkezelő elindítása egyszerű. Kövesse ezeket az utasításokat a szolgáltatás megnyitásához.

  1. Nyissa meg a Chrome böngészőt.

  2. Válassza ki a Chrome-ot menü gombra a böngészőablak jobb felső sarkában. Az ikont három függőlegesen igazított pont jelzi.

  3. Amikor megjelenik a legördülő menü, vigye az egérmutatót a Több eszköz opciót.

  4. Amikor megjelenik az almenü, válassza a feliratú opciót Feladatkezelő a feladatkezelő megnyitásához a képernyőn.


A Feladatkezelő megnyitásának alternatív módszerei

Vannak más, gyorsabb módszerek is a Chrome Feladatkezelő megnyitására. Mac számítógépen válassza a lehetőséget Ablak a felső menüsorból, majd válassza a lehetőséget Task Manager.

A feladatkezelő megnyitásához billentyűparancsok is vannak, a használt eszköztől függően:

  • nyomja meg Shift + Esc hogy megnyissa a Chrome Feladatkezelőt egy Windows számítógépen.
  • nyomja meg Keresés + Esc nyissa meg a Chrome Feladatkezelőt a Chrome OS-eszköz (Chromebook).

A Feladatkezelő használata

A Chrome Feladatkezelőjének megnyitásakor megtekintheti az összes megnyitott fül, bővítmény és folyamat listáját. Megtekintheti azokat a statisztikákat is, amelyek a számítógép memóriájának nagy részét használja, a CPU használatát és a hálózati tevékenységet. Amikor a böngészési tevékenysége jelentősen lelassul, ellenőrizze a Feladatkezelőben, hogy azonosítsa-e egy webhely összeomlását. Bármely nyitott folyamat befejezéséhez válassza ki a nevét, majd válassza a lehetőséget folyamat befejezése.

A képernyőn megjelenik az egyes folyamatok memóriaterülete is. Ha sok bővítményt adott hozzá a Chrome-hoz, akkor egyszerre több is futhat. Értékelje a kiterjesztéseket, és ha nem használja őket, távolítsa el őket a memória felszabadítása érdekében.


A Feladatkezelő kibővítése

Ha további információt szeretne arról, hogy a Chrome hogyan befolyásolja a rendszer teljesítményét a Windows rendszerben, kattintson a jobb gombbal egy elemre a Feladatkezelő képernyőn, és válasszon egy kategóriát a felugró menüből. A fent említett statisztikák mellett kiválaszthatja a megosztott memória, a privát memória, a kép gyorsítótár, a szkript gyorsítótár, a CSS gyorsítótár, az SQLite memória és a JavaScript memória adatainak megtekintését.

A Windows rendszerben is kiválaszthatja a Statisztika Nerds számára linket a Feladatkezelő alján az összes statisztika mélyebb ellenőrzéséhez.