A HOSTS fájl szerkesztése a Windows rendszerben

A Windows HOSTS fájl úgy működik, mint egy DNS-szerver helyi másolata, így a szerkesztés ismerete hasznos lehet, ha egyéni domain-átirányításokat szeretne végrehajtani, blokkolni szeretné a webhelyeket vagy eltávolítani a rosszindulatú programok által beállított rosszindulatú bejegyzéseket. Ennek ellenére előfordulhat, hogy engedélyezési hibákat és más problémákat tapasztal, amikor módosítja ezt a fájlt a Windows egyes verzióiban.

A cikk utasításai a Windows XP, a Windows 7, a Windows 8 és a Windows 10 rendszerekre vonatkoznak.


A Windows HOSTS fájl szerkesztése

Windows 7, 8 és 10 rendszerben csak akkor mentheti a HOSTS fájl szerkesztéseit, ha azt közvetlenül a Jegyzettömbből vagy egy másik szövegszerkesztőből nyitja meg. Ehhez:

  1. Nyissa meg a Jegyzettömböt vagy egy másik szövegszerkesztő, például a Notepad ++.

  2. A szövegszerkesztőben válassza a lehetőséget Fájl> Megnyitás és nyissa meg a HOST fájl helyét itt: C: Windows System32 illesztőprogramok stb.

  3. választ Szöveges dokumentumok (* txt) a jobb alsó sarokban Nyisd ki ablakot, és változtassa meg a következőre: Minden fájl.

    Erre a lépésre azért van szükség, mert a HOSTS fájl nem rendelkezik .TXT fájlkiterjesztéssel.

  4. Amikor fájlok jelennek meg a mappában, kattintson duplán hosts megnyitni.

  5. Szerkessze a HOSTS fájlt, és mentse a módosításokat.


Mi van, ha nem tudom menteni a HOSTS fájlt?

A Windows egyes verzióiban nincs engedélye arra, hogy közvetlenül a stb mappába. Ebben az esetben ilyen hibát láthat, amikor megpróbálja menteni:

A C: Windows System32 drivers etc gazdagépekhez való hozzáférést megtagadták
Nem lehet létrehozni a C: Windows System32 drivers etc hosts fájlt. Győződjön meg arról, hogy az elérési út és a fájl neve helyes.

Ehelyett máshol kell mentenie a fájlt, mint a dokumentumok or asztali mappába. Mentés után lépjen abba a mappába, másolja a HOSTS fájlt, és illessze be közvetlenül a HOSTS fájl helyére (C: Windows System32 illesztőprogramok stb). Megkérik az engedélyek érvényesítésével, és meg kell erősítenie a fájl felülírását.

Ha továbbra is problémája van a módosított HOSTS fájl mentésével, ellenőrizze, hogy a fájl attribútumai csak olvashatóak-e. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a lehetőséget ingatlanok hogy lássa az attribútumokat.

Egy másik lehetőség az, hogy megnyitja a szövegszerkesztő programot rendszergazdaként, hogy az engedélyeket már alkalmazzák a szerkesztőre. Ezután a HOSTS fájl mentése az eredeti fölé elvégezhető anélkül, hogy ellenőriznie kellene az adminisztrátori adatokat.

Ha még mindig nem tud menteni a HOSTS fájl helyre, akkor valószínűleg nincs megfelelő engedélye a mappában lévő fájlok szerkesztéséhez. Be kell jelentkeznie egy olyan fiókkal, amely adminisztrátori jogokkal rendelkezik a HOSTS fájl felett, amelyet ellenőrizhet, ha jobb gombbal kattint a fájlra, és megnyitja a Biztonság Tab.


Mire használják a HOSTS fájlt?

A HOSTS fájl a telefoncég címtársegítésének virtuális megfelelője. Ahol a címtársegítés egy személy nevét egy telefonszámhoz illeszti, a HOSTS fájl a domainneveket IP-címekhez társítja.

A HOSTS fájl bejegyzései felülírják az internetszolgáltató által fenntartott DNS bejegyzéseket. Bár ez a hierarchia hasznos lehet rendszeres használat esetén, például a hirdetések vagy bizonyos rosszindulatú IP-címek blokkolásában, funkciói szintén ezt a fájlt teszik a rosszindulatú programok közös célpontjává.

Módosításával a rosszindulatú programok blokkolhatják a víruskereső frissítésekhez való hozzáférést, vagy rosszindulatú webhelyre kényszeríthetik. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a HOSTS fájlt, vagy legalább tudni, hogyan lehet eltávolítani a hamis bejegyzéseket.

Sokkal könnyebb blokkolni bizonyos tartományokat a számítógépről, ha olyan egyedi DNS-szolgáltatást használ, amely támogatja a tartalomszűrést vagy a blokklistákat.