A BCD újjáépítése a Windows rendszerben

Mit kell tudni

  • Ha hiányzik, sérült vagy helytelenül van konfigurálva a Windows rendszerindítási konfigurációs adattár (BCD), a Windows nem tud elindulni.
  • A BCD problémájának legegyszerűbb megoldása az egyszerű újjáépítés, amelyet automatikusan megtehet a bootrec parancs.
  • Számos futtatható parancs és sok kimenet van a képernyőn, de a BCD újjáépítése nagyon egyszerű folyamat.

Ha látja, hogy a BOOTMGR hiányzik, vagy hasonló hibaüzenetet mutat a rendszerindítási folyamat elején, akkor BCD-problémája van. Ez a cikk elmagyarázza a BCD újjáépítését.

Ezek az utasítások a Windows 10, Windows 8, Windows 7 és Windows Vista operációs rendszerekre vonatkoznak. Hasonló problémák fordulhatnak elő a Windows XP rendszerben, de mivel a rendszerindítási konfigurációs információkat a boot.ini fájl és nem a BCD, az XP-problémák kijavítása a rendszerindítási adatokkal teljesen más folyamatot igényel.


A BCD újjáépítése Windows 10, 8, 7 vagy Vista rendszerben

A BCD újjáépítése a Windows rendszerben csak körülbelül 15 percet vesz igénybe:

  1. Windows 10 vagy Windows 8 rendszeren: Indítsa el a Speciális indítási lehetőségeket. Windows 7 vagy Windows Vista rendszeren: Indítsa el a Rendszer-helyreállítási beállításokat.

  2. Windows 10/8 rendszerben válassza a lehetőséget Elhárítása > Speciális beállítások.

  3. Indításához kattintson a Parancssor gombra.

    A Parancssor nem indul el azonnal. A számítógépen rövid ideig megjelenik az "Előkészítés" képernyő, amíg készen áll a számítógépre.

    Előfordulhat, hogy ki kell választania a fiók nevét, és meg kell adnia a jelszavát a Parancssor eléréséhez.

  4. A parancssorba írja be a bootrec parancsot az alábbiak szerint, majd nyomja meg a gombot belép:

    bootrec / RebuildBcd

    A bootrec A parancs megkeresi a BCD-ben nem szereplő Windows-telepítéseket, majd megkérdezi, hogy szeretne-e hozzáadni egyet vagy többet.

  5. A parancssorban az alábbi üzenetek egyikét kell látnia.

    opció 1

    Minden lemez vizsgálata Windows-telepítésekhez. Kérjük, várjon, mert ez eltarthat egy ideig ... Sikeresen beolvasta a Windows telepítéseket. Azonosított Windows-telepítések száma: 0 A művelet sikeresen befejeződött.

    opció 2

    Minden lemez vizsgálata Windows-telepítésekhez. Kérjük, várjon, mert ez eltarthat egy ideig ... Sikeresen beolvasta a Windows telepítéseket. Az összes azonosított Windows-telepítés: 1 [1] D: Windows Hozzáadja a telepítést a rendszerindítási listához? Igen / Nem / Mind:

    Ha látja az 1. lehetőséget: Folytassa a 7. lépéssel. Ez az eredmény valószínűleg azt jelenti, hogy a BCD tárban található Windows telepítési adatok léteznek, de bootrec nem találta a Windows további telepítéseit a számítógépen a BCD-hez való hozzáadáshoz. Rendben van; csak néhány további lépést kell tennie a BCD újjáépítéséhez.

    Ha látja a 2. lehetőséget: belép Y or Igen hoz A telepítés a rendszerindító listához? kérdés, amely után látnia kell a művelet sikeresen befejeződött, majd egy villogó kurzor jelenik meg a parancssorban. Fejezze be a 10. lépéssel az oldal alja felé.

  6. Mivel a BCD tároló létezik, és felsorolja a Windows telepítését, először manuálisan kell eltávolítania, majd újra meg kell próbálnia újjáépíteni. A parancssorban hajtsa végre a bcdedit parancsot az ábra szerint, majd nyomja meg a gombot belép:

    bcdedit / export c: cdbackup

    A bcdedit parancsot használjuk a BCD tároló fájlként történő exportálásához: bcdbackup. Nincs szükség fájlkiterjesztés megadására. A parancsnak a következőket kell visszaadnia a képernyőn, vagyis a BCD exportálása a várt módon működött:

    A művelet sikeresen befejeződött.

  7. Ezen a ponton több fájlattribútumot kell módosítania a BCD-tár számára, hogy manipulálhassa azokat. A parancssorban hajtsa végre az attrib parancsot pontosan így:

    attribútum c: boot bcd -h -r -s

    Az imént az attrib paranccsal eltávolította a rejtett, csak olvasható és rendszerattribútumokat a fájlból BCD. Ezek az attribútumok korlátozták a fájlban elvégezhető műveleteket. Most, hogy elmentek, szabadabban manipulálhatja a fájlt (konkrétan átnevezheti).

  8. A BCD tár átnevezéséhez hajtsa végre a ren parancsot az ábra szerint:

    ren c: boot bcd bcd.old

    Most, hogy a BCD áruházat átnevezték, képesnek kell lennie arra, hogy sikeresen újjáépítse, ahogy a 6. lépésben megpróbálta.

    Teljesen törölheti a BCD fájlt, mivel újat készül létrehozni. A meglévő BCD átnevezése azonban ugyanazt eredményezi, mivel ez most már nem érhető el a Windows számára, ráadásul az 5. lépésben végrehajtott export mellett egy másik biztonsági másolat is rendelkezésre áll, ha a műveletek visszavonása mellett dönt.

  9. Próbálja meg újra felépíteni a BCD-t az alábbiak végrehajtásával belép:

    bootrec / RebuildBcd

    Ezt a Parancssorban kell elkészítenie:

    Minden lemez vizsgálata Windows-telepítésekhez. Kérjük, várjon, mert ez eltarthat egy ideig ... Sikeresen beolvasta a Windows telepítéseket. Az összes azonosított Windows-telepítés: 1 [1] D: Windows Hozzáadja a telepítést a rendszerindítási listához? Igen / Nem / Mind:

    Ez azt jelenti, hogy a BCD áruház újjáépítése a várakozásoknak megfelelően halad.

  10. A A telepítés a rendszerindító listához? kérdés, típus Y or Igen, majd a belép kulcs.

    Ezt látnia kell a képernyőn, hogy megmutassa, hogy a BCD újjáépítése befejeződött:

    A művelet komplex

  11. Indítsa újra a számítógépet. Feltételezve, hogy a BCD áruház problémája volt az egyetlen probléma, a Windows-nak a várt módon kell elindulnia.

    Attól függően, hogy hogyan indította el a Speciális indítási beállításokat vagy a Rendszer-helyreállítási opciókat, előfordulhat, hogy az újraindítás előtt eltávolítania kell egy lemezt vagy flash meghajtót.

Ha a BCD újjáépítése nem oldotta meg a problémát, folytassa a problémakör elhárítását, amelyet lát, amely megakadályozza a Windows normál indítását.