Fájl társítások módosítása a Windows rendszerben

Mit kell tudni

  • A Win10 beállításai alatt kattintson a gombra Alkalmazások> Alapértelmezett alkalmazások> Alapértelmezett alkalmazások kiválasztása fájltípus szerint, majd válassza ki a társítani kívánt programot.
  • Az egész folyamat kevesebb, mint öt perc.
  • A program alapértelmezett fájl társításának beállítása nem korlátozza más, a fájltípust támogató programok működését.

Ez a cikk elmagyarázza az alábbi egyszerű lépéseket a fájltípus program társításának megváltoztatására a Windows rendszerben. Az utasítások a Windows 10, 8, 7, Vista és XP rendszerekre vonatkoznak.


A fájl társítások módosítása a Windows 10 rendszerben

A Windows csak egy programot képes automatikusan megnyitni egy adott fájlkiterjesztéshez, így ha például a Photoshop Elements programban szeretne PNG fájljaival dolgozni, és nem a Paint alkalmazással, akkor a PNG fájlok alapértelmezett fájl társítását meg kell változtatni.

A Windows 10 a Vezérlőpult helyett a Beállítások segítségével módosítja a fájltípus társításokat.

  1. Kattintson a jobb gombbal a Start gombra (vagy nyomja meg a WIN + X gyorsbillentyű) és válassza beállítások.

  2. választ Apps a listából.

  3. Válasszon Alapértelmezett alkalmazások bal oldalon.

  4. Görgessen egy kicsit lefelé, és válassza a lehetőséget Válassza az alapértelmezett alkalmazásokat fájltípus szerint.

  5. Keresse meg azt a fájlkiterjesztést, amelyhez módosítani szeretné az alapértelmezett programot.

    Ha nem biztos abban, hogy a fájl milyen kiterjesztést használ, nyissa meg a File Explorer alkalmazást a fájl megkereséséhez, és használja a Megnézem > Fájlnév kiterjesztések lehetőség a fájlkiterjesztések megjelenítésére.

  6. Ban,-ben Válassza az alapértelmezett alkalmazásokat fájltípus szerint ablakban válassza ki a fájlkiterjesztés jobb oldalán található programot. Ha nincs ilyen, válassza a lehetőséget Válasszon egy alapértelmezettet helyette.

  7. Ban,-ben Válasszon egy alkalmazás előugró ablakot ablakban válasszon egy új programot a fájlkiterjesztéshez társítani. Ha nincs felsorolva egy, amelyet használni szeretne, próbálkozzon Keressen egy alkalmazást a Store-ban.

  8. A Windows 10 most megnyitja a kiválasztott programot, amikor minden alkalommal megnyit egy ilyen kiterjesztésű fájlt a Fájlkezelőből.

Ha végzett, bezárhatja az összes megnyitott ablakot a módosítások elvégzéséhez.


A fájl társítások módosítása Windows 8, 7 vagy Vista rendszerben

  1. Nyissa meg a Vezérlőpultot. Windows 8 rendszerben a Power User menü (WIN + X) a leggyorsabb út. Használja a Start menüt a Windows 7 vagy a Windows Vista rendszerben.

  2. választ Programok.

    Ezt a linket csak akkor látja, ha a Vezérlőpult Kategória vagy Vezérlőpult kezdőlap nézetén van. Ellenkező esetben válassza alapértelmezett programok ehelyett követi Hozzárendel egy Fájltípus vagy protokoll egy ütemtervet link. Ugrás a 4. lépésre.

  3. Válasszon alapértelmezett programok.

  4. választ Hozzárendel egy Fájltípus vagy protokoll egy ütemtervet a következő oldalon.

  5. Miután a Állítsa be az egyesületeket az eszköz betöltésekor, amelyeknek csak egy-két másodpercre van szüksége, görgessen lefelé a listán, amíg meg nem jelenik a fájlkiterjesztés, amelyhez módosítani szeretné az alapértelmezett programot.

    Ha nem biztos abban, hogy a kérdéses fájl milyen kiterjesztéssel rendelkezik, kattintson a jobb gombbal (vagy érintse meg és tartsa lenyomva) a fájlt, lépjen a ingatlanok, és keresse meg a fájlkiterjesztést a fájl "Fájltípus" sorában általános Tab.

  6. Jelölje ki a fájlkiterjesztést a kiemeléshez.

  7. Válassza ki a Programváltás gomb, amely közvetlenül a gördítősáv felett található.

  8. A következő és a következő lépés attól függ, hogy a Windows melyik verzióját használja. Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem biztos abban, hogy mely utasításokat kövesse.

    .A Windows 8: Tól "Hogyan szeretné megnyitni ezt a fájltípust [fájlkiterjesztés]?" A most látható ablakban nézze át a listát, és válassza ki a megnyitni kívánt programot, amikor duplán kattint vagy duplán koppint az ilyen típusú fájlokra. Próbáld ki További lehetőségek a teljes listához.

    Windows 7 és Vista: Tól "Nyitott" felugró ablakban keresse meg a felsorolt ​​programokat, és válassza ki azt, amelyet meg szeretne nyitni ehhez a kiterjesztéshez. Az Ajánlott programok valószínűleg a legalkalmasabbak, de lehetnek Egyéb programok felsoroltak is. Használat Tallózás program manuális megkereséséhez.

  9. választ OK ha látja, és a Windows frissíti a fájl társítások listáját, hogy megjelenjen az ehhez a fájltípushoz rendelt új alapértelmezett program. Bezárhatja a Állítsa be az egyesületeket ablakot, ha végzett a módosításokkal.

Ettől a ponttól kezdve, amikor duplán kattint vagy duplán rákattint bármelyik fájlra ezzel a fájlkiterjesztéssel, akkor a 8. lépésben társított program automatikusan elindítja és betölti az adott fájlt.


A fájl társítások módosítása Windows XP rendszerben

Ha még mindig rendelkezik Windows XP-vel, az utasítások eltérnek az újabb operációs rendszerektől.

  1. Ugrás Rajt > Control Panel a Vezérlőpult megnyitásához.

  2. Válasszon Megjelenés és témák.

    Ezt a linket csak akkor látja, ha a Vezérlőpult kategória nézetét használja. Ha inkább a Klasszikus nézetet használja, válassza a lehetőséget mappa beállításai helyette, majd ugorjon a 4. lépésre.

  3. választ mappa beállításai az ablak alja közelében.

  4. Nyissa meg a Fájltípusok Tab.

  5. Alatt Regisztrált fájltípusok, görgessen lefelé, amíg meg nem találja azt a fájlkiterjesztést, amelyhez módosítani szeretné az alapértelmezett program társítást.

  6. A kiemeléshez válassza a kiterjesztést.

  7. választ Változtat az alsó szakaszban.

  8. Tól Társítás képernyőn válassza ki azt a programot, amellyel alapértelmezés szerint meg szeretné nyitni a fájltípust.

    Ha nem látja azt a képernyőt, válassza a lehetőséget Válassza ki a programot egy listából, és akkor OK.

    Az adott fájltípust támogató leggyakoribb programok az Ajánlott programok vagy Programok listában jelennek meg, de lehetnek más programok is, amelyek támogatják a fájlt. Ebben az esetben manuálisan kiválaszthat egyet a Tallózás gombot.

  9. választ OK és azután közel vissza a Mappa beállításai ablakba. Bezárhatja a Vezérlőpult, a Megjelenés és a Témák ablakokat is, amelyek még mindig nyitva vannak.

A továbbiakban bármikor megnyithat egy fájlt a 6. lépésnél visszaválasztott kiterjesztéssel, a 8. lépésben kiválasztott program automatikusan megnyílik, és a fájl betöltődik az adott programba.


További információ a fájl társítások módosításáról

A program fájl társításának megváltoztatása nem jelenti azt, hogy egy másik támogató program nem tudja megnyitni a fájlt, ez csak azt jelenti, hogy nem az a program fog megnyílni, amikor duplán vagy duplán kattint az ilyen típusú fájlokra.

Ha másik fájlt szeretne használni a fájllal, akkor először manuálisan kell elindítania a másik programot, majd a megnyitásához keresse meg a számítógépét az adott fájl után. Megnyithatja például a Microsoft Word alkalmazást filé > Nyisd ki menü az OpenOffice Writerhez általában társított DOC fájl megnyitásához, de ez a fentiekben ismertetett módon valójában nem változtatja meg a DOC fájlok fájl társítását.

Ezenkívül a fájl társítás megváltoztatása nem változtatja meg a fájltípust. A fájltípus megváltoztatása annyi, mint az adatok szerkezetének megváltoztatása úgy, hogy más formátumúnak lehessen tekinteni. A fájl típusának / formátumának megváltoztatása általában fájlkonvertáló eszközzel történik.