A számítógép indítási folyamatával kapcsolatos hibák javítása

Butaságnak tűnhet, hogy egy sor útmutatót írtunk a „hibák kijavítására”, figyelembe véve a számítógépes felhasználók több ezer lehetséges hibaüzenetét, attól kezdve, hogy bekapcsolja a készüléket, amikor az asztali gép rendelkezésre áll.

Azonban az a tény, hogy hibaüzenetet kap, a számítógép-meghibásodás viszonylag szerencsés áldozatai közé tartozik. A hibaüzenet egy adott munkahelyet ad, ahonnan egy olyan homályos tünettel ellentétben, mint egy üres képernyő vagy egyáltalán nincs áram.

Ha számítógépének problémái vannak az indítással, de semmiféle hibaüzenetet nem jelenít meg, hagyja ki ezeket az utasításokat, és ehelyett olvassa el a bekapcsolni nem kívánt számítógép javításának módját, így jobb hibaelhárítási útmutatót adhat a számítógép bármely tünetéhez.


A számítógép indításakor látott hibák kijavítása

  1. Dokumentálja pontosan a hibaüzenetet. Noha egyesek számára ez nyilvánvalónak tűnhet, a hibaüzenet teljes és hibátlan átírása valószínűleg a legfontosabb dolog, amit tehetünk, ha hibaüzenettel találkozunk a számítógép indítása közben.

    A DLL fájl elírása vagy a rossz karakterek beírása egy STOP kódba megpróbálhatja kijavítani azt a fájlt, illesztőprogramot vagy hardvert, amellyel valójában nincs problémája.

  2. Mint fent említettük, több ezer hiba fordulhat elő a számítógép indításakor. Van azonban néhány olyan válogatott, amely rendszeresebbnek tűnik.

    Ha "szerencsés" vagy ahhoz, hogy megkapja az alábbi gyakori hibák egyikét, megtakaríthatja magát a megoldás keresésével, és megkezdheti a hibát okozó probléma megoldását:

    • Hiányzik a BOOTMGR. Az újraindításhoz nyomja meg a Ctrl Alt Del billentyűt
    • A Hal.dll hiányzik vagy sérült. Kérjük, telepítse újra a fenti fájl egy példányát
    • NTLDR hiányzik. Nyomja meg bármelyik gombot az újraindításhoz

    A látott hibaüzenetnek nem kell pontosan olyannak lennie, mint amit fent felsoroltunk. Például a hal.dll probléma különféle formákban jelenik meg, de mindig említeni fogja a hal.dll fájlt.

    A fent felsoroltakon kívül más hibája van? Nem probléma, egyszerűen nem tapasztalja a számítógép indításakor előforduló egyik leggyakoribb hibaüzenetet. Segítségért folytassa az alábbi 3. lépéssel.

  3. Keresse meg a Web webhelyet, vagy böngésszen a Windows hibaüzenetlistájában, hogy megtalálja a hibaüzenethez kapcsolódó hibaelhárítási útmutatót. Rendelkezünk egyedi hibaelhárítási útmutatókkal, amelyek jóval meghaladják az ezer specifikus hibaüzenetet, és valószínűleg rendelkezünk a hibával, amelyet a számítógép bekapcsolásakor lát.

    Az indításkor megjelenő hibaüzenet egy adott probléma jelzése, ezért fontos, hogy elhárítsa az adott problémát, amelyet a hibaüzenet jelez, és ne pazarolja az időt a nem kapcsolódó hardverelemek tesztelésére vagy a nem kapcsolódó fájlok cseréjére.

  4. Ha még nem rendelkezünk konkrét hibaelhárítási információkkal az indítási hibáról, akkor is hasznos lehet egy kicsit több információ a hibáról.

    Az alábbi linkek az indításkor esetlegesen megjelenő hibaüzenetek listájára szolgálnak:

    • A Windows STOP-kódjainak listája (a halál kék képernyő hibái)
    • A rendszer hibakódjainak listája

    Az Eszközkezelő hibakódjainak és a HTTP állapotkódjainak listáját is vezetjük, de a hibákat okozó problémák nem azok, amelyek megakadályozzák a Windows indítását.

  5. Ha még nem tette meg, akkor a kedvenc keresőmotorjával próbáljon megoldást keresni problémájára. A legjobb eredmény érdekében a keresési karakterláncnak tartalmaznia kell a teljes hibaüzenetet vagy a fájlnevet, amelyre a hibaüzenet hivatkozik, feltételezve, hogy az egyikre hivatkoznak, idézőjelek veszik körül.