A bekapcsolt, de semmit sem megjelenítő számítógép javítása

A számítógép leggyakrabban "nem kapcsol be", amikor a számítógép valóban bekapcsol, de nem jelenít meg semmit a monitoron.

Lámpákat lát a számítógép házán, valószínűleg belülről hallja a rajongókat, sőt hangokat is hallhat, de a képernyőn egyáltalán nem jelenik meg semmi.

Ha a számítógép valójában információkat jelenít meg a monitoron, de még mindig nem indul teljesen be, akkor a hibaelhárítási útmutatóért lásd: A bekapcsolni nem kívánt számítógép javítása.


A bekapcsolt, de semmit sem megjelenítő számítógép javítása

Próbálja ki ezeket a gyakori javításokat az általunk bemutatott sorrendben:

  1. Tesztelje a monitort. Mielőtt bonyolultabb és időigényesebb hibaelhárítást kezdene a számítógép többi részével, ellenőrizze, hogy a monitor megfelelően működik-e.

    A monitort leválasztva a számítógépről, kapcsolja be és ki. Ha a kijelző bármilyen diagnosztikai információt jelenít meg, akkor tudja, hogy a kijelző áramellátását biztosítja, és képes tartalom megjelenítésére.

  2. Ellenőrizze, hogy számítógépe teljesen újraindult-e, és teljesen kikapcsolt állapotból kapcsol be.

    Úgy tűnik, hogy a számítógép "nincs bekapcsolva", miközben valójában csak a Windows készenléti / alvó vagy hibernált energiatakarékos üzemmódból történő visszatérésével vannak problémái.

    Kapcsolja ki a számítógépet energiatakarékos üzemmódban úgy, hogy 3-5 másodpercig lenyomva tartja a bekapcsológombot. Miután az áramellátás teljesen kikapcsolt, kapcsolja be a számítógépet, és tesztelje, hogy rendesen indul-e.

  3. Hárítsa el a hangjelzés okát, ha van szerencséje megszerezni.

    A sípoló kód nagyon jó ötletet ad, hogy pontosan hol keresse meg a számítógép kikapcsolásának okát.

  4. Törölje a CMOS-t. Az alaplapon lévő BIOS memória törlésével a BIOS beállításai visszaállnak a gyári alapértelmezett szintre. A BIOS hibás konfigurálása lehet az oka annak, hogy a számítógép nem indul el teljesen.

    Ha a CMOS törlése megoldja a problémát, győződjön meg arról, hogy a BIOS-ban végrehajtott módosítások egyenként befejeződnek, így ha a probléma visszatér, akkor tudja, melyik változás okozta a problémát.

  5. Ellenőrizze, hogy a tápfeszültség kapcsoló megfelelően van-e beállítva. Ha a tápegység bemeneti feszültsége nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy a számítógép nem kapcsol be teljesen.

    Jó esély van arra, hogy a számítógép egyáltalán nem kapcsolna be, ha ez a kapcsoló hibás, de a helytelen tápfeszültség szintén megakadályozhatja a számítógép megfelelő indítását ilyen módon.

  6. Helyezzen be mindent, ami lehetséges a számítógép belsejében.

    skeeze / Pixabay 

    Az újratelepítés helyreállítja a különféle kapcsolatokat a számítógép belsejében, és nagyon gyakran „varázslatos” megoldást jelent az ehhez hasonló problémákra.

    Ellenőrizze, hogy az összes kábel megfelelően van-e csatlakoztatva. Például, ha a beépített videokártyát letiltották, akkor egy VGA-kábel csatlakoztatása nem eredményez semmit a monitoron, még akkor sem, ha a számítógép be van kapcsolva. Ebben az esetben a VGA kábelt a megfelelő videokártyára szeretné csatlakoztatni.

    Próbálkozzon a következő alkatrészek újbóli elhelyezésével, majd ellenőrizze, hogy a számítógép megjelenít-e valamit a képernyőn:

    • Helyezze vissza az összes belső adat- és tápkábelt
    • Helyezze be újra a memóriamodulokat
    • Helyezze vissza az összes bővítőkártyát
  7. Csak akkor helyezze be újra a CPU-t, ha gyanítja, hogy esetleg meglazult, vagy nem megfelelően lett telepítve.

    Csak azért külön foglalkozunk ezzel az összetevővel, mert a CPU lazításának esélye nagyon csekély, és mivel az egyik telepítése kényes feladat.

  8. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e elektromos rövidnadrágok a számítógép belsejében. Ha talál, akkor meg kell vizsgálnia az elektromos rövidnadrág okait.

  9. Tesztelje az áramellátást. Az, hogy a számítógép ventilátorai és lámpái működnek, még nem jelenti azt, hogy a tápegység megfelelően működik. A PSU általában több problémát okoz, mint bármely más hardver, és gyakran a számítógép alkatrészeinek szelektív vagy szakaszos működését okozza.

    Azonnal cserélje ki a tápegységet, ha az elvégzett teszten nem sikerül.

    Az áramellátás cseréje után, feltételezve, hogy igen, tartsa a számítógépet 5-10 percig csatlakoztatva, mielőtt bekapcsolná. Ez a késleltetés időt biztosít a CMOS akkumulátor némi újratöltésére, amely esetleg lemerült.

    Ne hagyja ki az áramellátás tesztjét, gondolván, hogy a problémája nem lehet a PSU, mert "a dolgok egyre erősebbé válnak". A tápegységek különböző mértékben működhetnek - a nem teljesen működőképeseket ki kell cserélni.

  10. Indítsa el a számítógépet csak elengedhetetlen hardverrel. A cél itt a lehető legtöbb hardver eltávolítása, a számítógép bekapcsolásának képességének fenntartása mellett.

    Ha a számítógép rendesen csak alapvető hardver telepítésével indul, folytassa a 11. lépéssel.

    Ha a számítógép még mindig nem jelenít meg semmit a monitoron, folytassa a 12. lépéssel.

    Ez a lépés elég könnyű egy kezdő számára, nem igényel speciális eszközöket, és sok értékes információval szolgálhat. Ez nem egy lépés az átugrásra, ha a fenti lépések után a számítógép még mindig nem kapcsol be teljesen.

  11. Telepítse újra a 10. lépésben eltávolított hardvereket, egyenként, minden egyes telepítés után tesztelje.

    Mivel a számítógép csak az alapvető hardver telepítésével kapcsol be, ezért ezeknek az alkatrészeknek megfelelően kell működniük. Ez azt jelenti, hogy az eltávolított hardverelemek egyike miatt a számítógép nem kapcsol be megfelelően. Ha minden eszközt visszahelyez a számítógépére, és minden alkalommal teszteli, végül megtalálja a problémát okozó hardvert.

    Miután megismerte, cserélje ki a hibás hardvert.

  12. Tesztelje számítógépe hardverét a Power On Self Test kártyával. Ha számítógépe még mindig nem jelenít meg információkat a monitoron, csak az alapvető számítógépes hardverek vannak telepítve, akkor a POST-kártya segít azonosítani, hogy a fennmaradó hardver melyik része okozza a számítógép nem teljes bekapcsolását.

    Ha nincs és nem hajlandó megvásárolni a POST kártyát, ugorjon a 13. lépésre.

  13. Cserélje le a számítógép minden alapvető hardverét azonos vagy egyenértékű tartalék hardverre, amelyről tudja, hogy működik, egy-egy alkatrészt, hogy meghatározza, melyik hardver hibás lehet. Minden hardvercsere után tesztelje, hogy melyik alkatrész hibás.

  14. Ha nincs POST-kártyája vagy pótalkatrésze, amellyel ki-be lehet cserélni, akkor nem tudja, hogy az alapvető számítógépes hardver melyik része hibás. Ezekben az esetekben nincs más lehetősége, mint az ilyen forrásokat kínáló magánszemélyek vagy vállalatok segítségére támaszkodni.