A hangos vagy zajt okozó számítógép-ventilátor javítása

A számítógépen a szokásosnál erősebb ventilátor, vagy furcsa hangokat ad, nem hagyhat figyelmen kívül. Ezek a hangok általában arra utalnak, hogy a ventilátor nem működik megfelelően - ez potenciálisan komoly probléma.

A számítógép belsejében elhelyezett ventilátorok segítenek eltávolítani a CPU, a grafikus kártya, a tápegység és más hardverek által termelt nagy mennyiségű hőt a számítógépen. Amikor a számítógép belsejében hő keletkezik, ezek az alkatrészek addig melegednek, amíg abbahagyják a munkát ... gyakran véglegesen.

Az alábbiakban három különálló stratégiát találunk a zajos rajongói problémák megoldására, amelyekbe érdemes némi időt és erőfeszítést fordítani. Ennek ellenére a ventilátorok tisztításának kell elsőbbséget élveznie, ha a legvalószínűbb megoldást keresi.

Sok más "számítógép-ventilátor hibaelhárítás" című cikk olyan szoftvereszközöket ajánl, amelyek lelassítják a számítógép rajongóit, de ezeket soha nem ajánljuk. Általában nagyon jó oka van annak, hogy egy ventilátor gyorsan járjon vagy zajongjon, amelynek kiváltó okát az alábbi lépésekkel oldja meg.


Először tisztítsa meg a számítógép ventilátorait

A szükséges idő: Valószínűleg körülbelül 30 percet vesz igénybe a számítógép összes ventilátorának megtisztítása, talán kevesebb, ha laptop vagy táblagép van, és több, ha asztalt használ.

Web / Theresa Chiechi

  1. Tisztítsa meg a CPU ventilátort, valamint a grafikus kártya ventilátort és minden más alkatrészventilátort, amely esetleg tetszik a RAM modulokhoz vagy más alaplapi chipekhez.

    A befújt levegő kiválóan alkalmas a CPU és az alkatrészek ventilátorainak tisztítására. Általában 5 dollár körüli áron vehet fel egy palackot az Amazon-on. Tartsa függőlegesen, ellenőrizze, hogy a számítógép ki van-e kapcsolva, és ha lehetséges, fújja a port a szabadban.

    Laptopok és táblagépek: Lehet, hogy a készülék rendelkezik CPU-ventilátorral, és valószínűleg nincs ventilátora más alkatrészekhez. Ha nem sikerül kitalálnia, melyik panelt kell eltávolítania a CPU és a ventilátor eléréséhez, akkor nézze meg a számítógép online útmutatóját.

    Asztali számítógépek: A számítógép szinte biztosan rendelkezik CPU-ventilátorral, és valószínűleg grafikus kártya-ventilátorral (GPU-ventilátorral) rendelkezik. Lásd: Asztali számítógép tokjának kinyitása, ha még soha nem kellett volna bejutnia.

  2. Tisztítsa meg a tápellátás ventilátorát és minden esetben a ventilátorokat. A konzerv levegő itt is remekül működik.

    Laptopok és táblagépek: A számítógépének valószínűleg csak egy ventilátora van, és kifúj. Kerülje a por közvetlen visszafújását a számítógépbe, ami a jövőben súlyosbíthatja a ventilátor zajproblémáját. Ehelyett fújjon szöget a levegőbe a ventilátor felé, és fújja le a port a ventilátor rácsairól.

    Asztali számítógépek: A számítógép rendelkezik tápventilátorral, és lehet, hogy nem be- és kiáramló tok ventilátor. Fújja le ezeket a ventilátorokat kívülről és belülről, amíg nem látja, hogy több por folyna ki belőlük.

    A tápegységekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt ne nyissa ki a tápegységet, és csak a ventilátort cserélje ki; helyette a teljes tápegységet ki kell cserélni. Tudom, hogy ez nagy költség lehet, és a rajongók olcsók, de nem éri meg kockáztatni.

  3. Ha egy ventilátor tisztítása után egyáltalán nem mozdul el, akkor ideje cserélni. Először ellenőrizze, hogy a ventilátor be van-e dugva az alaplapba, vagy bármi, ami biztosítja az áramot, de ezen túl itt az ideje egy újnak.

    Ha a ventilátor továbbra is működik, de nem sokkal jobb, vagy ha még mindig nem úgy viselkedik, mint gondolná, akkor olvasson további ötleteket.


Először is tartsa a számítógépet annyira forró

Nagyon valószínű, hogy rajongói tökéletesen működnek, és most, hogy tiszták, jobban működnek, mint valaha. Ha azonban továbbra is nagy zajt csapnak, az az lehet, hogy többet kérnek tőlük, mint amire tervezték őket.

Más szavakkal, a számítógép nagyon forró, és még a nagy sebességű, teljes sebességgel működő rajongók mellett sem képesek annyira lehűteni a hardvert, hogy lelassuljanak - ezáltal a zaj!

Számos módon hűtheti le számítógépét, kezdve attól, ahol van, a jobb ventilátorig történő frissítésig stb. A lehetőségek teljes áttekintéséhez lásd: A számítógép hűvösségének fenntartása.

Ha ezek az ötletek nem működnek, vagy ha nem tudja kipróbálni őket, itt az ideje megvizsgálni, hogy miért csúszik a hardver a határáig.


Ellenőrizze az Éhes programok Feladatkezelőjét

Hacsak a ventilátorral hűtött hardverének nincs fizikai problémája, és melegedik, és emiatt zajos a ventilátor, az operációs rendszer és a szoftver az elsődleges oka annak, hogy a hardver jobban működik (azaz felforrósodik).

A Windows rendszerben a Feladatkezelő az az eszköz, amely lehetővé teszi, hogy lássa, hogyan használják az egyes programok a számítógép hardverét, legfőképpen a CPU-t. Itt van, hogyan:

  1. Nyissa meg a Feladatkezelőt. Az Ctrl + Shift + Esc a billentyűparancs-kombináció a leggyorsabb út, de a linknek van néhány más módszere is.

    A Feladatkezelő a program behemótja. Tekintse meg Feladatkezelőnket: Teljes áttekintés, ha minden érdekli, amit tehet.

  2. Válassza ki a folyamatok fülre. Ha nem látja, próbálja ki a További részletek link a Feladatkezelő alján.

  3. Válassza ki a CPU oszlopot úgy, hogy a CPU kapacitásának legnagyobb részét használó programok kerüljenek felsorolásra elsőként.

Jellemzően, ha egy egyedi program "kontrollon kívül van", akkor a CPU százalékos aránya nagyon magas lesz - 100% körül vagy közel. Az egy számjegyben felsorolt ​​programok, akár 25% vagy annál is több, általában nem aggódnak.

Ha úgy tűnik, hogy egy adott folyamat a CPU használatát a tetőn hajtja át, ami szinte mindig komoly számítógépes rajongói tevékenységként is megmutatkozik, akkor előfordulhat, hogy ezt a programot vagy folyamatot meg kell javítani.

A legjobb megoldás, ha felírja a program nevét, majd online keresi a folyamatot és a magas CPU-felhasználást. Például, chrome.exe magas CPU-használat ha a Chrome-ot találná bűnösnek.

Az illesztőprogramok frissítése a videokártyára egy egyszerű lépés, amelyet érdemes kipróbálnia, különösen, ha a GPU-ventilátor az, amely úgy tűnik, hogy okozza a problémát. Ez nem egy gyors GPU-ventilátor valószínű megoldása, de segíthet és nagyon egyszerűen elvégezhető.

Ha segítségre van szüksége, lásd: Az illesztőprogramok frissítése a Windows rendszerben.