A számítógép javítása: Teljes GYIK

Lehet, hogy úgy dönt, hogy a számítógépet szakember javítja meg, könnyű választásnak lenni a probléma saját maga megoldása helyett, de ez nem jelenti azt, hogy ez aggodalomra ad okot.

Az adatvédelem, a szolgáltatások ideje és költségei, valamint a probléma súlyossága a leggyakoribb téma, amelyet az olvasók kapnak, amikor a számítógép javításáról döntenek.

golubovy / iStock

Az évek során felmerült konkrétabb kérdések többsége alább található, a válaszaimmal együtt:


"Rögtön hozzáférnem kell a fájljaimhoz! Hogyan tudom levenni őket? Még mindig ott vannak?"

Ez könnyen a leggyakoribb és teljesen érthető kérdés, amelyet kapok. Függetlenül attól, hogy mik a tervei a számítógép javításának módjáról és helyéről, a fontos adatok az elsődlegesek.

A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy a legtöbb számítógépes probléma nem befolyásolja a mentett fájlokat, például az, hogy folytatja a frissítést, vagy az az iskolai papír, amelyre holnap reggel az órára van szüksége. Tehát, eltekintve a fizikai merevlemez-meghajtó viszonylag ritka helyzetétől, a fájljai valószínűleg rendben vannak - pillanatnyilag nem elérhetőek.

A "hogyan lehet őket levenni" részhez a legtöbb számítógépes probléma, amely korlátozza a fájljaihoz való hozzáférést, két táborba esik, mindegyiknek megvan a maga megoldása:

Ha a számítógép nem teljesen alkalmatlan, próbálja meg csökkentett módban elindítani. Ha odaér, ​​akár ideiglenesen is használhatja a számítógépét, de ha nem, akkor legalább átmásolhatja a szükséges fájlokat egy flash meghajtóra vagy lemezre, hogy aztán felhasználhassa őket egy másik számítógépről.

Ha számítógépe még csak csökkentett módban sem indul, vagy egyáltalán nem kapcsol be, akkor is kikapcsolhatja fájljait, de szüksége lesz egy másik számítógép és egy viszonylag olcsó eszköz segítségére.

Az ezzel kapcsolatos segítségért lásd: Hogyan lehet adatokat levenni egy régi merevlemezről. Ez egy kezdő számára nem különösebben könnyű, de nagyon is lehetséges, ha követi az itt linkelt utasításokat. A számítógép-javító szolgáltatás, ha akarja, természetesen ezt a feladatot elvégzi az Ön számára.


"Ez a probléma még javítható, vagy olyan rossz, hogy új számítógépre lesz szükségem?"

Nyilvánvaló, hogy a kérdésre adott válasz csaknem száz százalékban kapcsolódik a számítógép problémájának természetéhez, amit valószínűleg még nem tudsz, mivel nem nézték meg.

Általánosságban azonban a számítógépes problémák többsége javítható, vagyis egy új alkatrész és egy kis javítási idő valószínűbb az eredmény, mint egy teljesen új számítógépre. Továbbá, amint azt az utolsó kérdésre adott válaszomban említettem, viszonylag ritkán fordul elő, hogy számítógépes probléma befolyásolja a fájljait.

Mindez azt mondta, és bár nem biztos, hogy ismeri a probléma okát a számítógépével, általában vannak olyan nyomok, amelyek arra utalnak, hogy mennyire rossz a probléma, és mi lehet a megoldás, ha mindez elmondva és elkészült.

Ha bármilyen számítógépe van, de bekapcsol, és a Windows legalább megpróbálja elindítani, akkor jó esély van arra, hogy ez szoftveres probléma, nem pedig hardver probléma. A szoftveres problémákat könnyebb megoldani, és általában csak egy kis időt igényelnek a számítógép-javítási technikával.

Ha van egy laptop vagy táblagépe, amely nem jön be teljesen, vagy egyáltalán, akkor szerencsés lehet, és csak új akkumulátorra vagy hálózati adapterre van szüksége. Ha ez nem sikerül, akkor lehet, hogy egy másik típusú hardverproblémával foglalkozik, vagyis új számítógépre lehet szüksége. Sajnos az ilyen típusú számítógépeken nincs sok cserélhető alkatrész.

Ha asztali számítógépe van, amely egyáltalán nem kapcsol be, akkor a hardverek egy része hibás lehet, de valószínű, hogy az egyes hardverelemek kicserélhetők, és megoldják a problémát.

Ha felkészült rá, rendelkezésünkre áll egy átfogó hibaelhárítási útmutató, amely segíthet kitalálni, vagy akár megoldani a problémát, amely megakadályozza a számítógép indítását. További információt a Nem bekapcsolható számítógép javítása című témakörben talál.

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, a javítási költség és az új számítógép költsége. Ha a számítógépének komoly problémája van, vagy mégis új számítógépet fontolgat, vagy esetleg mindkettőt, akkor néha okos választás a számítógép javításának mellőzése.

Frissítenie vagy cserélnie kell a laptopot?


"Mennyi ideig tart a probléma megoldása, és mennyibe kerülhet?"

Ezekre a kérdésekre adott válasz szinte teljes mértékben a problémától függ, és ez az egyik legelső kérdés, amelyet minden olyan javítási szolgáltatásnak fel kell tennie, amellyel üzletet kíván kötni.

Lásd a Fontos kérdések a számítógépjavítási szolgáltatáshoz című cikkünkben, hogy többet tudjon meg ezekről és a kapcsolódó kérdésekről, amelyekre azért van szükség, hogy biztosan válaszokat kapjon.

Szintén hasznos itt a Hogyan írjuk le a problémát a PC Repair Professional útmutatóban. A probléma közlésének ismerete a legjobb módja annak, hogy pontos árajánlatot kapjon a szolgáltatások idejére és költségeire.


"Mi van, ha mindent helyre kell telepíteniük a számítógépemen a kijavításhoz? Nem fogom elveszíteni az összes fájlomat ?!"

Egyáltalán nem. A fájlok biztonsági másolata a javító technikus elsődleges feladata, vagy annak kellene lennie, amikor a számítógép megjelenik. Figyelembe véve, hogy mennyire fontosak a fájljai, ez minden bizonnyal az egyik dolog, amire rákérdez, csak hogy biztos legyen benne.

Félreértés ne essék, ha a probléma a fájlok egy részének vagy egészének elvesztését okozta, ez történik a merevlemez súlyos problémáival, akkor a fájlokat nem lehetne menteni. Ha azonban a fájlokat biztonságosan le lehet másolni, akkor lehet és kell is.

A számítógép javítása után, még akkor is, ha a Windows és a szoftver teljes újratelepítésére volt szükség, meg kell adnia egy lemezt vagy flash meghajtót a fájljaival együtt, vagy meg kell mondania, hogy a számítógépén hol vannak a korábbi fájlok.


"Ha végül új számítógépre lesz szükségem, elveszítem a fájljaimat, vagy átkerülhetnek az új számítógépre?"

Igen, a fájlok átvihetők a régi számítógépről az új számítógépre. Ha véletlenül ugyanarról a helyről vásárolja meg az új számítógépét, ahol javította a régit, akkor akár ingyen is megteheti.

Ha szeretné, vagy önnek kellene megoldania ezt egyedül, a Windows néhány legújabb verziója tartalmaz egy úgynevezett Windows Easy Transfer nevet, amely valóban egyszerűvé teszi a folyamatot.

Az adatok és programok áthelyezése új merevlemezre

"A számítógép-javítással foglalkozó szakemberek szétlopják a számítógépen talált fájlokat? Nem tudom elképzelni, hogy fizessek valakit azért, hogy megsértse a magánéletemet!"

Történt már ez valaha? Garantálom, hogy a válasz igen.

Ez egy burjánzó probléma? Nem, nem hiszem. Sok évig birtokoltam és dolgoztam számítógépjavító műhelyekben, és soha nem láttam a magánélet szándékos megsértését.

Eltekintve a lehető legjobb javítóműhely kiválasztásától (lásd a következő kérdést), és abban a reményben, hogy egy nagyszerű javítóműhely becsületes üzleti gyakorlatot és nagyszerű személyzetet jelent, keveset tehet a lehetséges probléma ellen.

Ha szerencséje van ahhoz, hogy teljes hozzáférést kapjon a fájljaihoz, mielőtt a számítógépet kikapcsolná, mindig másolhatja a fájlokat egy flash meghajtóra vagy lemezre, majd eltávolíthatja őket a számítógépről. Őszintén szólva valószínűleg nagyobb a kockázata annak, hogy véletlenül töröl valami fontos dolgot, mint a személyazonosság-lopás vagy a magánélet megsértésének áldozata.