A Tor böngésző használata névtelen webböngészéshez

Mivel a munkaadók, az iskolák és a kormányok fokozottabb ellenőrzése egyre gyakoribbá válik, az interneten való böngészés közbeni névtelenség sok ember számára prioritássá vált. Sok felhasználó, aki a magánélet fokozottabb érzésére törekszik, az amerikai haditengerészet által létrehozott Torhoz fordul, amelyet ma már számtalan webes szörfös használ az egész világon.

Azok a felhasználók, akik a Tor-ot használják, amely virtuális alagutak sorozatával osztja el a bejövő és a kimenő forgalmat, az újságíróktól kezdve azoktól a napközbeni internetezőktől kezdhető el, akik a szolgáltatójuk által korlátozott webhelyeket szeretnék elérni. Míg egyesek a Tor aljas célokból történő kihasználása mellett döntenek, a legtöbb internetes szörfös csak azt akarja megakadályozni, hogy a webhelyek nyomon kövessék minden mozdulatukat, vagy meghatározzák földrajzi helyüket.

Egy másik módja annak, hogy az internetes mozgásait ne lehessen nyomon követni, nekünk egy VPN, és egy VPN egy Tor böngészővel együtt további biztonsági réteg hozzáadására használható.

A Tor fogalmának megértése és a számítógép konfigurálása a csomagok hálózaton keresztüli küldésére és fogadására még néhány webes hozzáértésű veterán számára is elsöprő lehet. Adja meg a Tor Browser Bundle csomagot, egy szoftvercsomagot, amely minimális felhasználói beavatkozással fel tudja indítani a Tor alkalmazását. A Tor Browser Bundle a Tor nyílt forráskódú csoportja, a Mozilla Firefox böngészőjének módosított változatával kombinálva, számos kulcsfontosságú funkcióval és kiterjesztéssel együtt, amely Windows, Mac és Linux platformokon fut.

Egyetlen névtelen böngészési módszer sem teljesen bolondbiztos, sőt a Tor felhasználói is időről időre hajlamosak a kíváncsi tekintetekre.


Töltse le a Tor böngésző csomagot

A Tor Browser Bundle sok webhelyről letölthető, de a biztonság érdekében a csomagfájlokat csak a Torproject.org webhelyről, a Tor hivatalos otthonából szerezheti be. Válasszon több mint két tucat nyelv közül, beleértve az angolt és a vietnami nyelvet is.

Amikor a letöltés befejeződött, a Windows felhasználók megkeresik a Tor fájlt, és elindítják azt, hogy létrehozzák a Tor Browser nevű mappát, amely tartalmazza az összes csomagfájlt. A Mac felhasználók kétszer kattintsanak a letöltött fájlra a .dmg kép megnyitásához. Amikor megnyílik, húzza a Tor fájlt az Applications mappába. A Linux-felhasználók a megfelelő szintaxist használják a letöltött csomag kibontására, majd a Tor Browser fájl elindítására.

Annak biztosítása érdekében, hogy megkapta a tervezett csomagot, és hogy egy hacker nem tévesztette meg, érdemes ellenőriznie a letöltött csomag aláírását a csomag használata előtt. Ehhez először telepítenie kell a GnuPG-t, és hivatkoznia kell a csomag társított .asc fájljára, amely automatikusan letöltésre kerül a böngésző csomag részeként. További részletekért látogasson el Tor aláírás-ellenőrzési útmutatójára.


A Tor Browser elindítása

Miután letöltötte a Tor böngésző csomagot, itt az ideje, hogy elindítsa az alkalmazást. Így van - nincs szükség telepítésre. Emiatt sok felhasználó úgy dönt, hogy a Tor Böngészőt USB-meghajtóról futtatja, ahelyett, hogy fájljait merevlemezre helyezné. Ez a módszer egy újabb névtelenséget biztosít, mivel a helyi lemezek keresése során Tor semmiféle nyomát nem tárják fel.

Menjen arra a helyre, ahol a fájlok kibontását választotta, és nyissa meg a Tor Browser mappát. Kattintson duplán a Indítsa el a Tor böngészőt parancsikont, vagy indítsa el az operációs rendszer parancssorával.


Csatlakozás Torhoz

Amint a böngésző elindul, kapcsolat létesül a Tor hálózattal, hacsak a beállításai nem akadályozzák. Legyen türelmes, mivel ez a folyamat akár néhány másodpercet is igénybe vehet, vagy akár néhány percet is igénybe vehet.

Miután létrejött a Tor kapcsolata, az Állapot képernyő eltűnik, és elindul a Tor böngésző.

Böngészés a Tor-val

A Tor Browser most látható az előtérben. A böngészőn keresztül generált összes bejövő és kimenő forgalom a Tor-on keresztül vezet, viszonylag biztonságos és névtelen böngészési élményt nyújtva. Induláskor a Tor Browser alkalmazás automatikusan megnyitja a torproject.org webhelyen tárolt weboldalt, amely tartalmaz egy keresési mezőt.

A kapcsolat teszteléséhez látogasson el a Tor Projekt tesztoldalára, amely az aktuális IP-címet jeleníti meg a Tor hálózatán. Észre fogja venni, hogy ez nem az Ön tényleges IP-címe: A virtuális névtelenség köpeny be van kapcsolva.


Tor biztonsági szintjei

A Tor böngésző a korszerűbb biztonsági szintek érdekében megszüntette az egyedi vezérléseket. Ezekkel a szintekkel szabályozhatja a böngésző által biztosított biztonság szintjét. Természetesen van egy kompromisszum. Minél nagyobb biztonságot nyújt, annál nagyobb korlátozás vonatkozik a megjelenített tartalomra, ami azt jelenti, hogy a weboldalak funkcionalitása megszakad. A Tor böngésző használatának módjától függően kiválaszthatja a megfelelő biztonsági szintet. A biztonsági szint kiválasztásához válassza a pajzs ikont a címsáv mellett.

Az alábbiakban bemutatjuk a Tor böngésző biztonsági szintjeinek alapvető áttekintését:

  • Standard
    - Ez az alapértelmezett beállítás. A böngésző összes szolgáltatása és funkciója engedélyezett, de a Tor Browser használatával továbbra is nagyobb biztonságot élvez, amely az optimális biztonság és adatvédelem érdekében van konfigurálva.
  • biztonságosabb - Megvan a Standard összes előnye, de a böngésző letiltja a potenciálisan veszélyes funkciókat is. A hang és a videó kattintással lejátszhatóvá válik. A JavaScript nem HTTPS-webhelyeken le van tiltva. Néhány betűtípus szimbólum szintén le van tiltva.
  • legbiztonságosabb - Az előző kettőből mindent megkap. Az összes JavaScript alapértelmezés szerint le van tiltva, és néhány betűtípus, ikon és szimbólum teljesen le van tiltva.

választ Speciális biztonsági beállítások hogy megjelenítse a teljes listát, és válassza ki a kívánt listát.

NoScript

A Tor Browser a népszerű NoScript kiegészítő integrált változatával van csomagolva. A kiegészítő funkcionalitása teljesen beépült magába a böngészőbe, így nincs mit kezdeni önállóan. Ehelyett a biztonsági szintek funkcióin keresztül vezérelheti.

HTTPS Everywhere

A Tor Browserrel integrált másik jól ismert kiterjesztés a HTTPS Everywhere, amelyet az Electronic Frontier Foundation fejlesztett ki. Biztosítja, hogy a web sok legnépszerűbb webhelyével folytatott kommunikáció erőteljesen titkosítva legyen. A HTTPS Everywhere funkciói módosíthatók vagy letilthatók (bár ez nem ajánlott) a legördülő menüből, amelyhez először a böngészőablak tetején található főmenü gombra kell kattintani.

Vigyázzon a böngésző ujjlenyomatának elkészítésével

Ellenálljon a kísértésnek, hogy rengeteg plug-int telepítsen a Tor böngészőjébe. Ezek a bővítmények kiszivárogtathatják adatait és személyes adatait, és ezek hozzáadása hozzájárul a böngésző ujjlenyomatának nevezett folyamathoz, amely lehetővé teszi, hogy egyes nyomkövetők egyedi módon azonosítsák Önt IP-címétől függetlenül.