A Touch ID, az iPhone ujjlenyomat-szkenner beállítása és használata

Éveken keresztül az iPhone biztonsága azt jelentette, hogy be kell állítani egy alapkódot, és az iPhone keresése segítségével követni az elveszett vagy ellopott telefont. Az iOS 7 használatával az Apple új szintre emelte a biztonságot, a Touch ID ujjlenyomat-leolvasó bevezetésével.

A cikkben szereplő információk az iOS 7 vagy újabb verzióra vonatkoznak az iPhone 8 és iPhone 7 sorozatú, valamint az iPhone 6s készülékeken. A Touch ID elérhető az iPad mini 4 és 5, az iPad Air 2 és 3, valamint az első és második generációs 1 hüvelykes iPad Pro készülékekhez is.


Szükséges a Home gomb

A Touch ID a Kezdőlap gombba van építve, és lehetővé teszi az iOS-eszköz feloldását az ujjával a gomb megnyomásával, ahelyett, hogy kézzel adja meg a jelszót. A Touch ID beállítása után el lehet felejteni a jelszó újbóli beírását minden iTunes Store vagy App Store vásárláshoz. Mindenre szüksége van egy ujjlenyomat-beolvasással.

A Touch ID nem érhető el a jelenlegi iPhone és iPad eszközökön, például az iPhone 11-en, mert ezeken az eszközökön nincs Kezdőlap gomb. Ezek inkább a Face ID-t támogatják.


Az Touch ID beállítása

A Touch ID beállítása kompatibilis iPhone-on, iPad-en vagy iPod touch-on egyszerű. Itt van, hogyan:

  1. Érintse meg a beállítások alkalmazás az iPhone kezdőképernyőjén.

  2. választ Érintse meg az ID és a Jelszó lehetőséget majd írja be a jelszavát. Ha még nem állította be a telefonhoz a jelszót, akkor a Touch ID beállítása előtt meg kell tennie.

  3. Érintse Adjon hozzá ujjlenyomatot az Ujjlenyomatok részben a képernyő felénél.

  4. Nyomja meg és emelje fel az ujját a FŐOLDAL gombot, miközben az iPhone-t úgy tartja, ahogy használja. Ha a telefon tiszta pásztázza az ujja közepét, akkor a következő képernyőre lép.

  5. Tartsa a telefont úgy, ahogy általában kinyitja, amikor kinyitja, és érintse meg a Kezdőlap gombot az ujja szélével, nem pedig a beolvasott középponttal. Amikor a telefon elfogadja a beolvasást, a telefon visszatér a Touch ID és jelszó képernyőre.

  6. Mozgassa a kapcsolót a Touch ID segítségével vezérelhető négy opció bármelyike ​​mellett a Be / zöld helyzetbe.

Kapcsolja be az érintésazonosítót az iPhone feloldási funkcióhoz, de érdemes használni az iPhone más aspektusaihoz is. A lehetőségek a következők:

  • iPhone feloldása: Állítsa ezt a kapcsolót Be / zöldre az iPhone Touch Touch ID feloldásának engedélyezéséhez.
  • Fizessen Apple: Állítsa ezt a kapcsolót Be / zöldre, hogy ujjlenyomatával engedélyezze az Apple Pay vásárlását az Apple Pay szolgáltatást támogató eszközökön.
  • iTunes és App Store: Ha ez a kapcsoló Be / zöld állapotban van, akkor az ujjlenyomatával megadhatja jelszavát, amikor a készülékén az iTunes Store és az App Store alkalmazásokból vásárol. Többé nem kell beírnia a jelszavát.
  • Jelszó automatikus kitöltése: A Touch ID használatával automatikusan megadhatja tárolt adatait, például nevét vagy hitelkártyájának számát webes formában.

A Touch ID és jelszó képernyőn a következőket is teheti:

  • Változtassa meg az ujjlenyomat nevét: Alapértelmezés szerint az ujjlenyomatok neve Finger 1, Finger 2 és így tovább. Ha szeretné, megváltoztathatja ezeket a neveket. Koppintson a módosítani kívánt ujjlenyomat nevére, majd a elemre X az aktuális név törléséhez, majd írja be az új nevet. Ha végzett, koppintson a ikonra csinált.
  • Töröljön egy ujjlenyomatot: Az ujjlenyomat kétféle módon távolítható el. Húzza ujját jobbról balra az ujjlenyomaton, és koppintson a ikonra töröl gombot, vagy koppintson az ujjlenyomatra, majd koppintson a ikonra Törölje az ujjlenyomatot.
  • Adjon hozzá ujjlenyomatot: Érintse meg a Adjon hozzá ujjlenyomatot menü egy másik ujjlenyomat megadásához. Legfeljebb öt ujjat tud beolvasni, amelyeknek nem feltétlenül a tiédnek kell lenniük. Ha partnere vagy gyermekei rendszeresen használják az eszközét, akkor beolvashatja az ujjlenyomatukat is.

Tippek az ujjlenyomat beolvasásához Touch ID-hez

Az ujjlenyomat megfelelő beolvasásához tegye a következőket:

  • Válassza ki a beolvasni kívánt ujjat, attól függően, hogy hajlamos megtartani az iPhone-t, amikor felveszi. Valószínűleg van értelme a hüvelykujját vagy a mutatóujját használni. Később hozzáadhat más ujjakat, legfeljebb ötig.
  • Fektesse finoman az ujjának párnáját a Kezdőlap gombra, de ne nyomja meg a gombot, különben a telefon megszakítja a beolvasást.
  • Amikor a készülék rezeg, emelje le az ujját a Touch ID szkennerről, majd nyomja meg újra enyhén.
  • Ismételje meg ezt a folyamatot, valahányszor kissé más módon vagy kissé más szögben tegye az ujját a szkennerre. Minél teljesebb az ujjlenyomat beolvasása, annál nagyobb rugalmasságot biztosít az ujjainak tartásában, amikor később a Touch ID-t használja. A képernyőn megjelenő ujjlenyomat piros vonalai az előrelépést jelzik. Minél több piros vonalat lát, annál jobb a beolvasás.
  • Amikor a kezdeti vizsgálat befejeződött, az iPhone felszólítja az ujja széleinek beolvasására. Ismételje meg ugyanazt a folyamatot, mint korábban, az ujja oldalainak, tetejének és egyéb széleinek használatával a legjobb beolvasás érdekében.

A Touch ID használata

A Touch ID beállítása után egyszerűen használható.

Az iPhone ujjlenyomatának feloldásához kapcsolja be, majd nyomja meg a Kezdőlap gombot a beolvasott ujjal. Hagyja az ujját a gombon anélkül, hogy addig nyomja, amíg a Kezdőképernyő fel nem oldódik.

Az ujjlenyomatának jelszavaként történő vásárlásához használja az iTunes Store vagy az App Store alkalmazásokat a szokásos módon. Amikor megérinti a Vásárlás, Letöltések
vagy felszerel gombokat, a rendszer kéri a jelszó megadását vagy a Touch ID használatát. Könnyedén helyezze beolvasott ujját a Kezdőlap gombra - de ne kattintson rá - a jelszó megadásához és a letöltés aktiválásához.

A Touch ID nem működik? Itt van a teendő