A multitasking használata iPhone-on

A többfeladatos feladat asztali számítógépek esetén egynél több program futtatását jelenti. Az iPhone-on a multitasking másképp működik. Az iPhone lehetővé teszi néhány alkalmazás futtatását a háttérben, míg más alkalmazások az előtérben működnek. Az iPhone-alkalmazások többnyire szünetelnek, ha éppen nem használják őket, majd kiválasztásuk után gyorsan életre kelnek.

A cikkben található utasítások az iOS összes verziójára kiterjednek.


Többfeladatos, iPhone stílusú

Ahelyett, hogy hagyományos multitaskingot kínálna, az iPhone olyasmit használ, amelyet az Apple gyors alkalmazásváltásnak hív. Amikor rákattint a Kezdőlap gombra egy alkalmazás elhagyásához (vagy felfelé csúsztatással csúsztatja az ujját egy iPhone X vagy újabb eszköz képernyőjén), és visszatér a kezdőképernyőre, az otthagyott alkalmazás lefagy, ahol volt, és mit csinált. Amikor legközelebb visszatér az adott alkalmazáshoz, ott folytatja, ahonnan abbahagyta, ahelyett, hogy újrakezdené.

Az iPaden végzett multitasking hasonló az iPhone-hoz, de rugalmasabb és erőteljesebb. Az iPad multitasking erejének felszabadításához olvassa el a dokk használatát az iOS 11 és az iOS 12 rendszerben.


Használnak-e felfüggesztett alkalmazások akkumulátort, memóriát vagy más rendszerforrásokat?

A háttérben fagyott alkalmazások nem használják az akkumulátor élettartamát, a memóriát vagy más rendszererőforrásokat. Emiatt a nem használt alkalmazások erőszakos kilépése nem kíméli az akkumulátor élettartamát. Valójában a felfüggesztett alkalmazások kilépése károsíthatja az akkumulátor élettartamát. Egy kivétel van a szabály alól, amely szerint a felfüggesztett alkalmazások nem használnak erőforrásokat: az alkalmazások háttérfrissítését támogató alkalmazások.

Az iOS 7 és újabb rendszerekben a háttérben futó alkalmazások még kifinomultabbak. Ez azért van, mert az iOS megtanulja az alkalmazások használatát a Háttéralkalmazás-frissítés használatával. Ha általában reggel ellenőrzi a közösségi médiát, akkor az iOS megtervezi ezt a viselkedést, és néhány perccel azelőtt frissíti a közösségi média alkalmazásokat, hogy ellenőrizné őket, hogy a legfrissebb információk várják-e Önt.

Az ezt a funkciót használó alkalmazások a háttérben futnak, és akkor töltenek le adatokat, amikor a háttérben vannak. A háttéralkalmazás-frissítési beállítások vezérléséhez lépjen a beállítások > általános > Háttér App frissítése


Néhány iPhone-alkalmazás a háttérben fut

Míg a legtöbb alkalmazás lefagy, amikor éppen nem használja őket, néhány alkalmazáskategória támogatja a hagyományos többfeladatos munkát, és a háttérben fut (például más alkalmazások is futnak). A háttérben futó alkalmazások típusai:

  • zene: Hallgassa meg a Zene alkalmazást, a Pandorát, a streaming rádiót és más zenei alkalmazásokat, miközben más dolgokat végez.
  • Települések: Az Apple Maps és a Google Maps egyaránt lehetővé teszi, hogy útbaigazításokat szerezzen és más alkalmazásokat is használjon.
  • AirPlay: Az Apple technológiája a hang és a kép streamingjéhez az iPhone készülékről kompatibilis tévékre, sztereókra és más eszközökre a háttérben fut.
  • VoIP (Voice over IP): Az olyan alkalmazások, mint a Skype, amelyek a mobilhálózaton keresztül az interneten keresztül telefonálnak, működnek más alkalmazásokkal.
  • Értesítések: Ezek az értesítések tudatják Önnel, hogy valami történt egy másik alkalmazásban, amelyet érdemes megnézni.
  • Apple Hírek: Az Apple News alkalmazás tartalma letöltődik a háttérben, hogy biztosan a legfrissebb hírek várják Önt.
  • Bluetooth kiegészítők: Ha a Bluetooth tartozékokat párosítja iPhone készülékével, akkor az adatok oda-vissza küldhetők.
  • Háttér: A Háttéralkalmazás-frissítés funkció bizonyos alkalmazásokat frissít, amíg azok nem futnak.

Az, hogy ezekbe a kategóriákba tartozó alkalmazások a háttérben futhatnak, még nem jelenti azt, hogy fognak. Az alkalmazásokat meg kell írni, hogy kihasználhassák a multitasking előnyeit - de a képesség az operációs rendszerben van, és sok, talán még a legtöbb ilyen kategóriájú alkalmazás is futtatható a háttérben.


Hogyan lehet elérni a gyors alkalmazásváltót

A Gyors alkalmazásváltó a közelmúltban használt alkalmazások között ugrik. A hozzáférés módja az iPhone modelljétől függ. IPhone 8 és korábbi verziókon kattintson duplán az iPhone Home gombra. Az iPhone X és újabb készülékeken csúsztassa ujját felfelé a képernyő aljától (ez a gesztus a gesztusalapú parancsikonok mellett ezeken a modelleken felváltotta a Kezdőlap gombot).

  • IOS 9 és újabb rendszereken: A képernyő kissé visszaesik, hogy felfedje a jelenlegi alkalmazások képernyőképeinek és alkalmazásikonjainak körhintaját. Húzza az ujját balra és jobbra az alkalmazások böngészéséhez, majd koppintson a használni kívánt alkalmazásra.
  • IOS 7 és 8 rendszerben: A tapasztalat hasonló az iOS 9-hez, azzal a különbséggel, hogy körhinta helyett egy sima alkalmazássor található. A gyakori kapcsolattartók parancsikonjai megjelennek a képernyő tetején. Egyébként ugyanúgy működik, mint az iOS 9-ben.
  • Az iOS 4–6: A képernyő nagy része szürkén jelenik meg, és alul egy ikonkészlet jelenik meg. Húzza az ikonokat balra és jobbra a legutóbbi alkalmazások megtekintéséhez, majd érintse meg az ikont az alkalmazás elindításához.

IPhone 8, iPhone 7 és iPhone 6S készülékeken a 3D érintőképernyő parancsikont kínál a gyors alkalmazásváltó eléréséhez. A két lehetőség eléréséhez nyomja meg erősen a képernyő bal szélét:

  • Húzza ujját balról jobbra az utoljára használt alkalmazás váltásához.
  • Nyomja meg ismét a Hard App Switcher programot.

Hogyan lehet kilépni az iPhone alkalmazásokból a Gyors alkalmazásváltóban

A Gyors alkalmazásváltó szintén kilép az alkalmazásokból, ami különösen akkor hasznos, ha egy alkalmazás nem működik megfelelően. A háttérben felfüggesztett nem natív alkalmazások kilépése megakadályozza azok működését, amíg újra nem indítja őket. Az Apple előre telepített alkalmazásainak kilépése lehetővé teszi számukra a háttérfeladatok folytatását, például az e-mailek ellenőrzését, de újraindításra kényszeríti őket.

Az alkalmazások bezárásához nyissa meg a Gyors alkalmazásváltót, majd: 

  • Az iOS 7–12: Csúsztassa el a bezárni kívánt alkalmazást a képernyő felső széléről. Az alkalmazás eltűnik és kilép. Lépjen ki egyszerre akár három alkalmazásból is, ha egyszerre csúsztatja őket.
  • Az iOS 4–6: Érintsen meg és tartson lenyomva egy alkalmazás ikont, amíg az ikonok remegni kezdenek, és az alkalmazásokban megjelenik egy piros jelvény, amelyen mínusz jel van. Koppintson a piros jelvényre az alkalmazás bezárásához. Egyszerre csak egy alkalmazást lehet kilépni.

Az alkalmazások rendezése a Gyors alkalmazásváltóban

A Gyors alkalmazásváltó alkalmazásai a legutóbb használt adatok alapján vannak rendezve. Ez az elrendezés úgy csoportosítja a leggyakrabban használt alkalmazásokat, hogy ne kelljen sokat csúsztatnia a kedvencek megtalálásához.