A Windows bejelentkezési folyamat során felmerülő problémák megoldása

Néha a számítógép bekapcsol, ahogy elvárható, eljut a Windows bejelentkezési képernyőjére, de aztán történik valami. Előfordulhat, hogy számítógépe lefagy, újraindul önmagában, vagy csak leáll, és nem reagál semmire.

Talán látja a bejelentkezési képernyőt, de a jelszó megadása után semmi sem történik. Másrészt talán bejelentkezhet, de akkor a Windows lefagy, és kézzel kell újraindítania. Lehetséges, hogy a Windows elindul, de az asztal soha nem jelenik meg, és csak annyit tehet, hogy az egeret egy üres képernyőn mozgatja.

A sajátosságoktól függetlenül ez a hibaelhárítási útmutató, amelyet akkor használhat, ha a Windows nagyrészt elindul, de nem tud bejelentkezni, vagy az asztala soha nem töltődik be teljesen.

Ha nem is jut el a Windows bejelentkezési képernyőjéhez, vagy bármilyen hibaüzenetet lát, olvassa el a bekapcsolni nem kívánt számítógép kijavításához szükséges lépéseket.

Ezek a lépések a Windows 10, a Windows 8, a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP rendszerekre vonatkoznak.


A leállítással, fagyasztással és újraindítással kapcsolatos problémák javítása a Windows bejelentkezés során

  1. Indítsa el a Windows rendszert csökkentett módban. Ha teljesen elindul, indítsa újra onnan a számítógépet a szokásos módon, és nézze meg, hogy a Windows megfelelően indul-e. A sikertelen frissítés vagy az egyszeri indítási folyamat időnként leállási, lefagyási vagy újraindítási problémákat okozhat a bejelentkezési folyamat során. Gyakran csak a Windows-ra van szükség egy tiszta rendszerindításra csökkentett módba, majd újra kell indítani a probléma tisztázását.

  2. Indítsa el a Windows rendszert az utolsó ismert jó konfigurációval. Ez visszaállítja az illesztőprogram és a rendszerleíró adatbázis beállításait abba az állapotba, amelyik a Windows legutóbbi indításakor és megfelelő leállításakor volt, esetleg visszaállította a számítógépet.

    Természetesen ez csak akkor működik, ha a Windows bejelentkezési problémájának oka a rendszerleíró adatbázishoz vagy az illesztőprogram konfigurációjához kapcsolódik.

    Biztonságos a Biztonságos mód kipróbálása az utolsó ismert jó konfiguráció előtt, mert a rendszerleíró adatbázisban tárolt értékes információk az utolsó ismert konfiguráció megfelelő működéséhez csak addig íródnak, amíg a Windows normál módban sikeresen elindul.

  3. Javítsa meg a Windows telepítését. A Windows sikertelenségének gyakori oka a bejelentkezési képernyő és az asztal sikeres betöltése között az, hogy egy vagy több fontos Windows fájl sérült vagy hiányzik. A Windows javítása ezeket a fontos fájlokat lecseréli anélkül, hogy bármi mást eltávolítana vagy megváltoztatna a számítógépén.

    A Windows 10, 8, 7 és Vista rendszerekben ezt Startup Repairnek hívják. Windows XP rendszerben javítási telepítésnek nevezik.

    A Windows XP Repair telepítése bonyolultabb és több hátránnyal rendelkezik, mint a későbbi Windows operációs rendszerekben elérhető Startup Repair. Ha Windows XP rendszert használ, érdemes megvárnia, amíg kipróbálja a 4., 5. és 6. lépést, mielőtt megpróbálná ezt.

  4. Indítsa el a Windows rendszert csökkentett módban, majd a Rendszer-visszaállítás segítségével vonja vissza a legutóbbi módosításokat. A Windows lefagyhat, leállhat vagy újraindulhat a bejelentkezési folyamat során az illesztőprogram, a fontos fájl vagy a beállításjegyzék egy részének sérülése miatt. A Rendszer-visszaállítással ezeket a dolgokat visszaállítja a számítógép működési idejébe, ami teljesen megoldhatja a problémát.

    Ha valamilyen okból nem tud belépni a csökkentett módba, akkor a Rendszer-visszaállítást is elvégezheti az Indítási beállításokból (Windows 10 és 8 esetén elérhető a Speciális indítási lehetőségek segítségével). A Windows 7 és Vista felhasználói a csökkentett módhoz a Rendszer-helyreállítási beállítások között férhetnek hozzá, amely a Speciális rendszerindítási beállítások menüből, valamint a Windows 7 vagy a Windows Vista telepítő DVD-jéről érhető el.

    A Rendszer-visszaállítást nem lehet visszavonni, ha azt csökkentett módban, az Indítási beállításokban vagy a Rendszer-helyreállítási opciókban hajtja végre. Lehet, hogy nem érdekli, mivel amúgy sem tud normálisan eljutni a Windows rendszerhez, de ezzel tisztában kell lennie.

  5. Vizsgálja meg a számítógépet vírusok ellen, még egyszer a Csökkentett módból. Ha még az ilyen messzire eljutás problémái is vannak, érdemes a kezébe adni az ingyenes indítható víruskereső eszközöket egyes programok számára, amelyek a Windows elérése nélkül is vírusokat keresnek. A vírus vagy más típusú rosszindulatú program elég konkrét problémát okozhatott a Windows egy részén, hogy a bejelentkezés során meghiúsuljon.

  6. Törölje a CMOS-t. Az alaplapon lévő BIOS memória törlésével a BIOS beállításai visszaállnak a gyári alapértelmezett szintre. A BIOS téves konfigurációja lehet az oka annak, hogy a Windows nem jut el egészen az asztalig.

    Ha a CMOS törlése megoldja a Windows bejelentkezési problémáját, győződjön meg arról, hogy a BIOS-ban végrehajtott módosítások egyenként befejeződnek, így ha a probléma visszatér, akkor tudni fogja, melyik változás volt az oka.

  7. Cserélje ki a CMOS elemet, ha a számítógépe három évnél régebbi, vagy ha hosszabb ideig nem működik.

    A CMOS akkumulátorok nagyon olcsók, és az olyan akkumulátorok, amelyek már nem tartják meg a töltést, mindenféle furcsa viselkedést okozhatnak a számítógép indítási folyamatának bármely pontján, egészen a Windows asztalának betöltéséig.

  8. Helyezze be újra a számítógépén mindent, amit csak tud. Az újratelepítés helyreállítja a számítógépen belüli különféle kapcsolatokat, és tisztázhatja azt a problémát, amely megakadályozza a Windows teljes indítását.

    Próbálja meg újratelepíteni a következő hardvert, majd ellenőrizze, hogy a Windows teljesen elindul-e:

    • Helyezze vissza az összes belső adat- és tápkábelt.
    • Helyezze be újra a memóriamodulokat.
    • Helyezze újra a bővítőkártyákat.

    Húzza ki és csatlakoztassa újra a billentyűzetet, az egeret és más külső eszközöket is.

  9. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e elektromos rövidnadrágok a számítógép belsejében. Az elektromos rövidzárlat néha okozza a problémákat a Windows bejelentkezési folyamata során, különösen az újraindítási hurkok és a fagyás miatt.

  10. Tesztelje a RAM-ot. Ha a számítógép egyik RAM-modulja teljesen meghibásodik, akkor a számítógép nem is fog bekapcsolni. A legtöbb esetben azonban a számítógép memóriájának csak egy része fog meghibásodni.

    Ha a rendszermemória nem működik, a számítógép bármikor lefagyhat, leállhat vagy újraindulhat, beleértve a Windows bejelentkezési folyamatát vagy azt követően is.

    Cserélje ki a számítógép memóriáját, ha a memória teszt bármilyen problémát mutat.

    Győződjön meg róla, hogy mindent megtett a hibaelhárítási lépések végrehajtásához. A 11. és 12. lépés egyaránt nehezebb és pusztítóbb megoldásokat tartalmaz a Windows nem induló teljes körűen. Előfordulhat, hogy az alábbi megoldások egyikére van szükség a probléma megoldásához, de ha eddig nem volt szorgalmas a hibaelhárításban, akkor nem tudja biztosan tudni, hogy a fenti egyszerűbb megoldások egyike nem megfelelő egy.

  11. Tesztelje a merevlemezt. A merevlemez fizikai problémája minden bizonnyal annak oka, hogy a Windows nem indulhat el teljesen. A merevlemez, amely nem képes megfelelően olvasni és írni az információkat, nem tudja betölteni a Windows indításához szükséges fájlokat.

    Cserélje ki a merevlemezt, ha a tesztek problémát mutatnak. A merevlemez cseréje után a Windows új telepítését kell végrehajtania.

    Ha nem találunk merevlemez-problémát, akkor a merevlemez fizikailag rendben van, vagyis a probléma okának a Windows-ban kell lennie, amely esetben a következő lépés megoldja a problémát.

  12. Tisztán telepítse a Windows rendszert. Ez a fajta telepítés teljesen kitörli azt a meghajtót, amelyre a Windows telepítve van, majd újból telepíti az operációs rendszert a semmiből.

    A 3. lépésben azt tanácsoljuk, hogy próbálja meg megoldani ezt a problémát a Windows javításával. Mivel a fontos Windows fájlok javításának ez a módja nem roncsoló, győződjön meg róla, hogy ezt a lépést a teljesen pusztító, a legvégső tiszta telepítés előtt kipróbálta.