Az eBay Motors csalások: Mik azok, és megvédik magukat

Autót vásárolni köztudottan nehéz. Mindenhol vannak olyan buktatók, amelyeken navigálni kell, és soha nem egyszerű egyértelmű választ kapni arról, hogy a keresett jármű hosszú távon megbízható-e vagy sem. Autó online vásárlása újabb bonyolultságot eredményez, és ezt a csalók túlságosan is jól tudják, mivel úgy néznek ki, hogy kihasználják a tapasztalatlan és túlterhelt vevőket.

Amikor a következő járművét az eBay Motors-on kívánja megvásárolni, egyszerű lépéseket tehet, hogy megvédje magát a csalóktól, és biztosítsa, hogy tisztességes üzletet kapjon.

 Web / Theresa Chiechi


Mik azok az eBay Motors csalások?

Az eBay Motors csalásoknak többféle formája lehet, de a tolvajok a tervezésüktől függetlenül egy dolgot keresnek: hogy ellopják a nehezen megkeresett pénzt.

Ezek a csalások általában egy olyan autó hamis hirdetéséből állnak, amely annyira vonzónak tűnik, hogy nem tehet róla, de elérheti, ha többet szeretne megtudni. Ekkor kapják meg a csalók. Kérni fognak személyes adatokat, megpróbálják rávenni, hogy vegye le az üzletet az eBay-ről "pénzmegtakarítás érdekében", és számos más trükköt húz el azzal a céllal, hogy ellopja a pénzét, és néha a személyes adatait is felhasználhatja személyazonosság-lopási csalások során.


Hogyan működnek az eBay Motors csalások?

Nagyon gyakori átverés van az autóvásárló világban. Nem kizárólagos az eBay Motors számára, de az eBay-en is a leggyakoribb autóipari csalások közé tartozik.

Az átverést itt eBay Ajándékkártya-átverésnek nevezik. Leggyakrabban a csalóktól kérnek ajándékkártyákat, mert az ajándékkártyákat köztudottan nehéz, ha nem is lehetetlen nyomon követni. A csaló általában ennek pont az ellenkezőjét állítja.

Az átverés szinte mindig ugyanúgy kezdődik. Autók listáját böngészi, és olyan dologra bukkan, amely kiváló ajánlatnak tűnik. Úgy néz ki, hogy az autó fantasztikus formában van, a futásteljesítmény nem rossz, és az ár alacsonynak tűnik. Nagyon gyakori, hogy az átverés ára 1500 dollár, vagy annak közelében van.

Egy másik egyértelmű jelzés, csak a felsorolásból, az autó képei. Gyakrabban a képek olyan stock fotók, amelyeket a jármű első megjelenésekor hirdetnek, vagy egy felújított bemutató jármű képei. Ezek a képek általában professzionális minőségűek számukra, amely kiemelkedik a szokásos képek közül, amelyeket valaki telefonjával készítettek.

 ford-trucks.com

Amikor megpróbálja felvenni a kapcsolatot az eladóval, ha további információra van szüksége a járműről, vagy személyesen szeretné megtekinteni, a dolgok azonnal fordulnak a halas oldal felé. Az eladónak valószínűleg van valami története, amely elmagyarázza, miért adják el ilyen olcsón az autót, és miért nem láthatja egyszerre. Túl gyakran ez a történet egy családtag közelmúltbeli és idő előtti elvesztését, a katonai szolgálatban bekövetkező némi bonyodalmat vagy súlyos betegséget jelent. A jármű szinte soha nincs ott, ahol eredetileg a felsorolásban szerepel. Néha állítólag raktárban van, vagy egy másik állam családtagjával van. Mindenesetre van egy "jó" oka annak, hogy valójában nem láthatja személyesen a járművet.

Az eladó megkeres egy kifogást, hogy miért nem tudja elfogadni a fizetést a szokásos csatornákon keresztül. Ez lehet valami rohanó időkeret, vagy valami kifogás, hogy a számlát egy harmadik fél tartja, valamilyen kapcsolatban áll az eBay-vel. Szeretik minél hivatalosabban hangoztatni, ezért a harmadik felet gyakran az eBay valamilyen pénzügyi ágának nevezik, amely valójában nem létezik. Az eladó elmondja, hogy ajándékkártyákkal kell fizetnie, jelen esetben az eBay-ajándékutalványokkal, mert azokat az eBay vagy az eBay-hez kapcsolódó közvetítő támogatja. Természetesen ez nem igaz. A csalók csak arra törekednek, hogy nyomon követhetetlen ajándékkártyákkal tegyenek eleget, így jármű nélkül maradjanak, és kifizetik az ajándékkártyák megvásárlásához elköltött készpénzt.


Hogyan találják meg az eBay Motors csalók az áldozataikat?

Az egyik dolog vonzóvá teszi az eBay Motors-csalásokat a vállalkozások számára, hogy nem kell áldozatot találniuk. Az emberek az eBay Motorshoz jönnek autót vásárolni. A csalók csak kihasználják ezt a helyzetet azzal, hogy törvényes megjelenési lehetőséget kínálnak a potenciális vásárlók számára.

Hogyan kerülhetem el az eBay Motors csalásokba való bekapcsolódást?

Az első és a legjobb dolog, amit tehet, hogy megvédje önmagát az eBay Motors-on, az eBay által meghatározott szabályok betartása. Közülük sokan vannak, hogy megvédjék a vevőket és az eladókat. A szabályokon kívüli munkavégzés kiszolgáltatottá teszi Önt a csalásokkal szemben.

Ugyanez mondható el a tranzakciókról is. Amint pénzt cserél az eBay-en kívül, már nem védi meg magát, és nincs lehetősége arra, hogy átverés áldozata legyen, és a csalók pontosan erre számítanak.

A visszajelzés a barátod. Ha az eladónak nincs visszajelzése, vagy az értékelése alacsony, jó esély van arra, hogy valami rossz dolog folyik. Csak a már elismert eladókkal foglalkozzon.

Bármikor online vásárol egy járművet, a legjobb, ha személyesen látja és tesztvezetésre viszi. Ha nem vagy képes erre, akkor azon kapod magad, hogy egy halom ismeretlen ellen küzdesz. Ha autót vásárol az eBay Motors-on, a tét még nagyobb, mivel nincs garancia arra, hogy az autó még valódi is.

Végül, ha túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, valószínűleg így van. Persze vannak olyan esetek, amikor fantasztikus üzletet találhat, de ezek egyre ritkábbak. Amikor egy ügylet túlságosan súlyozottnak tűnik az Ön irányában, legyen óvatos, és kérdezze meg, miért tűnik ez a helyzet.


Már áldozat vagyok. Mit kellene tennem?

Ha már esett az eBay Motors átverésének áldozatául, akkor nem sokat tehet az elvesztett pénz visszaszerzéséért, de megpróbálhatja. Kezdje az átverés jelentésével. Kipróbálhatja ezeket a taktikákat is:

  • Jelentsen egy eladót vagy fiókot az eBay-en, amint rájön, hogy áldozatul esett, így az eBay gyorsan kezelheti a fiókot.
  • Jelentse az átverést a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC) az online panasz űrlap használatával, vagy közvetlenül az 1-877-FTC-HELP telefonszámon.
  • Keresse fel az Internet Bűnügyi Panaszközpontját. Előfordulhat, hogy a szervezet hajlandó kivizsgálni az Ön igényét.

Hogyan kerülhetem el, hogy az eBay Motors csalásokra célozzanak?

Ha online szeretne autót vásárolni, rengeteg törvényes eladó kínál jó járműveket. Ahhoz azonban, hogy ne kerülhessen az átverés célpontjába, figyelnie kell a figyelmeztető jelekre. Ha az eBay Motors csalásokról van szó, néhány nyilvánvaló piros zászlóval lehet figyelmeztetni, hogy valami nem egészen rendben van.

  • Ragaszkodjon ahhoz, hogy személyesen lássa a járművet, és próbálja ki (ha az autó fut és vezet). Jó szabály, amikor bárhol vásárol egy autót, és képesnek kell lennie arra, hogy ellenőrizze és vezethesse, de ez különösen igaz az interneten. Ha nem látja személyesen az autót egy online listán, mindig fennáll annak az esélye, hogy egyáltalán nincs autó. Ha nem tudja vezetni, akkor elmondhatatlan mechanikai problémák merülhetnek fel, amelyekről Ön nem lesz tisztában.
  • Legyen óvatos, amikor az eladó előleget igényel előre egy autóért. Az eBay-n belül nincs funkció a betét kezelésére, ami azt jelenti, hogy a befizetését semmilyen módon nem támogatja vagy garantálja az eBay. Ennek következtében az eladó túl könnyen elmehet a betétjével. Vannak olyan helyzetek, amikor a kaució rendben lehet, például ha személyesen találkozott az eladóval és tesztvezetést hajtott végre a járművel, de főszabályként kerülje a kaució elhagyását.
  • Ha egy vevő az eBay-en kívül akar fizetni, menjen el. Annak ellenére, hogy mit mondhat egy vevő, bármikor, ha fizet vagy rendezi a tranzakciót az eBay-en kívül, semmilyen módon nem védi az eBay irányelvei. Ez egy sor új csalást és kockázatot nyit meg anélkül, hogy bármiféle igénybevételre lenne lehetőség, ha valami rosszul alakul. Soha ne rendezzen az eBay-en kívül.