Szkripthibák (mik azok és hogyan javítható)

A szkripthiba olyan hiba, amely akkor fordul elő, amikor a szkript utasításait valamilyen okból nem lehet megfelelően végrehajtani.

A legtöbb számítógép-felhasználó szkripthibákkal találkozik leggyakrabban a böngészőben, amikor nem tudja végrehajtani a JavaScript vagy VBScript (vagy más szkriptnyelv) utasításokat egy weboldalról, de előfordulhatnak asztali alkalmazásokban is.

Fotó: Markus Spiske az Unsplash-en

Íme néhány példa a szkript hibaüzeneteire:

Ezen a weboldalon előforduló hibák miatt futásidejű hiba léphet fel. Internet Explorer szkripthiba. Hiba történt az 1. sor szkriptjében. Folytatja-e a scri futtatását Az ezen az oldalon található szkript miatt az Internet Explorer lassan fut. Ha továbbra is fut, a számítógép nem válaszolhat. Szeretné Hiba történt a scr-ben


Miért kapsz szkripthibákat

A szkriptelési hibák gyakori oka az, hogy hiba lépett fel a kulisszák mögött, vagy a webszerveren egy webböngészőben, vagy egy szoftver programozási végén.

A hibás kódmegvalósítás vagy a szoftver oldalon található egyéb rossz konfiguráció nem a te probléma. A legjobb dolog ebben a helyzetben az, ha megvárja a frissítést a fejlesztőtől.

A szkriptelési hibák oka lehet azonban az is, hogy valami történik a végén, például a saját szoftverével vagy operációs rendszerével, amely nem tudja megfelelően betölteni a parancsfájlt. Például előfordulhat, hogy a böngészőben van egy olyan beállítás, amely blokkolja a szkripteket, vagy a biztonsági szoftvere egy ártalmatlan parancsfájlt kezel, mintha fenyegetést kellene törölni.


A szkript hibák kijavítása

A szkripthibákat leggyakrabban az Internet Explorer vagy egy olyan alkalmazás látja, amely IE-t használ az internet eléréséhez vagy a helyi parancsfájlok futtatásához, ezért a legtöbb hibaelhárítási lépés az IE-vel kapcsolatos.

Míg a Microsoft Edge nagyrészt felváltotta az IE-t, ugyanezek a problémák némelyike ​​felmerülhet. A javítások szintén azonosak vagy nagyon hasonlóak.

Emiatt a szkripthibák leállításának leggyorsabb módja az, ha egyszerűen böngészőt vált! Használjon olyasmit, mint a Microsoft Edge, a Chrome, a Firefox vagy az Opera. Ez azonban valójában nem oldja meg a szkript hibáját.

Kövesse ezeket a lépéseket sorrendben, és mindegyik után ellenőrizze, hogy továbbra is megjelenik-e a hiba:

Kapcsolja ki a szkriptelési hibákat az IE-ben

Az átlagos felhasználónak valójában nem kell látnia a szkript hibáit, mivel azok csak bosszúságként szolgálnak. Ez különösen igaz, ha a szkripthiba valójában nem akadályozza meg a webhely vagy a program normális használatát.

Az Internet Explorerben biztonságosan kikapcsolhatja a szkripthibákat, valamint az IE-t a háttérprogramban használó programokat, például:

  1. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a Windows kulcs majd a kulcs.

  2. Írja be a inetcpl.cpl parancs az Internet Tulajdonságok elindításához.

  3. Nyissa meg az úgynevezett fület Részletes.

  4. Görgessen lefelé, amíg meg nem találja a Böngészés szakaszt, majd keresse meg a következő három beállítást:

    • Győződjön meg mindkettőről A szkriptek hibakeresésének letiltása (Internet Explorer) és A szkript hibakeresésének letiltása (egyéb) legyen mellettük egy csekk.
    • Közvetlenül ezen lehetőségek alatt ellenőrizze még egyszer Minden szkript hibájáról értesítsen nincs bejelölve (hogy ne jelenjenek meg értesítések a szkripthibákról.)
  5. nyomja meg OK a változtatások mentéséhez.

    Ezek a Windows 10 alapértelmezett beállításai

Győződjön meg arról, hogy az IE nem blokkolja a fontos szkriptelési szolgáltatásokat

A szkriptelési hibák kikapcsolásával megakadályozhatja őket, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy maguk a szkriptek is megfelelően működnek, mert a kapcsolódó hibákat már nem látják.

Győződjön meg arról, hogy nem tiltotta le az ActiveX parancsfájlokat, és hogy az Internet Explorer nem blokkolja a Java vagy az ActiveX programot. Az IE bizonyos biztonsági beállításai megakadályozzák az ActiveX és a Java megfelelő futtatását, ami befolyásolhatja a parancsfájlt futtató weboldal használhatóságát.

A funkciók működésének leggyorsabb módja (ha még nem működnek) az Internet Explorer biztonsági beállításainak visszaállítása.

Ideiglenes internetes fájlok törlése

Az ideiglenes fájlokat az Internet Explorer tárolja a számítógépen, hogy gyorsabban látogasson el a webhelyekre, de a túl nagy vagy sérült adatokat tároló gyorsítótár szkripthibákat okozhat. Rendszeresen törölnie kell ezeket a gyorsítótár fájlokat.

Engedélyezze az előugró ablakok megjelenítését a böngészőben

A felugró ablakok blokkolója legtöbbször rendkívül hasznos, de valójában szkripthibákat okozhat, ha a szkript nem kap elég időt a futtatásra, mert a böngésző megakadályozza az előugró ablakokat.

Minden böngésző lehetővé teszi az előugró ablakok blokkolójának beállításait. Ha letiltja a blokkolót, akkor az előugró ablakok újra futhatnak.

Frissítse szoftverét

Lehet, hogy az elavult szoftver okozza a konkrét szkripthibát. Ennek oka lehet, hogy a hibát mutató webhelynek vagy programnak van egy minimális követelménye, amelyet a számítógépe nem teljesít, vagy mert egy szkripthibát egy soha nem kapott frissítéssel javítottak ki.

A Windows rendszert mindig naprakészen kell tartani.

Frissítse harmadik féltől származó programjait, ha szkripthibákat kapnak. Ennek egyik egyszerű módja egy ingyenes szoftverfrissítő eszköz.

Ellenőrizze a biztonsági szoftverét

Lehetséges, hogy a víruskereső program vagy a tűzfalalkalmazás blokkolja a parancsfájlok vagy az ActiveX-vezérlők normál működését. Ideiglenesen tiltsa le mindkettőt, hogy lássa, továbbra is megjelenik-e a szkript hiba.

Soha ne hagyja nyitva a számítógépet támadások számára, de ebben az esetben a biztonsági szoftver lehet a hibás, ezért ideiglenes letiltásuk csupán néhány percre nem árt.

Az eljárás minden program esetében más, de az AV-pajzsok kikapcsolásához vagy a tűzfal letiltásához jobb gombbal kattintson a Windows tálcán az óra mellett futó szoftverre. Ha nem, akkor próbálja meg megnyitni a programot - ott egészen biztosan van lehetőség az alkalmazás letiltására.

Valami mást kell keresni a víruskereső eszközzel, hogy konfigurálva van-e vírusellenőrzésre olyan mappákban, amelyeket a böngésző ideiglenes fájlok megőrzésére használ. Ha igen, akkor a szkenner helytelenül azonosíthatja a parancsfájlokat rosszindulatú programként, és karanténba helyezheti vagy törölheti őket, mielőtt futtathatók lennének.

Az Internet Explorer alapértelmezés szerint ezt a mappát használja:

C: Users [felhasználónév] AppData Local Microsoft Windows INetCache

A Google Chrome itt tárolja az adatokat:

C: Users [felhasználónév] AppData Local Google Chrome User Data Default Cache

Az Internet Explorer összes beállításának visszaállítása

Számos beállítás vagy kiegészítő okozhat szkriptelési hibákat az Internet Explorerben. Az összes beállítás legegyszerűbb módja az alapértelmezett értékekre való visszaállítás, ha visszaállítja az Internet Explorer alkalmazást.

Az IE visszaállítása letiltja az összes eszköztárat és kiegészítést, valamint visszaállít minden adatvédelmi, biztonsági, előugró ablakot, füles böngészést, alapértelmezett webböngészőt és speciális beállításokat.

Alternatív módszer annak megnézése, hogy csak egyetlen kiegészítő okozza-e a szkript hibáját, amelyet megtehet a Eszközök > Bővítmények kezelése menü. Tiltsa le egyesével a kiegészítőket, és mindegyik után ellenőrizze a szkript hibáját.

Ellenkező esetben az Internet Explorer teljes visszaállítása:

  1. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a WIN + R gyorsbillentyűket.

  2. belép inetcpl.cpl az Internet Tulajdonságok megnyitásához.

  3. Menj a Részletes Tab.

  4. Válasszon vissza alján, majd ismét az Internet Explorer beállításainak visszaállítása képernyőn.

  5. választ közel amikor az összes beállítást visszaállította.

  6. Indítsa újra a számítógépet.

Tiltsa le a sima görgetést

Ez azért van az alján, mert ez a legkevésbé valószínű oka a szkripthibának. Azonban hibát kap, amikor videókat néz meg az Internet Explorer programban, vagy a videó egyszerűen nem jelenik meg megfelelően, az IE Smooth Scrolling opciója problémákat okozhat az oldalon futtatni kívánt szkriptekkel.

Így kapcsolhatja ki a sima görgetést az Internet Explorerben:

  1. Használja a Futtatás párbeszédpanelt (Windows Key + R) a inetcpl.cpl parancs.

  2. Navigáljon a Részletes Tab.

  3. A Böngészés szakasz alján távolítsa el a mellette lévő pipát használjon sima görgetést.

  4. Mentés és kilépés a OK gombot.