Mik azok a torrentek és hogyan működnek?

A torrentek a fájlok interneten történő terjesztésének módszerét jelentik. A BitTorrent protokollon keresztül működnek, hogy megkönnyítsék az úgynevezett peer-to-peer (P2P) fájlmegosztást.

A torrent-alapú fájlmegosztásnak számos előnye van a hagyományos fájlmegosztással szemben. A fájlok sok embernek történő elküldéséhez nem szükséges drága szerverberendezés, és az alacsony sávszélességű (lassú) hálózatok ugyanolyan egyszerűen képesek nagy mennyiségű adat letöltésére.

A torrentek használatának leggyakoribb módja egy speciális fájl, amely a .TORRENT fájlkiterjesztést használja. A fájlon belül vannak útmutatások arra vonatkozóan, hogy miként oszthatja meg az adatokat más emberekkel.

Ubuntu TORRENT fájl Megnyitás a Notepad ++ alkalmazásban.


A torrentek veszélyesek lehetnek

Mielőtt többet megtudnánk a torrentek működéséről, nagyon fontos megértenünk, hogy ezek nagyobb kockázatot jelentenek a fájlmegosztás egyéb formáival szemben is. Sokkal valószínűbb, hogy szerzői jog által védett fájlokkal és rosszindulatú programokkal találkozik, ráadásul gyakran nehéz megbízható forrásokat találni.

A torrentek sok ember számára rendkívül népszerű módja a fájlok letöltésének és megosztásának, beleértve a törvényes vállalkozásokat és a mindennapi internethasználót is. A torrentek használata eredendően nem illegális a használatukhoz vagy létrehozásukhoz, de fontos megjegyezni, hogy hacsak nem tudja, hol keresse meg, túl könnyű bekapcsolódni rosszindulatú vagy illegális tevékenységekbe.

Nem kell sokáig találni egy olyan torrentoldalt, amely segít letölteni egy olyan filmet, amely még nincs a mozikban, vagy olyan szoftvert, amely általában pénzbe kerül. A zene, a könyvek és más adatok illegális megosztása túl gyakori a BitTorrent közösségen belül, és a rosszindulatú programokat könnyű csatolni a fájlokhoz.

Ha érdekel, hogy torrenteket használsz saját, nem szerzői jogokkal védett fájlok megosztására vagy nagy fájlok letöltésére másoktól, maradj biztonságban egy víruskereső programmal, és csak azokat a torrenteket töltsd le, amelyekről tudod, hogy legálisak.


Hogyan egyediek a torrentek

A torrentek olyanok, mint a számítógépre történő letöltés más formái. A fájlok megszerzésének módja azonban nem olyan egyszerű, és a saját adatainak megosztása sokkal könnyebb.

Íme egy példa a hagyományos fájlmegosztás működésére a HTTP protokollon keresztül:

  1. Látogasson el egy weboldalra a böngészőjében.
  2. Kattintson a letöltési linkre a letöltési folyamat megkezdéséhez.
  3. Mentse a fájlt a számítógépére.

A letöltött fájl egy kiszolgálón volt, valószínűleg egy csúcskategóriás, sok lemezterülettel és egyéb rendszererőforrással, és egyszerre több ezer vagy millió ember kiszolgálására készült. A fájl létezik ezen csak egy szerver, és bárki, akinek van hozzáférése, letöltheti.

A torrentek kicsit másképp működnek. Míg a webböngésző a HTTP protokoll használatával csatlakozik a webhelyekhez, a torrentek a BitTorrentet használják, ezért helyette egy olyan programra van szükség, amely képes kommunikálni a BitTorrent segítségével:

  1. Nyisson meg egy torrent programot.
  2. Nyissa meg a TORRENT fájlt a letöltés megkezdéséhez.
  3. Mentse a fájlt a számítógépére.

Ebben a forgatókönyvben a torrenten keresztül letöltött adatok létezhetnek több száz szerveren egyszerre, de ezek a szerverek szinte mindig egy otthoni személyi számítógépek, csakúgy, mint a tiéd. Speciális hardverre nincs szükség, és bárki részt vehet az ilyen típusú fájlcserében. Valójában bárki, aki letölti a fájl egy részét, most saját torrent szerverként működhet.


Hogyan működnek a torrentek

Ez mind kissé zavarónak tűnhet, de az ötlet valójában nagyon egyszerű. A torrentek, amint azt fentebb olvastátok, a peer-to-peer hálózatra támaszkodnak. Ez csak azt jelenti, hogy a torrentadatok, bármilyenek is lehetnek, egyszerre több szerverről is elérhetők. Aki letölti a torrentet, darabonként megkapja a többi szerverről.

Képzeljük el például, hogy létrehoztam-e egy torrentet egy általam készített program megosztására. Engedélyezem a torrentet, és megosztom a fájlt online. Több tucat ember tölti le, és te is közéjük tartozol. A torrent programja kiválasztja, melyik szerverről veszi a fájlt, attól függően, hogy ki osztja meg jelenleg, és melyik szervereken található meg a fájlnak az a része, amelyre jelenleg szüksége van.

A fájlkiszolgálót használó hagyományos fájlmegosztási beállítások esetén a 200 MB-os program 1,000 emberrel történő megosztása gyorsan kimerítené az összes feltöltési sávszélességemet, különösen, ha valamennyien egyszerre kérték a fájlt. A torrentek kiküszöbölik ezt a problémát azáltal, hogy hagyják az ügyfelek csak egy kicsit tőlem, egy másik felhasználótól kapni az adatokat, és így tovább, amíg le nem töltötték a teljes fájlt.

Ha egynél több ember tölti le a teljes fájlt, az eredeti megosztó leállíthatja annak terjesztését anélkül, hogy ez bárkit mást érintene. A fájl továbbra is elérhető lesz a torrent többi felhasználója számára a BitTorrent decentralizált, P2P alapja miatt.


Hogyan oszlanak meg a torrentek

Miután elkészült a torrent, az alkotó két dolog egyikét oszthatja meg: a .TORRENT fájlt vagy a torrent hashját, amelyet gyakran mágnes linknek hívnak.

A mágneses link egyszerű módszer a torrent azonosítására a BitTorrent hálózaton anélkül, hogy TORRENT fájlokkal kellene foglalkoznia. Ez egyedülálló az adott torrent számára, így bár a link csak egy karakterlánc, ugyanolyan jó, mint a fájl.

A mágnes linkek és a TORRENT fájlok gyakran szerepelnek a torrent indexekben, amelyek kifejezetten a torrentek megosztására készültek. Megoszthatja a torrent információkat e-mailben, szövegesen stb.

Mivel a mágneses linkek és a TORRENT fájlok csak az utasítások a BitTorrent kliens számára az adatok megszerzésének megértéséhez, megosztásuk gyors és egyszerű.


Általános Torrent Feltételek

Íme néhány hasznos kifejezés, amelyről tudni lehet, hogy tervez-e torrenteket használni:

  • Mag: A torrent beoltása annyit jelent, mint megosztani. A torrent magszám a teljes fájlt megosztó emberek száma. A nulla mag azt jelenti, hogy senki nem tudja letölteni a teljes fájlt.
  • Körte: Peer az, aki letölti a fájlt egy magról, de aki még nem rendelkezik a teljes fájllal.
  • Pióca: A piócák többet töltenek le, mint amennyit feltöltenek. Előfordulhat, hogy egy kereső egyáltalán nem tölt fel semmit, miután a teljes fájlt letöltötte.
  • raj: Ugyanazt a torrentet letöltő és megosztó emberek csoportja.
  • Nyomozó: Egy szerver, amely nyomon követi az összes csatlakoztatott felhasználót, és segít megtalálni egymást.
  • Vásárló: A torrent fájl vagy mágnes link által használt program vagy webszolgáltatás a fájlok letöltésének vagy feltöltésének megértéséhez.