Az egyes területek szerkesztéséhez használja a GIMP rétegmaszkjait

A GIMP rétegmaszkjai (GNU Image Manipulation Program) rugalmas módot kínálnak a dokumentumon belül egyesülő rétegek szerkesztésére vonzóbb összetett képek előállítása céljából.


A maszkok előnyei és működésük

Amikor maszkot alkalmaznak egy rétegre, a maszk átlátszóvá teszi a réteg egyes részeit, így az alatta lévő bármely réteg át látszik.

Ez hatékony módszer lehet két vagy több fénykép ötvözésére olyan végső kép készítéséhez, amely egyesíti az egyes elemek elemeit. Megnyithatja ugyanakkor az egyetlen kép területeinek különböző módon történő szerkesztésének lehetőségét, hogy olyan végleges képet állítson elő, amely sokkal feltűnőbbnek tűnik, mintha ugyanazokat a képbeállításokat univerzálisan alkalmazták volna az egész képre. 

Például tájképeken ezt a technikát használhatja az ég sötétítésére napnyugtakor, hogy a meleg színek ne égjenek ki az előtér világosításakor. 

A kombinált rétegek hasonló eredményeit a felső réteg egyes részeinek törlésével érheti el, ahelyett, hogy maszkot használna a területek átlátszóvá tételéhez. Miután azonban egy réteg egy részét törölték, azt nem lehet visszavonni, de szerkeszthet egy réteg maszkot, hogy az átlátszó terület újra látható legyen.


Rétegmaszkok használata a GIMP-ben

Az ebben az oktatóanyagban bemutatott technika az ingyenes GIMP képszerkesztőt használja, és számos témához jól alkalmazható, különösen ott, ahol a megvilágítás jelenetenként jelentősen változik. Bemutatja, hogyan kell használni a fekvő képekben a rétegmaszkokat ugyanazon kép két különböző változatának kombinálásához. 

Készítsen elő egy GIMP dokumentumot

Az első lépés egy GIMP-dokumentum előkészítése, amellyel szerkesztheti a kép meghatározott területeit.

Ha egy olyan tájról vagy hasonlóról készült fényképet használ, amelynek horizontja nagyon nyilvánvaló, megkönnyíti a kép felső és alsó részének szerkesztését, hogy lássa, hogyan működik ez a technika. Ha jól érzed magad a koncepcióban, megpróbálhatod bonyolultabb témákra alkalmazni.

  1. Ugrás filé > Nyisd ki megnyitni a dolgozni kívánt digitális fényképet. Ban,-ben Rétegek paletta, az újonnan megnyílt kép egyetlen rétegként jelenik meg.

  2. Ezután válassza ki a Duplikált réteg gombra a Rétegek paletta alsó sávjában. Ez megismétli a háttérréteget, amellyel együtt lehet dolgozni.

  3. Válassza ki a elrejt gomb (szem ikonként jelenik meg) a legfelső rétegen. 

  4. A képbeállító eszközök segítségével szerkesztheti a látható alsó réteget úgy, hogy az a kép egy bizonyos részét, például az eget javítsa.

  5. felfedése a felső réteget, és javítja a kép egy másik területét, például az előteret.

Ha nem vagy túl magabiztos a GIMP beállítási eszközeivel, akkor a Channel Mixer mono konverziós technikájával készítsen hasonló GIMP dokumentumot.


Alkalmazzon egy rétegmaszkot

Az eget el akarjuk rejteni a legfelső rétegben, hogy az alsó rétegben lévő sötét ég átmenjen.

  1. Kattintson a jobb gombbal a Rétegek paletta felső rétegére, és válassza a lehetőséget Rétegmaszk hozzáadása.

  2. választ Fehér (teljes átlátszóság). Most látni fogja, hogy egy sima fehér téglalap jelenik meg a réteg miniatűrjétől jobbra a Rétegek palettán.

  3. Válassza ki a Rétegmaszkot a fehér téglalap ikonra kattintva, majd nyomja meg a gombot D gombot az előtér és a háttér színének fekete, illetve fehérre állításához.

  4. Ban,-ben EszköztárVálassza ki a Színátmenet eszköz.

  5. Ban,-ben Eszközbeállításokválassza FG - BG (RGB) tól Gradient választó.

  6. Vigye a mutatót a képre, és helyezze a láthatár szintjére. Kattintson és húzza felfelé, ha egy fekete színátmenetet szeretne festeni a Rétegmaszk.

  7. Az alsó réteg ege mostantól látható lesz az előtérrel a felső rétegtől. Ha az eredmény nem teljesen olyan, mint szeretné, próbálja meg újra alkalmazni a színátmenetet, esetleg egy másik ponton kezdve vagy befejezve.


Finomhangolás a Csatlakozás

Előfordulhat, hogy a felső réteg egy kicsit világosabb, mint az alsó réteg, de a maszk eltakarta. Ezt úgy lehet beállítani, hogy a kép maszkját fehér színnel festik előtérszínként.

Válassza ki a Ecset szerszám, és a Eszközbeállítások, válasszon egy puha kefét a Ecset beállítás. Használja a Méret csúszka a méret igény szerinti beállításához. Próbálja csökkenteni a Átlátszatlanság csúszkát is, mivel ez megkönnyíti a természetesebb eredmények elérését.

Mielőtt a rétegmaszkra festene, válassza ki az előtér és a háttér színe melletti kis kétfejű nyíl ikont, hogy az előtér színe fehér legyen.
Válassza ki a Rétegmaszk ikon a Rétegek palettát annak biztosításához, hogy kiválasztva legyen, és hogy azokon a területeken festhesse a képet, ahol az átlátszó részeket újra láthatóvá akarja tenni. Festés közben látni fogja a Rétegmaszk az ikonváltás tükrözi az alkalmazott ecsetvonásokat, és látnia kell, hogy a kép láthatóan változik, miközben az átlátszó területek ismét átlátszatlanná válnak.